Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sömürgeciliğin Keşif Kolu

Oryantalizm (Doğubilim)

Edward Said

Oryantalizm (Doğubilim) Gönderileri

Oryantalizm (Doğubilim) kitaplarını, Oryantalizm (Doğubilim) sözleri ve alıntılarını, Oryantalizm (Doğubilim) yazarlarını, Oryantalizm (Doğubilim) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varlıklı azınlıkların hegemonyası
Gizli yahut açık biçimde Batı, tüketicilerinin çok az bir kalabalık teşkil etseler dahi dünyanın zenginliklerinin büyük bir kısmına sahip olmaya ve bunları kullanmaya hakları olduğunu ileri sürmektedirler. Neden? Zira Doğuluların aksine kendileri gerçek insanoğludur. Bu durumu Enver Abdülmalik'in "Varlıklı azınlıkların hegemonyası" ve "Avrupa merkezciliğine bağlı insan merkezciliği" sözcüklerinden daha iyi ifade edecek hiçbir cümle yoktur.
Sayfa 157
Oryantalizm coğrafi bir ayrım değil, bir seri "çıkarlar" toplamıdır.
Sayfa 26
Reklam
Oryantalizm
Oryantalizm kültür, bilim ve kurumlar tarafından sessizce meydana çıkarılmış basit bir tema yahut politik bir alan değildir. Doğu üzerine yazılmış eserlerin geniş ve yaygın bir koleksiyonu da değildir... Batı'nın "Doğu" dünyasını ezmeye yönelik hain bir "emperyalist komplosu" da sayılmaz ve bu görüşü temsil etmez. Oryantalizm estetik, bilimsel, ekonomik, sosyolojik, tarihe atit ve filolojik metinler aracılığı ile "aktarılmaya" çalışan bir cins jeo-ekonomik görüşler bütünüdür.
Sayfa 26
472 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
"İnandığın gibi yaşamazsan, yaşadığın gibi inanırsın." sözünü bir adım ileriye taşıyalım ve "İnandığın gibi yaşamazsan seni inandırdıkları gibi yaşarsın." diyelim.
Oryantalizm (Doğubilim)
Oryantalizm (Doğubilim)Edward Said · İrfan Yayıncılık · 1998232 okunma
Orientalism in "Women of Algries"
Before analysing Delacroix's The Women of Algiers in their Apartment (1834) we should touch on a subject. Orientalism. This term generally depicts how Eastern societies cultures, languages etc. are examined. This term created by Western societies like it’s used to be. Western, created this term for pursuing their policy of dominating.
472 syf.
·
Puan vermedi
Edward Said, Avrupamerkezciliği eleştiren her metinde karşıma çıkan bir isim olması bakımından incelemek zorunda kaldığım bir entelektüeldir. Yerli, yabancı birçok önemli entelektüelin dikkatini çeken ve hakkında övgüyle bahsedilen Edward Said’in eserlerindeki bakış açısı takdir edilmiştir. Kendisi hakkında bilgi edindiğim kanalların, Avrupa eleştirileri sebebiyle kıymete değer olduğu, kendisinden iktibas yapılmasının araştırmacı açısından ayaklarının yere basması anlamına geldiğini gördüm. Lakin okumalara başlamadan evvel incelediğimiz konunun bazı uzmanlarınca Edward Said hakkında, Avrupamerkezciliği, Oryantalizmi en keskin şekilde ortaya koyduğunu gerçeğini kabul etmekle birlikte, tersinden merkezcilik yani Batı yerine Doğu merkezcilik yaptığının altını çizmişlerdir. Bu açıdan onun görüşlerinin bendeki karşılığı bir şüphe uyandırarak övülmesine neden olan tutumların zayıflamasına neden olmuştur.
Oryantalizm (Doğubilim)
Oryantalizm (Doğubilim)Edward Said · İrfan Yayıncılık · 1998232 okunma
Reklam
472 syf.
·
Puan vermedi
Oryantalizm Doğu ile Batı arasındaki epistemolojik ve ontolojik ayrımdır. 18.yy sonuna kadar ikisi arasında hatırı sayılır bir alışveriş vardır. Oryantalizmim 3.bir anlamı vardır :18.yydan itibaren Doğu hakkında hüküm vermek, şarkı tedris ve iskan eder. Oryantalizm şark ile uğraşan bir müessesidir. Michel Foucault'un "Bilginin Arkeolojisi"nden esin alan Said Batı ile Doğu aslında farkın Batı tarafından dayattıldığını bu yüzden Batının Doğu hakkında oluşturduğu söylemler ve bilgiler Doğuyu nesneleştirme amacı güdüldüğünü uzun uzun tartışır ve örneklendirir bu kitap ilk çıktığında çok rağbet görmüştür ve eleştirilmiştir ama biraz da söylemle iktidar arasındaki bağlantıyı gösterme noktasında haklı olduğunu söyleyebilirim.
Oryantalizm (Doğubilim)
Oryantalizm (Doğubilim)Edward Said · İrfan Yayıncılık · 1998232 okunma
Avrupa'da Doğu ve Batı'yı ayıran çizgi oldukça belirgindir. Bununla birlikte şurası bir gerçektir ki Doğu'ya doğru ilerleyen Batı'dır. Bunun tersi olamaz.
Sayfa 111 - irfan yayınevi, çevirmen: nezih uzel, dördüncü baskı, mart 1998, istanbul
Oryantalizmden söz açmak bilimsel bir konudur. Bu ilim dalının başlangıcı olarak genellikle Hristiyan Batı'da 1312 Viyana Konsilinin kararlan gösterilmektedir. Nitekim bu konsil sırasında Paris, Oxford, Bologne, Avignon ve Salamanque şehirlerinde Arab, Grek, İbrani ve Süryani dillerinde eğitim yapacak bir seri kürsü kurulması karar altına alınmış bulunuyordu..
Sayfa 79 - irfan yayınevi, çevirmen: nezih uzel, dördüncü baskı, mart 1998, istanbul
242 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.