Yapacağına Bir Defa İnanıp İnanılmaz İşler Başaranların Hikâyesi

Osmanlı Dâhileri

Osman Doğan

Osmanlı Dâhileri Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Dâhileri sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Dâhileri kitap alıntılarını, Osmanlı Dâhileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sinüs-Kosinüs tablosu ile bir Tanjant-Kotanjant tablosu hesaplar
Takıyyüddin'in diğer önemli araştırma alanı trigonometridir. 16. asrın meşhur astronomu Kopernik'in sinüs terimini kullanmamasına rağmen birim dairenin yarıçapını 10 birim almak ve kesirleri, ondalık kesirlerle göstermek şartıyla bir Sinüs-Kosinüs tablosu ile bir Tanjant-Kotanjant tablosu hesaplar, bunların tanımlarını verir, ispatlarını yapıp matematikçilerin ve astronomların kullanımına sunar. O devirde hesap makinesinin ol- madığı ve logaritmik tabloların bilinmediği göz önüne alındı- ğında, Takıyyüdin'in hazırladığı tabloların ehemmiyeti daha iyi anlaşılır.
Altı Minareli Sultan Ahmed Camii'nin Mimarı SEDEFKAR MEHMED AĞA
On yedinci asrın ilk çeyreğinde 1606-1622 tarihleri arasında Hassa Başmimarı olarak vazife yapan Sedefkâr Mehmed Ağa; Sultan Ahmed Camii ve Külliyesi, Kuyucu Murad Paşa Külliyesi, Edirne'de Defterdar Ekmekçioğlu Ahmed Paşa Külliyesi gibi birçok önemli projeye ismini altın harflerle nakşettiren maharetli ve kabiliyetli Osmanlı dehalarından biridir.
Reklam
Fatih Medreselerinde okutulan derslerin şiirle anlatımı
Sarf okusan bir muhterem kişiden Eline kitabın alsan olmaz mı? Çalışsan aferin dese işiten Düşmanın bağrını delsen olmaz mı? Emsile'yi ezber edip süregör Maksûd ile murâdına eregör İzzî bilüp kâideye giregör
Takıyyüddin'in Uzakları Gösteren Teleskobu
Takıyyüddin, optik sahasında da çağını aşan bir mucittir. Onun "Göz ve Bakış Bahçelerinin Işığı Üzerine Kitap" isimli eseri 16. asır Osmanlı dünyasında optik sahasında yazılan yegâne eserdir. Ayrıca, ilk defa ışığın küresel yayılımını anlattığı optik kitabında, yine ilk defa Batı'da bilinmesinden önce icat etmiş olduğu teleskoba benzer astronomik bir aletten de bahseder. Bazı araştırmacılar, Takıyyüddin'in yaptığı bu aleti teleskop olarak ifade eder. Takıyyüddin, teleskobun 1600'lerde Lippershey tarafından geliştirilmesinden, 1609'da Galileo tarafından da ilk defa gökyüzünü gözlemlemek için kullanılmasından 30- 35 yıl önce teleskop kullanmıştır.
Ol Rebîü'l-evvel ayı nicesi, On ikinci gice isneyn gicesi. Ol gice kim doğdu ol hayru'l-beşer, Anesi anda neler gördü neler. Didi gördüm ol habibin anesi, Bir aceb nur kim güneş pervanesi. Süleyman Çelebi
Matrakçı Nasuh hakkında Günsel Renda şunları söylüyor:
Tasvir sahasında kendine özgü bir üslup geliştiren Matrakçı Nasuh hakkında Günsel Renda şunları söylüyor: "Matrakçı, bu topografik çizimlerine öyle bir doğa duygusu katmış, parlak renkli bitkiler, masmavi, yemyeşil tepelerle bunları öylesine donatmıştır ki, bu minyatürler birer manzara denemesi sayılabilirler. Çeşitli yollarla gelmiş gözüken Batı tesiri, bu Osmanlı nakkaşını bir taklitçiliğe, bir kopyacılığa itmediği gibi, onun, Islam minyatürcülüğünün estetik kurallarından kopmaksızın daha gerçekçi, daha inandırıcı tasvirler meydana getirmesine yol açmıştır."
Reklam
113 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.