Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ölüm Terbiyesi

Zeynep Sayın

Ölüm Terbiyesi Gönderileri

Ölüm Terbiyesi kitaplarını, Ölüm Terbiyesi sözleri ve alıntılarını, Ölüm Terbiyesi yazarlarını, Ölüm Terbiyesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hiçbir kusur, mülkiyetçilik kadar kötü değildir ve bu mülke, en başta kişinin kendi başı ve kimliği dahildir."
" Simgesel düzen, yasanın dili ve yürütmesi, sadece bu dünyayı değil, ölümü de bir imgede ele geçirmeye ve ölenin ölümü hakkında tasarruf sahibi olmaya çalıştığı için suçludur, ahlakını yitirmiştir."
Reklam
"Herkesin kendi dışına çıktığı zaman buluşulan bir yer vardır: sınır... Kendilerinden taşmış kendilerini aşmış olanları buluşturan yer : sınır... eşik belki... Geride kendi kimliklerini bırakarak, temelli ya da geçti bir süreliğine, simgesel düzeni yarıp içinde gedik açanlar, ölmeden önce ölenler, kesik başlar, marjinaller, sınırda duranlar, sınırı paylaşanlar, 1968 ya da 2013 Mayısı gibi özensiz ve kimliksiz bir cemaat oluşturabileceklerdir."
168 syf.
·
Puan vermedi
Şamandan kalenderilere ,Hurifilikten Gezicilere uzanan bir bağ... Kitabın ağzından yazacak olursak bu bağ imgesi, sistemin simgeselliği içinde oyuk açılarak kurulan bir bağ...
Ölüm Terbiyesi
Ölüm TerbiyesiZeynep Sayın · Metis Yayınları · 201893 okunma
Alışveriş fazlasının varacağı yer savaştır.
Sayfa 152Kitabı okudu
İlginçtir ki 1803 yılında Emir Mesut komutasındaki Vahabiler Osmanlı ile savaşıp Mekke'yi ele geçirdikten sonra Osmanlı'dan kalma tarihsel mirası yüzyıllar içinde peyderpey tıraşlayan, Ecyat Kalesi ve Osmanlı Kışlası'nın yerine gökdelenler diken, Osmanlı'dan kalan Kabe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapıları, Mimar Sinan'ın hazırladığı son revakları da imha eden zihniyete rağmen Yeni Osmanlıcılık da bu Vahhabi yıkımını örnek almaktadır.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Her insan kendi cesedini seyretmektedir; aynada baktığı hem kendisi hem kendinin cesedidir; asla ayrılmaz ikili, kendisi ve cesedi.
Osmanlı belki dünyada bir kereye mahsus (belki dünya tarihinde sadece ABD ile yarışacak şekilde) kendi zahidini ve mülhidini, kendi gayrimüslimini, kendi içine alarak kendi mülkü kılmayı, tasavvufla terbiye etmeyi, ehlileştirmeyi denemiş ve (ABD'den farklı olarak) başarısız olmuştur.
Devlet yapıtı ve toplum mimarlığı, sıfırlanmış bir bellekle, talan edici bir bilinçaltı politikasıyla ve yeni bir unutkanlık oluşturan kentlerle işe başlar.
Kişinin kendi buradalığının, kendi yetersizliğinin, ölümlülüğünün, bedenselliğinin ve sorumluluğunun bilincinde olan, kendi olabilmek için bir ötekine ihtiyaç duyan, ancak bu muhtaçlığı ne kendisiyle ne de bir başkasıyla doldurmaya kalkışmayan, içindeki yetersizlik ilkesine kafi gelecek bir şey olamayacağının farkında olan insanların biat ettikleri, tutundukları hiç kimse ve hiçbir cemaatleri olmadığının ve olamayacağının ayırdında olanların bir aradalığından oluşan bir cemaat mitosu.
Reklam
Yolda Buda ile karşılaşırsan Buda'yı öldür diyen öğreti gibi hiçbir tanrıya, hiçbir öndere, hiçbir akla, hiçbir puta tapmayan; bu dünyayı bir yukarıdakine, bir ötesine teslim ederek varoluşu kendi içinde değersiz kılmayan bir mitos...
Walter Benjamin'le Jacques Lacan'ın da dahil olduğu Bataille, bir grup radikal solcu ile birlikte 2. Dünya Savaşı'nın şafağında 1936'da kurduğu ve faşizme karşı direnişin simgesi olan kesik baş mitosunu kurguladığı derginin, aynı zamanda gizli cemiyetin adı. Katılımcıların hiçbiri sessizlik yeminini bozmadığı için cemiyetin buluşmalarına ve icraatlarına ilişkin neredeyse hiçbir belge yok.... Nietzsche'yi gümüş tepside Hitler'e servis eden kız kardeşi Elisabeth Förster - Nietzsche'den kurtarma çabası aynı zamanda.
İnsanlık tarihi, insanlığın ötekisinin, cesedinin de tarihidir... ilk evler konut değil mezarlardır.
168 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ölüm Terbiyesi/Ölüm Ahlakı
Temel düşünce; ölümün bir ahlakı, terbiyesi olması gerektiği ve ölülerin devletin görüşüne göre sınıflandırılmaması gerektiği şeklinde. Kitaptan aynen alırsak: “Ölümlü varlıkların ölme ve gönülme hakları vardır.” Kitapta evvelden gelen kesik baş efsaneleri, asiler üzerinden felsefi ve siyasi bir dil kullanılarak günümüz Türkiyesi’ne de ölüm ahlakı üzerinden siyasi göndermeler yapılıyor. Devletlerin asilerin başını keserek, imgeleri bozup ortadan kaldırarak vermek istediği mesajlara değiniyor. Kalenderiler, marjinaller, asiler, adına her ne deniliyorsa tarih boyunca süren bazı topluluk isyanları, din ve devlete ilişkin felsefi düşünceleri görebilmek adına okunabilecek bir kitap. İlerleyen sayfalarda Yeni Osmanlıcılık düşüncesine toplumda oluşan algıdan farklı bir bakış açısı ile, tamamlamaktan ziyade yıkım düşüncesi üzerinden yaklaşılıyor. Kitabı alırken, kapağını incelerken okumayı hayal ettiğim satırlar kesinlikle değil. Başlamışken bitirmek istedim. Tavsiye eder miyim, vaktim çok okuyabilirim, farklı düşüncelere bir göz atmak isterim diyene. Beni tatmin eden bir kitap değildi, farklı görüş ve düşünceler açısından sevilen bir kitap olabilir tabii.
Ölüm Terbiyesi
Ölüm TerbiyesiZeynep Sayın · Metis Yayınları · 201893 okunma
168 syf.
1/10 puan verdi
Yazarın açık açık yazdığı türlü terör örgütlerinin propagandasına tahammül etmek çok zordu. PKK leşlerine güzellemeler yapmasını, Gezi olaylarını idealize etmesini, anarşi, yıkım, başı bozukluk, ahlaksızlık, devletsizlik methiyeleri düzmesini yumruklarımı sıkarak okudum. Eve sokulacak kitap değil, böyle olduğunu bilmeden aldım. Fikirler ne kadar alçabilir, olaylar nasıl şuursuzca çarpıtılarak yorumlanabilir görmek için ve can bedende oldukça öfkemi diri tutmak için okudum.
Ölüm Terbiyesi
Ölüm TerbiyesiZeynep Sayın · Metis Yayınları · 201893 okunma
259 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.