Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yapacağına Bir Defa İnanıp İnanılmaz İşler Başaranların Hikâyesi

Osmanlı Dâhileri

Osman Doğan

Osmanlı Dâhileri Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Dâhileri sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Dâhileri kitap alıntılarını, Osmanlı Dâhileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Altı asır boyunca Kafkaslardan Rumeli'ye, Kırım'dan Kuzey Afrika'ya, Anadolu'dan Arabistan'a uzanan muazzam bir coğrafyada, "kökleri yerde, dalları gökte" büyük bir medeniyet kuran Devlet-i Aliyye-i Osmaniye
Fatih Sultan Mehmed Han
İstanbul'u fethederek Peygamber Efendimiz'in (sav) müjdesine nail olmuş bir hükümdar, Devlet idaresinde adaletli bir sultan Onlarca devletin himayesine alan büyük bir fatih Savaş meydanlarında cesur ve maharetli bir kumandan, Muhatabına tesir eden usta bir hatip, Teknik sahada bir çok icada imza atan mucit bir mühendis, Avni mahlasıyla şiirler yazan büyük bir şair, İlim ve fen sahasında mütehassıs bir alim Kanunname-i Al-i Osman ismi ile kanunlar yapan uzman bir hukukçu, Fethettiği ülkeleri, kurduğu vakıflarla imar eden gönlü zengin bir hayırsever.
Sayfa 50
Reklam
"Elhamdülillah, ravza-i Murad'da bir gül-i Muhammedi açtı!"
Şehzade Mehmed'in doğumu yaklaştığı zaman, İkinci Murad Han sabaha kadar uyumaz. Gece boyunca Kur'ân-ı Kerîm tilavet eder ve doğacak evladının müjdesini bekler. Sûre-i Muhammed'i bitirip Sûre-i Feth'e başladığı sırada, sultanın odasının kapısı tıklanır, içeri giren ağalardan birisi: "Hünkarım, müjdeler olsun, bir şehzâdeniz dünyaya gel. di." deyince, Sultan Murad Han, "Elhamdülillah, ravza-i Murad'da bir gül-i Muhammedi açtı!" der.
Altı Minareli Sultan Ahmed Camii
- Sedefkar Mehmed Ağa’nın en önemli mimari eseri hiç şüphesiz, inşaatı 11 yıl süren Sultan Ahmed Camii ve Külliyesidir. - 1609’da caminin temeline ilk kazmayı Sultan Ahmed Han vurur.(Bu kazma bugün, Topkapı Sarayı Müzesi’nde muhafaza ediliyor.) - 9 Haziran 1617’de merasimle ibadete açılır. - Osmanlı’da ilk mahyanın da 1617 senesinde Ramazan-ı Şerif ayında Sultan Ahmed Camii’nde kurulduğu kaydedilir.
Sayfa 149
Basmasa mübarek kademin rûy-i zemine Pâk etmez idi kimseyi hâk ile teyemmüm (Ya Resulallah, senin mübarek ayağın yeryüzüne basmamış olsaydı, toprakla teyemmüm etmek kimseyi temizlemezdi)
Sinüs-Kosinüs tablosu ile bir Tanjant-Kotanjant tablosu hesaplar
Takıyyüddin'in diğer önemli araştırma alanı trigonometridir. 16. asrın meşhur astronomu Kopernik'in sinüs terimini kullanmamasına rağmen birim dairenin yarıçapını 10 birim almak ve kesirleri, ondalık kesirlerle göstermek şartıyla bir Sinüs-Kosinüs tablosu ile bir Tanjant-Kotanjant tablosu hesaplar, bunların tanımlarını verir, ispatlarını yapıp matematikçilerin ve astronomların kullanımına sunar. O devirde hesap makinesinin ol- madığı ve logaritmik tabloların bilinmediği göz önüne alındı- ğında, Takıyyüdin'in hazırladığı tabloların ehemmiyeti daha iyi anlaşılır.
Reklam
Dâhi Bir Minyatürcü ve Ressam
Eserleriyle hayret uyandıran, Osmanlı'nın yetiştirdiği muazzam bilim insanlarından Matrakçı Nasuh, aynı zamanda dahi bir minyatür ustası ve ressamdır. Eserlerinde bulunan minyatürler Osmanlı coğrafyası, mimarisi, minyatür sanatı ve deniz- ciliği açısından büyük bir kaynaktır. Çizdiği minyatür ve resimlerle şehir tasvirinde çığır açmış ve bu tasvirlerde sadece mimari yapıları vermekle kalmamış, aynı zamanda yörelerin topografyasını da belgelemiştir.
Yapacağına bir defa inanıp inanılmaz işler başaranların hikayesi
Altı Minareli Sultan Ahmed Camii'nin Mimarı SEDEFKAR MEHMED AĞA
On yedinci asrın ilk çeyreğinde 1606-1622 tarihleri arasında Hassa Başmimarı olarak vazife yapan Sedefkâr Mehmed Ağa; Sultan Ahmed Camii ve Külliyesi, Kuyucu Murad Paşa Külliyesi, Edirne'de Defterdar Ekmekçioğlu Ahmed Paşa Külliyesi gibi birçok önemli projeye ismini altın harflerle nakşettiren maharetli ve kabiliyetli Osmanlı dehalarından biridir.
Fatih Medreselerinde okutulan derslerin şiirle anlatımı
Sarf okusan bir muhterem kişiden Eline kitabın alsan olmaz mı? Çalışsan aferin dese işiten Düşmanın bağrını delsen olmaz mı? Emsile'yi ezber edip süregör Maksûd ile murâdına eregör İzzî bilüp kâideye giregör
112 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.