Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme

Ali Akyıldız

Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme kitap alıntılarını, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Değişen hiçbir şey yok
Dolayısıyla intisap sisteminde yükselme ve düşüşte haksız iktisap mevzubahisti; bir kişi bir makamı hak etmediği halde, sırf kendisinin bağlı olduğu şahıs iktidarda bulunduğu için kendisinden daha ehliyetli birisinin yerine geçebilir veya bunun tam tersi söz konusu olabilirdi.
Meclis-i vala, hazırladığı bir mazbatayla günlük önemsiz ve alelade işlerin padişaha Babali memurlarıyla meclis arasında müzakere yoluyla yürütülmesini padişaha teklif etti. Teklife temel olan görünürdeki neden, bürokrasinin hızını azaltan önemsiz ve padişahın boş yere meşgul edilmemesiydi. İlk bakışta masum gibi görünse de, dikkatle incelendiğinde, bu öneriyle padişahlık makamının âdeta devreden çıkarılmaya çalışıldığı görülür. Zira bu durumda konuların önemli veya önemsiz olduğuna karar verme hak ve inisiyatifi Babıâlî'ye geçmekteydi. Dolayısıyla gerçekten önemli bir hususun önemsiz kategorisine sokularak padişaha arza gerek görülmeksizin Babıâlî'de halledilmesi ihtimal dahilindeydi. Reformcu bürokratların iş başında bulunduğu Babıâlî'nin ve meclis-i vâlânın bu atağının altındaki gerçek amacı fark eden Sultan Abdülmecid, o zamana kadar büyük-küçük bütün işlerin padişahın onayıyla yürütüldüğünü belirterek bunun bundan sonra da böyle devam etmesi gerektiğini ifade ile, teklifi geri çevirdi. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, sarayla Babıâli arasında yaşanan ve zaman zaman iyiden iyiye su yüzüne çıkan söz konusu çekişme, zannedildiği gibi yeni olmayıp öteden beri süregelen bir mücadelenin son halkasını oluşturmaktaydı.
Sayfa 166 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Bursa'nın ve Edirne'nin başkent olduğu yıllara ait vesikanın az olmasının nedenleri arasında herhalde Timur istilası ve Fetret Devri saltanat kavgalarından dolayı yazılı evrakın yangın ve savaşlarda yok olmuş olması da vardır. Kanuni döneminden sonradır ki, arşiv malzemesi çoğalmaya başlar. Bu devirde devlet istikrara kavuşmuş, müesseseleri gelişmiş ve saltanat kavgaları da sona ermiş durumdadır.
Sayfa 142 - İletişimKitabı okudu
Muhtarlık ve ihtiyar meclisi seçimlerinde oy kullanabilmek için, yıllık asgari 50 kuruş vergi vermek, Osmanlı uyruklu ve erkek olmak ve 18 yaşını doldurmak; seçilebilmek için ise, yine Osmanlı uyruklu ve erkek olmak, 30 yaşını doldurmak ve senede en az 100 kuruş vergi vermek gerekiyordu.
Sayfa 206 - İletişimKitabı okudu
Öte yandan yeni sistemde bir memurun, çalışsa da çalışmasa da her halükarda aylık belli bir geliri garantilemesi, görevlerini gerektiği gibi yapmamalarına ve işleri aksatmalarına neden olmaktaydı.
Bu dönem eğitim politikalarında göze çarpan bir özellik de, medreselerin ıslah edilmemesi ve oldukları gibi bırakılmasıdır. Devletin tercihini yeni eğitim kurumlarından yana koyması neticesinde halk da istikbal kaygısıyla çocuklarım medreselerden ziyade bu yeni eğitim kurumlarına kaydırdı. Çünkü okullardan mezun olan öğrenciler, devlet dairelerinde iş bulabilme şansına sahipti. Böylece medreseler kendi kaderlerine terk edildi. Tanzimat bürokratları, medreselerle uğraşıp din alimlerini karşısına almak yerine, okullara imkan sağlayarak medreseleri fonksiyonel açıdan etkisizleştirme yöntemini benimsediler.
Reklam
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.