Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1820-1913

Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık Ve Büyüme

Şevket Pamuk

Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık Ve Büyüme Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık Ve Büyüme sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık Ve Büyüme kitap alıntılarını, Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık Ve Büyüme en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı'da yerli tüccarmışım gibi kötü bir gün
Ayrıca, yerli tüccarlar iç gümrükleri ödemeye devam ederken, yabancı tüccarlar bu uygulamanın dışında bırakılacaktı. Böylece yabancı tüccarlar önemli bir ayrıcalık elde etmiş oluyorlardı.
Serbest ticaret antlaşmalarının imzalanmasından sonra Osmanlı Devleti, dış ticaret politikası açısından bağımsızlığını yitirmiş durumdaydı.
Reklam
18. Yüzyılın sonlarında hatta 19. Yüzyılın başlarında Osmanlı dış ticaretinin hacmi imparatorluk içindeki toplam üretimin yüzde 2 ya da 3'ünü aşmıyordu.
1875’e kadarki dönemde, Osmanlı maliyesinin durumu herhangi bir düzelme göstermemiştir. Sağlanan fonların büyük bir bölümü cari harcamalar için kullanıldı. Avrupa’dan daha sonra Haliçte çürümeye terk edilecek büyük bir donanma satın alındı. Diğer tüketim harcamalarının yanı sıra, Boğaziçi’nde saraylar yapıldı. Yatırımlara hemen hiç kaynak ayrılmadı.
"tembellik hakkı" kitabına atıf mı o?
Tarımsal kesimde kapitalist üretim ilişkileri gelişirken, pek çok köylü üretici topraklarından koparılmış, ya kırsal alanlarda ücret karşılığı çalışmak ya da kentlere göç etmek zorunda kalmıştı. Böylece, kapitalist sanayinin en önemli önkoşullarından biri olan mülksüzleşmiş emekçiler ordusu da yaratılmıştı.
Sayfa 2
1820 'lere geldiğinde İngiltere sanayi devrimini tamamlamış ve Napolyan savaşları sonucunda Fransayi yenerek dünya pazarında rakipsiz duruma gelmişti Avrupa ülkelerinin korumacı önlemlerle İngiliz mamullerinin kendi pazarına girmesini engelliyorlardi 1820 den 1840 'lara kadarki dönemde İngiltere Latin Amerika başta olmak üzere Çin 'e kadar yerel iktidarla anlaşarak gerektiğinde silah gücü kullanmakdan cekinmeyerek pek çok serbest ticaret imzalamıştır 1) Mısır'da dış ticareti devlet tekeline almış dış ticaretteki devlet tekelleri İngiltere'nin mısırdaki çıkarına darbe vururken elde ettiği geliri sanayileşme ve askeri harcamaya yöneltmişti 2) Mehmet Ali'nin askeri gücü Osmanlı saltanatını tehdit eder duruma gelmiş İngiltere'nin Beklediği fırsat Mısır valisi Mehmet Ali Paşa'nın isyaniyla ortaya çıktı İngiltere'ye sunulan iktisadi ödünler karşılığında İngiltere'nin Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünün korumasını sağlamaktı Balta limanı antlaşması bu koşullar altında imzalanmıştır. 1855 ve 1871 Osmanlı'nın hızla borçlandığı istikrazlarinin ödemelerine karşılık gösterilmiştir. 1838 Balta limanı antlaşması 1839 Tanzimat Fermanı 1858 Arazi kanunnamesi 1856 Ottoman Bank
Reklam
Osmanlı ekonomisi nasıl çöktü?
Osmanlı ekonomisi; azalan üretim, köylünün ihmal edilmesi, savaşların kaybedilmesi, vergi adaletinin ve düzeninin bozulması, değişen dünyaya ayak uydurulamaması, sanayileşememe, korumacı politikaların terk edilmesi, borç-faiz-banker batağı, kapitülasyonlar, rüşvet, vurgunculuk ve emperyalist baskılar sonunda çöktü.
Sayfa 58 - Türkiye İş Bankası