Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Kumandanları

Ahmed Refik

Osmanlı Kumandanları Gönderileri

Osmanlı Kumandanları kitaplarını, Osmanlı Kumandanları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Kumandanları yazarlarını, Osmanlı Kumandanları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tiryaki Hasan Paşa'ya ithafen:
Sözün kısası, seksen günde Kanije'yi savunarak büyük bir şöhret kazanan bu namlı gazi, Hicrî 11. asrın en büyük kahramanlarındandır.
Sayfa 216Kitabı okudu
Kanije kahramanı Tiryaki Hasan Paşa:
(Tiryaki) Hasan paşa, harp tekniği ve savaş hileleri bakımından büyük ün kazanan komutanların en önde gelenlerindendir. Hasan paşa için yaşamak demek, savaşmak demekti.
Sayfa 214Kitabı okudu
Reklam
Sinan Paşa'nın en büyük başarısı Yemen'in fethi ile başlar. Tunus seferi ise askeri başarılarının en parlak bir örneğidir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Otranto ve Kefe fatihi Gedik Ahmet Paşa:
Sadakati, cesareti ve istikametiyle ün kazanan Gedik Ahmet Paşa Fatih devrinin en büyük ve en asil bir komutanıdır.
Timurtaş Paşa beylerbeyliği ve vezirliği şahsında birleştiren nadir komutanlardandır. O zamana kadar hiçbir kimse böyle bir şerefi elde edememişti. Timurtaş Paşa padişaha olan sadakati ve kazandığı zaferler sayesinde böyle bir rütbenin, böyle bir şerefin sahibi olmuştur.
Gelibolu fatihi Şehzade Süleyman;
İşte böyle şerefli bir insan olan Süleyman Paşa, zamanının en seçkin şahsiyetlerinden biriydi. Osmanlı tarihine en parlak, en şairane sayfaları ilâve eden fetihleri ve zaferleri bugün olanca önemiyle kendini göstermektedir.
Reklam
Nice senelerden beri Asya'nın uçsuz bucaksız ovalarından İslam'ın nurunu yaymak için canını feda ederek adlarını duyuran Türklerin en cesur evladı Osmanlılar, Avrupa 'yı da yiğit kılıçlarıyla parıldatmak için o gece ilk adımı atıyorlardı. Bu öyle bir yiğitlik adımıydı ki devletin geleceğini olanca büyüklüğü ile sağlıyordu.
Timurtaş Paşa'nın Beylerbeyliği ve Başarıları
Beylerbeyi olan Timurtaş Paşa ordusuna düzen verir. Beyaz fes giyme geleneğine son vererek kırmızıya dönüştürür. Osmanlı sancağının rengini değiştirir. Saltanat merkezinde yeniçeri askeri gibi sürekli görev yapan süvari askeri yoktu. Sipahi bölüğü adlı süvari teşkilatı kurdu. Sipahiler bölüklerle bölük başlarının emrine verildi. Bütün bölüklerin Komutanı sipahi ağanın emrinde dört ayrı subay vardı. Eyaletlerde askeri malikaneler oluşturdu. Oluşturduğu malikanelere savaşta yararlılık gösteren sipahilere verildi. Tüm bu düzenlemelerin meyvesini aldı. Rumeli civarının fethine ağırlık verdi. Kısa sürede Pirlepe, Manastır, Karlıil, İştip, Katrin, Vodina fethedildi. Selanik kuşatıldı ise mukavemeti sağlanamadı. s. 50-51.
Kimdir Timurtaş Paşa?
Orhan Gazi dönemi kumandanı aynı zamanda Lala Şahin Paşa'nın sadık zafer arkadaşıdır. Yıldırım Beyazıt'ın ordularının büyük kumandanı olduğunu da belirtmek gerekir. Babası Orhan Gazi döneminde birçok şehri fetheden Ali Paşa'nın oğludur... Askerlikte başarısı nedeniyle Balkanlara fetihlere girişti. Böylelikle Kızılağaç Yenicesi, Yanbolu fethetti. s. 49-50.
Filibe'nin Fethi
Lala Şahin Paşa Edirne fethi sonrası Padişahın emri ile burada kalmıştır. Balkanlara hareket ederek Eski ve Yeni Zağraları fethi sonrası Filibe'nin üzerine yönelir...Filibe şehri ileri karakol gibidir. Avrupa’daki Tuna, Karadeniz, Adriyatik Denizleri arasındaki geniş bölgeleri fetihlerle uğraşır. s. 43-44.
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.