Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2

Stanford J. Shaw

Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2 Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2 kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2 yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
582 syf.
9/10 puan verdi
#stanfordjshaw #Osmanlıimparatorluğuvemoderntürkiye2 1808 den 1975 e kadar olan dönem askeri,siyasi,eğitim,mali ve sosyal hayat anlatılmış. "Çağdaş Osmanlı reformlarının başlangıcı 2. Mahmut ile başlar.(kendisine Gavur padişah derlermiş) Reformların birçoğu askeri alanda başladığı için yani tüm topluma yayılmadığı için günümüze kadar hep sancılı olmuş. 2. Mahmut bunu reforma uğrayan kurumun yerine geçtiği kurumu ortadan kaldırarak çözmüş. ( işlerliğini bozmasın diye. ) Tanzimatla birlikte ticaret mahkemesi, ceza mahkemesi,vs.. kuruldu. Bazılarının iddia ettiğinin aksine. Ayrıca bir yabancı suç işlediğinde Osmanlı mahkemeleri yargılayamıyordu. Mahkemeler sadece bizler içindi. ıslahat fermanı gayrimüslümler içindi. Abdülhamidin tahta çıkış süreci çok ilginç.. Mithatpaşa görevden alınmış aylar olmuş 93 harbine girmişiz. Öteki tarihçi diyorki mirhat paşa soktu bizi savaşa.(ortada mithat yok) Türk milliyetçiliğinin etkin başlangıcı arnavut isyanıyladır 1909 Osmanlıcılığın artık fayda etmediğini düşünen İttihat ve Terakki de balkan savaşından sonra yüzünü Türk milliyetçiliğine döner. İslamcılık ve panislamcılıka değinmiş.Osmanlı savaşa neden Almanlarla girdi? Bağımsızlık savaşımız nasıl başladı?( bu arada Anadoluya ilk geçen Ali Fuat paşadır kazım değil. Yalan çok) Enver önve Ruslarla işbirliği içindeyken neden sonra onlara isyan etti? Sakarya savaşının önemi nedir? Lozan anlaşması ve cumhuriyetin faziletleri anlatılmış.. "Türk milliyetçiliği Türkleri saldırgan emeller gütmeden kendi ülkelerini kalkındırmaları için özendirmiştir...."
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2Stanford J. Shaw · E Yayınları · 199412 okunma
On dokuzuncu yüzyılın son yıllarında imparatorluğu sarsan isyanların çoğu, uzun süredir beslenen milliyetçilik heveslerinin sonucuydu. Ancak Avrupa'nın büyük güçleri işe karışmasalardı, bunlar imparatorluk içinde çözümlenebilirdi. Avrupa devletleri kendi etkinliklerini yaygınlaştırmak için milliyetçilik hareketlerini kışkırtmış ve kullanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun daha uzun süre dayanamayacağını hesaplayan dost ve düşman milletler zamanı gelince ganimatin nasıl paylaşılacağı hesaplarına başlamılardı. DOĞU SORUNU denilen şey aslında diğer ülkelerin Osmanlı İmparatorluğu'nun karşı karşıya bulunduğu sıkıntıları değerlendirmeleri ve bunun sonuçlarından kendilerinin nasıl yararlanacakları HESABINA GİRMELERİDİR.
Sayfa 172 - E Yayınları.
Reklam
1837'de Samuel F. B Morse tarafından icat edilen telgraf imparatorluğa Kırım Savaşı sırasında (1854) İngiliz ve Fransızlar tarafından getirilmiştir.
Sayfa 156 - E Yayınları
1893 imparatorluk nüfusu 20 milyon üzeri.
1854 ile 1876 arası yalnız Kırım'dan 1.4 milyon Tatar Osmanlı İmparatorluğu'na girmiştir... II. Abdülhamit'in hükümdarlığının ilk yıllarında da, 1877-78(93 Harbi) Rus-Türk savaşı sonunda Bulgaristan ve Romanya'ya özerklik tanındığı, Bosna ve Hersek Avusturya denetimine, kuzey Dobruca Romanya'ya ve Kuzey Makedonya Sırbistan'a verildiği için Müslüman göçü, daha azalan bir hızda da olsa sürmekteydi. Mülteci Komisyonunca saptanan resmi istatistiklere göre 1876- 1895 döneminde imparatorluğa 1 milyondan fazla insan sığınmıştır.
Sayfa 153 - E Yayınları
1873'de... İstanbul'da Aksaray'da Mısır hidivinin de yardımıyla Müslüman yetimlerine lise öğrenimi sağlamak üzere Dar-üş Şafaka açılmıştır.
Sayfa 147 - E Yayınları
...iki ünlü Galatalı banker, Leon ve Baltazzi, hükümete borç para vermek için İstanbul Bankası'nı kurdular. 1856'da sermayesinin büyük bir bölümü İngiliz olan Osmanlı Bankası da aynı amaçla, hükümetin bütçe açığını dış kredilerle kapatmak için kuruldu.
Sayfa 132 - E Yayınları
Reklam
II. Mahmut.
İstanbul'da 1796, İzmir'de de 1824'ten beri Fransızca gazeteler yayınlanıyordu(...) Mehmet Ali Paşa'nın Vekayi-i Mısriyye gazetesi 1829'da yayınlanmaya başlamıştı. İki yıl sonra 25 Temmuz 1831'de ilk Osmanlıca gazete olan Takvim-i Vekayi yayınlandı. Hükümet tarafından haftalık olarak yayımlanan gazetede çıkarılan yasalar ve fermanların yanı sıra imparatorluğun içinde ve dışındaki olaylar da konu ediliyordu.
Sayfa 65 - E Yayınları
Alemdar Mustafa, Yeniçeri birliklerinde reforma kalkıştı. Memuriyet satışını yasakladı, kıdeme göre terfi düzenini yeniden canlandırdı, tüm Yeniçerilerin disiplin ve eğitim görmeleri zorunluluğunu getirdi. "ESAME" adı verilen Yeniçeri ulufe cüzdanlarının gelir getiren bir şey olmaktan çıkıp bir hizmet karşılığı olması için kaldırılmasına çalıştı.*( Ölen Yeniçerilerin cüzdanları iade edilmediği için bunların binlercesi başkalarının elindeydi ve bu kişiler cüzdan sahibi yaşıyormuş gibi aylık almaktaydılar.) Ancak politikacı olan II. Mahmut binlerce kişinin gelirini birdenbire kesmenin bir başkaldırıya neden olacağından korkuyordu. Bu yüzden bu cüzdanların değerlerinin yarısına satın alınarak ortadan kaldırılmasını emretti. Cüzdanlarını kendi istekleriyle vermeyenlere herhanbgi bir tazminat ödenmeyecekti.
Sayfa 28 - E Yayınları