Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Orta Doğu’da Irk Kavramı ve Kölelik

Bernard Lewis

Orta Doğu’da Irk Kavramı ve Kölelik Sözleri ve Alıntıları

Orta Doğu’da Irk Kavramı ve Kölelik sözleri ve alıntılarını, Orta Doğu’da Irk Kavramı ve Kölelik kitap alıntılarını, Orta Doğu’da Irk Kavramı ve Kölelik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Farklı ırklar aynı kültürü paylaşabilirler. Farklı kültürler bir ırkı bölebilirler."
Sayfa 42
"Halifelik döneminde üstün ırktan olduklarını göstermek isteyen ilkel Araplar bu üstünlüğü çağrıştırmak için kendilerini" esmer halk" olarak adlandırırken, aşağı ırk dedikleri Persli ve Türk insanlarına da, "pembe ya da beyaz tenli" diyorlardı. "
Sayfa 45
Reklam
"Köleliğin tamamen kaldırılması veya yok edilmesi mümkün olamazdı. Müslüman görünüşe göre, Tanrı'nın istediğini yasaklamak, O' nun yasakladığını yapmak kadar günahtı, kölelik kurumu kutsal yasayla düzenlenmişti. İslam hukukunun medeni kanunu, suç ve benzeri konulardaki yasaları bazen değiştirilmiş ve yeniden düzenlenmiş olmasına karşın kölelikle ilgili yasada hiçbir değişiklik yapılmamıştır. "
Sayfa 172
Batı'da ve Doğu'da cariyelik
Batıda cariyelik yasaya, dine ve topluma göre kınanacak bir olguydu. Bu birleşme gizli gizli yapılırdı ve buradan doğan çocuklar herhangi bir şekilde tanınmaz, meşrulaştırılmaz ve genel köle nüfusuna dahil edilirdi. İslam'da ise erkek, köle kadından doğma çocuklarının meşruluğunu isterse tanıyabilirdi ve böylelikle hem anne, hem de çocuğa formel bir yasal statü vermiş olurdu.
Sayfa 156 - Akılçelen Kitaplar
"Eskiler herkes gibi yabancıların kendilerinden daha aşağı düzeyde insanlar olduğuna inanırlardı. Fetihler de bu inancı güçlendiriyordu, fethedilen ülkelerin halkları hemen köle yapılırdı. Aristo'dan itibaren klasik yazarlar bazı halkların köleliğe uygun olduğunu söylerdi, ama bu tanımlar bilimsel ya da felsefi değildi, iyi ya da kötü niyetle söylenmiş sözlerdi. "
Sayfa 44
"Arabistan'da Türklerin ya da yerel yöneticilerin idaresinde olan her yerleşim biriminde bir köle pazarı var ve köle talepleri bu pazarların artmasına yardımcı oluyor. Güçlü bir erkek köle Mekke'de kırk dolara alınabilirken bunların fiyatı şimdi altmış dolar oldu. Doğuda titiz, kölelere karşı insanca davranan bir köle taciri henüz görülmedi, köleler değerli olurlarsa efendileri tarafından korunuyorlar. Kölesine kötü davranan ve onu inciten köle sahibi, aynı zamanda atına zarar vermiş gibi oluyor. Araplar kendi çıkarlarının nerede olduğunu çok iyi biliyorlar. "
Sayfa 178
Reklam
Bizim toplumumuzda daha tanıdık türden bir önyargı ile yakın bir paralellik siyahlara atfedilen cinsel klişelerde bulunabilir. Buradaki yaygın tema siyahların devasa cinsel güçleri ve dizginlenemez cinsellikleriydi.
Sayfa 162 - Akılçelen Kitaplar
"Batılı Hristiyanların Ortaçağda yaptıkları insanoğlu ayrımını Müslümanlar günümüzde de yaparlar. İnsanları inanan ve inanmayan diye ikiye ayırırlar."
Sayfa 45
"Türkler Mekke Valisine köle ticaretini yasaklayan emri gönderince kriz başladı. Şeyh Cemal bir fetva yayınladı ve köle ticaretinin yasaklanmasına itiraz ettiklerini bildirdi ve bunun İslam hukukuna aykırı bir hareket olduğunu bildirdi. Osmanlı ayrıca kadınların boşanmak için mahkemeye başvurabileceğini ve peçesiz de dolaşabileceğini söylüyordu ki bunlar Türklerin Müslümanlık dışına çıktığının göstergesiydi onlara göre. Onların öldürülmesi caizdi, bunun için ceza verilemez ve çocukları da köle yapılabilirdi. "
Sayfa 175
Yuh! yuh be! :D
1530'da Tebriz'de tamamlanan Rumi'nin ünlü Mesnevi adlı Farsça el yazmasıydı. Bu eser şiirdeki bir bölümü resmetmekteydi. Eserde bir kadın, hizmetçisinin eşek ile uygunsuz bir vaziyette yakalıyor ve kendisi de aynısını denemekle birlikte bu girişim felaket sonuçlara yol açıyordu.
Sayfa 168 - Akılçelen Kitaplar
168 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.