Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek

Aslı Sancar

Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek Gönderileri

Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek kitaplarını, Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek yazarlarını, Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
o halden bu hale nasıl geldik?
Z. Duckett Ferriman: “Türklerle ilgili olarak ne söylenirse söylensin, inkâr edilemeyecek bir şey vardır: terbiyeli tavırları. Bu tek bir sınıfa da maledilemez üstelik, köylüsünden paşasına bütün bir milletin mirasıdır. Türkler bu açıdan içinde yaşadıkları diğer milletlerden de, Avrupalılardan da farklıdırlar."
... günümüze dek elde edilen delillerin bariz çoğunluğu, Osmanlı kadınlarının, toplumun gariban, ezilmiş üyeleri olmak şöyle dursun, hukukî açıdan özgür bireyler olduklarını, haklarını korumak için sık sık mahkemeye başvurduklarını, gerektiği takdirde kocalarına,erkek akrabalarına karşı bile bu yöntemi uyguladıklarını göstermektedir.
Reklam
191 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Müthiş tasarlanmış bir kitap.Osmanlı kadınlarının hemen hemen bütün aşamalarını konu almış.ilk baskısı İngilizce yapılan ve 2008 yılının mayıs ayında Los Angeles'ta düzenlenen Benjamin Franklin Ödüllerinde "yılın en iyi tarih kitabı" ödülünü kazanan, kapak ve tasarım branşında da finalist osmanlı kadınları eseri konusu itibarıyla da zengin bir birikime sahip ayrıca batılı seyahların da çok etkisinde kalıp inceledikleri bir konu ayrıca yazarın türk olmayışı ama sonradan müslüman oluşu ve osmanlı kadınları konusunu bu kadar güzel okuyuculara ulaştırması tabiiki taktire şayan.
Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek
Osmanlı Kadını: Efsane ve GerçekAslı Sancar · Kaynak Yayınları · 200911 okunma
191 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Bir Osmanlı hayranı olarak tek kelime ile diyebilirim ki; muazzamdı. Elinize aldığınızda ansiklopedik bir kitap gibi gelebilir lâkin akıcı uslübu söz konusu. Kitabın muhtevâsından önce mest olduğum tasarımdan bahsetmek isterim. Renklendirilmiş sayfalar, zarif işlemeler, osmanlı albümleri, çizimler fevkalâde. Her sayfada ayrı bir motif, ayrı bir tezhip, apayrı bir sanat. Parmaklarınızla gezinirken sayfalarda, dokunurken gözlerinizle hoş bir hissiyat peydâ oluyor. Nasıl güzel. Kitabın başlangıcında Avrupa'nın zannettiği o efsaneler yine Avrupa'lı kadın seyyahlar tarafından bizzat hakikatiyle aktarılıyor. Osmanlı'da kadının yeri, günlük yaşantısı, harem hayatı, inancı, öğrenimleri, hukukî hakları vs. herbir ayıntı ince ince anlatılmış. Öyle ki evinin içinden, kullandığı eşyalardan, sandığına koyduğu çeyizlere varana kadar tek tek anlatılmış. Tüm bunlardan dikkatimi en çok çeken husus saygınlığı, hürmeti, edebi, ikramı oldu. Okurken günümüzle mukâyese etme hatasına düştüm. Ah nerde o zamanlar/insanlar... Bazı sayfalar hüzünlendirdi, çünkü elde vardı; sıfır. En azından ecdâda bakarak böyle bir devletin mirasıyız diye emânete sahip çıkabiliriz. Gönlümden herkesin okuması geçse de yalnızca nasîbi olan okuyacak bu kitabı. O vakit. İstifâdeli okumalar dilerim.
Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçek
Osmanlı Kadını: Efsane ve GerçekAslı Sancar · Kaynak Yayınları · 200911 okunma
"...Osmanlı hayatı neydi diye sorarsanız, benim vereceğim cevap: Güzelliklerle dolu, çiçeklerle bezenmiş bir şiirdi."
"Türklerin temel vasıflarının en güzellerinden bir tanesi de kendi varlık sebepleri olan kişiye gösterdikleri ihtimam ve hürmettir. Anne yol gösteren bilgedir. Ona danışılır, ona dert yanılır, onun söyledikleri büyük saygıyla dinlenir, işler onun kararına bırakılır, son saatine kadar el üstünde tutulur, vefatından sonra da büyük bir sevgi ve hasretle anılır."
Reklam
30 öğeden 31 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.