Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medeniyetler Çatışmalar ve Zihinlerdeki Sınırlar

Ortadoğu

Haktan Birsel

Ortadoğu Gönderileri

Ortadoğu kitaplarını, Ortadoğu sözleri ve alıntılarını, Ortadoğu yazarlarını, Ortadoğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
BM gibi uluslararası güçlerin, neden Rusya'nın Osetya'yı, İsrail’in Gazze'yi, Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgâl ederken müdahale etmeyip Libya'da ısrarcı olması dikkat çekicidir. Halen Bahreyn'de ve Yemen'de benzer ayaklanmalar gerçekleşmekte, siviller ölmeye devam etmektedir. Ancak bu ülkeler için herhangi bir müdahalenin gerçekleşmesi görülmemektedir. Nedenleri incelendiğinde, Batı'nın demokrasi, insan hakları gibi söylemleri bir araç olarak kullandığını, aslında Batılı ülkelerin menfaatlerinin ön planda tutulduğu görülmektedir.
Sayfa 109
ABD'deki İsrail lobilerinin amacı, ABD'nin İsrail'e yaptığı ekonomik ve asgari yardımların devamını sağlamak ve İsrail'in bölgedeki güvenliğini sağlama konusunda ABD'yi yönlendirmektir. En önemli ve en etkili lobilerden birisi AIPAC'tır.
Sayfa 94
Reklam
Arap-İsrail savaşları sırasında ABD'nin İsrail’e verdiği askerî ve ekonomik destekler artmıştır. İsrail devletinin ilk kurulduğu 1948-1967 yıllarında ABD'nin ortalama yıllık yardımı 64 milyon civarı iken bu rakam, 1967 yılından itibaren hızla artış göstererek 2003 yılına kadar toplam 100 milyar doları bulmuştur.
Sayfa 94
Rusya'nın sıcak denizlere inme isteği her zaman ABD'nin Ortadoğu petrollerine erişimini tehdit etmiştir. Bunun için ABD jeopolitik konumu nedeni ile Türkiye ile ilişkilerini sabit tutmak istemiştir. Benzer şekilde Afganistan-Pakistan bölgesinde ortaya çıkarılan kaos, Rusya ile Ortadoğu arasına çekilmiş bir bariyer olarak düşünülebilir.
Sayfa 92
ABD'nin İsrail yanlısı tutumu Ortadoğu istikrarını zorlaştıran konulardan birisidir. İsrail’in İslâm ülkelerine yani Arap dünyasına karşı izlediği düşmanca politikalar Ortadoğu'yu daha da istikrarsızlığa itmiştir. Ayrıca ABD'de var olan etkin İsrail lobisi, ABD'nin İsrail desteğini sadece iç politika meselesi olarak görmeyip aynı zamanda dış politikası olarak şekillendirmeye devam etmektedir.
Sayfa 81
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından İran'da başlayan petrol kaynaklarının yabancı şirketlere sunulması girişimleri ile Ortadoğu'da İsrail devletinin kurulmasının ardından yayılan Arap Milliyetçiliği, bu ülkelerde yer altı ve yer üstü kaynaklarına tam hâkimiyet düşüncesini uyandırmıştır. Bu uyanış hem Batılı devletlere karşı bir mücadeleyi gerekirmiş, hem de kendi aralarında sınırsal sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Sayfa 73
Reklam
SSCB rezerv bakımından Ortadoğu'dan sonra gelen Hazar enerji havzasını bütün dünyaya kapatmıştır. Ortadoğu kaynaklarının önemi bu yüzden çok artmıştır.
Sayfa 73
İran'daki 1951-1953 millileştirme girişimine Anglo-Amerikan tepkisinden üretici ülkelerin çıkardığı dersler, 1956 Süveyş millileştirmesine İngiliz-Fransız müdahalesinin başarısızlığı ve en nihayet Irak'ta 14 Temmuz 1958 ihtilâli ile İngiliz-Amerikan yanlısı krallık rejiminin çökmesi ve SSCB'ye yakın bir cumhuriyetin kurulması, OPEC'in kurulması da dolaylı olarak kolaylaştırıcı etki yaptılar.
Sayfa 67
Misyonerler Müslüman toplumun içinde kendilerine saygın bir yer edinmeleri ve kendi dini öğretilerini kısıtlama ile karşılaşmadan yayabilmeleri için, Doğu topraklarında az bulunan eczacılık, doktorluk, mühendislik gibi mesleklere haiz kılınarak gönderilmişlerdir. Bütün imkânkarı zorlayarak okul, hastane ve bakımhaneler açmışlar, görev alanlarına gitmeden önce yerel dilleri öğrenmişlerdir.
Sayfa 54
Emeviler gerçekleştirdikleri fetih hareketleriyle İslâm İmparatorluğunun hudutlarını sürekli genişletmişlerdir. 674 ve 717-718'de İstanbul'u kuşatmışlar, Toroslar'a kadar olan Bizans ülkelerini ve Doğu Anadolu'yu ele geçirmişler, 698'de Kartaca, 705'de Semerkand, 709'da Buhara, 708'de Fas, 711-13'de İspanya, 723'de Güney Kafkasya ve Azerbaycan, 732'de Derbend Arap-İslâm İmparatorluğu egemnliği altına girmiştir
Sayfa 44
Reklam
Roma'nın Batı bölümünün çöküşü ile Orta Çağ karanlığında Hristiyan fanatizminin hedefi hâline gelen Yahudiler için İslâm'ın yayılması yeni yerleşim ve kurtuluş alanları açacaktır. Tıpkı İspanya'daki Endülüs Emevi Devleti'nin Orta Çağ'da Yahudiliğin en önemli sığınağı hâline gelmesi gibi.
Sayfa 32
M.Ö. 160'larda başkenti Antakya olan Selevkos Krallığı'nın büyük mabede bazı Yunan tanrılarının heykellerini koydurmak istemesi nedeniyle Maccabi adlı kardeşlerin liderliğinde Yahudiler ayaklanmış ve bağımsızlıklarını kazanmışlardır.
Sayfa 30
İslâmiyetle beraber Arap kabileleri süratle Müslümanların silahlı gücünün önemli parçasını oluşturmuşlardır.
Sayfa 21
Arabistan'ın yerli halkı çok uzun bir dönem önce farklılıklar üzerine yapılanmışken, zaman içinde akrabalık ilişkileri ile ortak fizikî karakteristiklere sahip kılınmış ve Sami ırkı bu coğrafyada yaygın bir hâle gelmiştir.
Sayfa 19