Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyasi Tarihi

Osmanlı Devleti Tarihi 1

Yılmaz Öztuna

Osmanlı Devleti Tarihi 1 Gönderileri

Osmanlı Devleti Tarihi 1 kitaplarını, Osmanlı Devleti Tarihi 1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti Tarihi 1 yazarlarını, Osmanlı Devleti Tarihi 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Polonya kralının eniştesi olan Zapolya'nın oğlu olmadığı için, Ferdinand çok ümidli idi. Ancak Zapolya, Kanuni'nin emriyle, Polonya kralı 1. Sigismund'un kızı Isabella ile evlendi.
Sayfa 152Kitabı okudu
Malkoçoğlu Kasım Bey, Avusturya eyâletlerini alt üst etti. Bir akıncı kolu Liechtenstein prensliğinin merkezi Vaduz'a girdi, prensin şatosunu yakıp oğlunu esir aldı. Sonra İsviçre'ye girdi. Ren nehrine erişildi. 9o tûlüne kadar batıya gidildi. ... Türkler, Avusturya'nın 2. büyük şehri olan Graz'ı fiilen işgal edip, Slovenya'da Maribor'u da aldılar.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Fransız Mareşali Bugeaud, XIX. asırda Oruç'un taktiğini taklîd ederek Cezâyir ülkesini fethetmiştir.
Sayfa 133Kitabı okudu
İspanyol topçuları, Cezâyir şehrinde ezan okunurken minârelerdeki müezzinlere nişan alıp, minâreleri uçurup eğleniyorlardı.
Sayfa 125Kitabı okudu
YSS Dönemi
Afrika'da; Libya'ya, Sudan'a, Habeş illerine taşan muzzam bir Mısır eyâleti ve -az aşağıdaki görüleceği gibi- Cezâyir eyâleti kurulmuştu. Anadolu birliği hemen hemen gerçekleşmiş, Adana, Osmaniye, Kilis, Bayburt, Şırnak, Batman, Gaziantep, Hatay, Urfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Muş, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane illeri ilhak edilmişti. Hakkâri, Erzurum illerinin bir kısmı alınmıştı. Birkaç yıl sonra Kanuni, son rötuşları yaparak, Erzurum, Arvin, Van, Ağrı illerinin henüz ilhak edilmiyen kısımlarını da devlete katarak, bugünki sınırları elde edecektir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Uzuna yakın orta boylu, çatık kaşlı, sert bakışlı, sakalsız, palabıyıklı, asabî, cesur mâhir avcı, süvâri ve silâhşordu. An'aneyi bozarak cülûsunda ve ölünceye kadar sakal bırakmadı (şehzâdelerin sakal bırakması ise yasaktı). ... Okurken gözlük takmasından, padişahlığında hipermetrop olduğu anlaşılır. (Timur da gözlük takardı ve Avrupalılar ilk gözlüğü Timur kullanırken görmüşlerdir.)
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
15 şubatta Şah İsmail'in elçileri gelip, kesin bir sulh muâhedesi için anlaşmak istediler. Yavuz, elçileri geri çevirdi. İran ve Türkistan'ı fethetmeye kararlı idi.
Sayfa 121Kitabı okudu
Nihâyet Memlûkler, halkın üzerinde, birkaç yüz bin kişiden müteşekkil bir imtiyazlı sınıftı. Halkla iyice kaynaştıkları iddia edilemez. Sultanlar, Türkçe konuşur, çoğu Arabca'yı iyi anlamazdı. Meselâ son büyük sultanlardan Kalavun, Arabca'yı zorlukla anlıyabiliyordu. Memlûklerin bir feodal sınıf olarak imtiyazları büyüktü. Bu imtiyazları Osmanlı döneminde de devam etti, XIX. asır başlarında Mehmed Ali Paşa tarafından imhâ edilinceye kadar da sürüp gitti.
Sayfa 119Kitabı okudu
Ridaniye
Yavuz bu seferinde ilk defa içi yivli toplar da kullanmıştır ki bunların nümûnelerini bugün Istanbul Askerî Müzesi'nde görmek mümkindir. Avrupa'da ise yivli toplar ilk defa 1868'de Prusya ordusunda görülür.
Sayfa 114Kitabı okudu
Şâh ise, ülkelerden başka vicdanları da esîr etmek istiyor ve bunun için terör, kan, ateş ve kılıç kullanıyordu. Osmanlı ordusunun başarısızlığı, Safevîlerin Orta Anadolu'yu Şiileştirip İran'a katmasıyla netîcelenebilirdi. Zîrâ Safevîlerin taht şehri Tebriz'de idi, Timur'unki gibi çok uzakta, Türkistan'da, Semerkand'da değil.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
İkinci Beyazıt
Uygur alfabesini de biliyordu. Doğu dillerini, edebîyatlarıyle beraber çok iyi tahsil etti. Ayrıca matematik, felsefe dînî ilimleri, devrinin en büyük otoritelerinden okudu.
Sayfa 103Kitabı okudu
Sultan Korkut, Türk denizcilerinin, denizciliğin «korsan» denen deniz akıncılarının çok büyük hâmisi olup, Türk donanmasının sevgilisi idi. Ama Osmanlı düzeninde donanmanın sözü, hiçbir zaman ordu'nun sözü yanında kaale alınmaz. XVI. asrın en büyük Türk amiralleri, Sultan Korkut'un himâyesini görerek palazlanmışlardır. Oruç Reis, kardeşi Barbaros, Turgut Paşa, bu isimlerden birkaçıdır.
Sayfa 101Kitabı okudu
Balı Bey; Jaroslaw, Lwow, Lublin, Radom, Varşova gibi en mühim Leh şehirlerine girip yaktı.
Fâtih, 2 imparatorluk (Doğu Roma=Bizans ve Trabzon), 4 krallık (Kırım, Karaman, Bosna, Sırbistan), 11 prenslik ve dukalık olmak üzere toplam 17 devlet fethetmişti. Bunların 5'i Türk, diğerleri Hıristiyan idi. Başka devletlerden aldığı ülkeler, şehirler, kaleler, adalar, bu 17 toplamın dışındadır.
Fâtih, Venedik ajanı olan husûsî hekimlerinden asıl adı Maestro lacopo olan ve gûyâ Yâkub Paşa adiyle ihtidâ eden bir Yahudi tarafından, tedrîcen zehirlenerek ölmüştü. Bu, Venedik'in Fâtih'e karşı 15. sûikasdidir. Yahudi, Türk askeri tarafından derhâl parçalandı ve Venedik tarafından vaad edilen muazzam mükâfâtı alamadı.
97 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.