Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1300-1600

Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1

Halil İnalcık

Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1 Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1 kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1 yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
652 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Turkiyenin en değerli tarihçisi halil inalcik yazmasaydi bu kitabı okumazdim açıkçası ancak halil inalcik hocamızın kitabını yarim bırakmak için okudum genel osmanli ekonomi ile vergilerden bahsediliyor kitapda fazla beğenmedim kitabı nedense sıkıcı geldi
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 201799 okunma
652 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Avrupa tarihi, Osmanlı tarihi olmadan yazılamaz, anlaşılamaz..
Osmanlı tarihine oldukça yabancıydım.
Halil İnalcık
Halil İnalcık
'ın eserleri sayesinde bu açığı verimli bir şekilde kapatmayı başladığımı düşünüyorum. İyi ki üstat usanmadan, yılmadan yazmış ve bizlere böyle donanımlı bilgi yüklü bir miras bırakmış.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1
, Osmanlı tarihi dünya ekonomik sınırlarının bir parçasını oluşturan Halil İnalcık'ın orijinali Cambridge University Press tarafından yayınlanan bir eseridir. Eserde Osmanlı İmparatorluğu'nun dünya ticaretindeki -ki bugüne kadar tarihçilerde bu durum küçümsenmiş- ekonomik önemi açık bir şekilde vurgulanmış. Bunun haricinde toprak mülkiyeti, nüfus, ticaret, imalat, ulaşım, taşımacılık ve tarımsal işletme tarzları anlaşılır bir şekilde (zaman zaman tablo ve şemalar ile) okura aktarılmış. Bazen çok fazla bilgiye bir anda maruz kaldığımı hissetmiş olsam da okuması oldukça faydalı bir kitaptı. Bilhassa o dönemdeki baharat, kumaş, emtia alışverişi ve Yahudi, Ermeni, Rum halkı hakkında bilgi edinmek güzeldi.. Tarih, insan doğası hakkında derinlemesine bilgi verir. Bu yüzden tarihi araştırmak, tarihe dair yanıltıcı olmayan kitapları okumakta kesinlikle büyük bir fayda var. Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim. Bolca tarih ve kitapla kalın..
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi 1Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 201799 okunma
Reklam
Genel olarak, kuzeylilerin Akdeniz'deki korsanlık faaliyetinin, Venedik'in Yakındoğu ticaretini perişan ettiğini söyleyebiliriz: "Önlerine çıkan her gemiye saldırıyorlardı." 1603'te Tunus'ta 20 İngiliz korsan gemisi vardı. 1604 yılı düpedüz, İngiliz Korsanlığın Osmanlıların elindeki kuzey Afrika örgütlenmesine tanık oldu..
Sayfa 458 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Gemicileri ve hatta tacirleriyle İspanyol, Fransız, Hollandalı, İtalyan ve İngilizlerin hepsi, 16. yüzyıl ile 17. yüzyıl başlarında Akdeniz'deki korsanlık faaliyetlerine dahildi. Deniz güçlerini yitirmekte olan Osmanlılar, bu Batı korsanlığına karşı mücadelede etkisiz kaldılar..
Sayfa 457 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Korsanlar
İtalyan tarihçisi A. Tenenti, 1580-1590 yılları arasında Akdeniz'deki hegemonya mücadelesinin düpedüz deniz soygunculuğu biçiminde yozlaştığına; bunun da çok derin ekonomik ve toplumsal sonuçlar doğurduğuna işaret eder. İster dini ideoloji, ister ulusal ekonomik çıkarlar, ister sırf çapul amacı güdülmüş olsun, eninde sonunda bu korsanlık faaliyeti, Akdeniz'de Venedik, İspanya ve Osmanlı İmparatorluğu gibi eski denizci güçlerinin yıkımına yol açtı..
Sayfa 457 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
On yedinci yüzyılda koloni ürünlerinin dünyada hızla yayılışı karşısında Ortadoğu ticareti önemini kaybetti..
Sayfa 439 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1600'lerde İngiliz tüccarının Osmanlı ülkesine ithal ettiği ilk koloni ürünlerinden biri tütündür. Tütün, kısa zamanda Türkiye'de yayıldı..
Sayfa 439 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1647'de Osmanlı pamuklu sanayi merkezlerinden yerli tüccar doğudan pamuklu kumaş ithal eden İranlı Ermenilere karşı padişah divanına şikâyete gelmişlerdir. Bu dönemde, Hint menşeli tekstil ticaretinde Ermeniler özel bir yer tutmaktaydılar. Hint kumaşların sel halinde piyasayı kaplaması o kadar telaş uyandırdı ki, imparatorluk vakanüvis'i Naima ülkeden büyük ölçüde altın ve gümüşün kaçışına işaret ederek. "Hint malları için o kadar çok hazine dışarı gidiyor ki, dünyanın serveti Hindistan'da birikmektedir" demektedir..
Sayfa 433 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
On altıncı yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu bir yanda Hindistan, Endonezya ve İran, diğer yanda Avrupa olmak üzere dünya ticaretinde aracı rolünü korumak için mücadele ediyordu..
Sayfa 432 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
On altıncı yüzyıl boyunca baharat ticareti hâlâ uluslararası ticaretin en önemli dalıydı. Pahalı kumaşlar, ham ipek ve kıymetli taşlarla birlikte baharat da, hem gerektirdiği sermaye yatırımı, hem kâr marjları açısından "büyük işletmecilik" demekti. Hermnan Kellenbenz'in işaret ettiği gibi, "kapitalizm ruhu, karabiber ticaretinde en önemli faaliyet alanlarından birini bulmuştu.."
Sayfa 420 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Baharat yalnız yemeklerde kullanılmıyor; çok çeşitli ilaçların vazgeçilmez öğeleri arasında yer alıyordu. Baharcılar, çarşı esnafının en saygınlarındandı. Karabiberin yanı sıra Osmanlı arşiv belgelerinde en sık rastlanan baharat türleri zencefil, karanfil, tarçın, biberiye, hindistancevizi, aselbent sakızı ve günlüktü..
Sayfa 414 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
On altıncı yüzyıl boyunca Osmanlıların Hint Okyanus'nda atılgan bir politika izleyememelerinin başlıca nedenlerinden biri de, Yemen'de tekrar patlak veren isyanlar sonucu, yöredeki kontrolün ikide bir elden çıkmasıydı..
Sayfa 402 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ocak 1566 tarihli mektubunda Açi sultanı, Kanuni Süleyman'a, gerek kendisinin, gerekse Maldiv Adaları'nın Müslümanları ile Hindistan Müslüman hükümdarlarının, Osmanlı sultanını koruyucu ve üst hükümdar olarak tanıyıp adını Cuma hutbe'lerinde andıklarını bildiriyordu..
Sayfa 398 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı sultanı Süleyman, Hint Okyanus'ndaki Müslüman devletlere destek vermekle, yeryüzündeki bütün Müslümanların ve hac yollarının koruyucusu olduğunu da kanıtlamakta idi..
Sayfa 398 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
175 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.