Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler

Alev Erkilet

Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler Sözleri ve Alıntıları

Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler sözleri ve alıntılarını, Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler kitap alıntılarını, Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İllerleme gibi gerileme de, öznel bir değişme anlayışını ifade eder. soysuzlaşma (dejenerasyon) çöküş ve bozulma kavramları toplumsal değişmeyi bir 'değer standardına' göre tanımlar. Zaman içinde daha nesnel bir bakış açısı kazanma çabasına giren sosyoloji, bu tür kavramları terk eder daha nesnel bir kavram olan 'toplumsal değişime' terimini yönelmiştir. Belirli bir yön ifade etmeyen toplumsal değişme terimi, iyi-kötü, arzu edilir-istenmez gibi niteliklerden bağımsızlaştırılarak her tür değişmeyi içine alacak biçimde yeniden tanımlanmıştır.
Sayfa 38
Karizmatik Lider genelde hareketin kurucusudur. Karizmatik liderin inanmış tilmizleri vardır. Bunlar "maneviyatı kuvvetli eylemcilerdir" Karizmatik devrimci Lider, "devrimin ruhunu kendisinde taşıyan ve başkalarına da iletmeye muktedir olan kişidir" ...Çünkü burada liderin kendisini taşıdığı değerlerden ayırmak mümkün değildir
Sayfa 50
Reklam
İdeoloji kesinlikle ve sadece 'Nasıl yaşamak gerekir?'', 'ideal hayat nedir?', 'ideal insan kimdir?','Hangi toplum ideal toplumdur?','Gerekir ve gerekmez nereden gelmektedir?', 'Değerler nereden kaynaklanmaktadır?', 'İyi hangisidir?', 'Kötü hangisidir?' gibi hususlarla ilgilenir. ideolojinin konusu ve tekniği budur.
Sayfa 49
Liderlik olgusu, toplumsal harekette bir iş bölümünün ve otorite dağılımının ortaya çıkışına işaret eder ve üç kategori halinde ele alınır: Karizmatik, yönetsel ve Düşünsel liderler.
Sayfa 49
Ideoloji bir felsefi görüşü, eylem temeli olarak kullanılmasıdır. Toplumsal hareketin 'olan'la 'olması gereken' arasındaki gerilimden kaynaklandığı söylenebilir. Burada olması gereken, mevcut yapının değerlerine alternatif bir değer sisteminin varlığına ve harekete katılanların bu değerleri paylaştığına işaret etmektedir. İşte paylaşılan değerler toplumsal hareketin en önemli bileşeni olan ideolojidir.
Sayfa 48
İdeoloji kavramı ilk defa Napolyon zamanında kullanılmıştır.
Sayfa 47
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.