Osmanlı Kumandanları

Ahmed Refik

Osmanlı Kumandanları
2024 85. kitabı
2024 - 85. Kitap Kitabın Adı : Osmanlı Kumandanları Yazarı : Ahmet REFİK Yayınevi : @timasyayingrubu Türü : Araştırma Basım Yılı : 1996 Sayfa Sayısı : 174 Sayfa Düşünceler : Amerikalılar 200 küsür yıllık basit tarihlerini binlerce film ile dünyaya yayarken ,sahte kahramanlarını herkese duyururken biz yazık ki binlerce yıllık tarihimizi daha öğrencilerimize anlatmaktan aciziz. Oysa ki Dünya Tarihine damga vuran , Dünya Tarihinin nüvesini oluşturan milletlerden biriyiz biz. Ama sokaktaki çocuklarımız hatta büyüklerimiz Rambo'yu , Terminatör 'ü , Billy Kid 'i bile bilir ama mesela Mete Han 'ı dahi bilmez. Göktürkler kimdir tanımaz. Tarihimiz western filmlerindeki gibi sahte kahramanlarla değil bir çok gerçek kahramanla doludur. Mesela Tiryaki Hasan Paşa onbinlerce kişilik düşman ordusunu küçük bir kuvvet ile büyük bir bozguna uğratmıştır. Hemde 87 yaşında. Kaçımız biliyoruz bunu ? Maalesef çoğumuz adını dahi duymadık. İşte bu kitap Osmanlı İmparatorluğu 'daki birbirinden değerli 11 paşanın hayatına değiniyor. Zaferleri ,meziyetleri ,hizmetleri ve bizim bu günlere gelmemiz için yaptıkları fedakarlıklar anlatılmış Lala Mustafa Paşa, Özdemiroğlu Osman Paşa, Tiryaki Hasan Paşa gibi pek çok değerli yöneticiyi ve askeri tanıyacak, ibretle okuyup kısa zamanda bitireceksiniz bu güzel eseri. Tarihsel bilincin oluşması açısından okuma yazma bilen herkese zevkle tavsiye ediyorum bu müstesna eseri
Osmanlı KumandanlarıAhmed Refik · Timaş Yayınları · 200029 okunma
2019 15. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2019 12:46
Osmanlı Devleti tarihine adını yazdırmış Şehzade Süleyman Paşa, Lala Şahin Paşa, Timurtaş Paşa, Gedik Ahmed Paşa, Özdemiroğlu Osman Paşa, Makbul İbrahim Paşa, Lala Mustafa Paşa, Ferhad Paşa, Sinan Paşa, Damad İbrahim Paşa ve Tiryaki Hasan Paşa gibi şahsiyetlerin gerek devlet idaresindeki görevleri gerekse savaş meydanlarındaki cengaverlikleri anlatılmıştır bu eserde. Eserin dilinin sadeleştirilmemesi, akışı engellese de okunmaya değer. "Tarihi sevdiren adam" Ahmed Refik bu eserde vatan sevgisi, vatan için her türlü zorluğu göze alma, fedakarlık ve padişaha bağlılık gibi temalara sık sık vurgu yapmaktadır. Dönemin Osmanlı toplumuna hitap etmesi açısından da son derece kıymetli bir eserdir. İyi okumalar.
Tarih
Meşhur Osmanlı KumandanlarıAhmed Refik · Büyüyenay Yayınları · 201329 okunma
2024 187. kitabı
Kitapta Osmanlı Devleti'nde önemli yerleri olan bazı kumandanlar anlatılmıştır. Bu kumandanlar şunlardır: Şehzade Süleyman Paşa Lala Şahin Paşa Timurtaş Paşa Gedik Ahmet Paşa Özdemiroğlu Osman Paşa Makbul İbrahim Paşa Lala Mustafa Paşa Ferhat Paşa Sinan Paşa Damat İbrahim Paşa Tiryaki Hasan Paşa Kitap sade ve basit bir dil ile yazılmıştır. Bu konulara ilgisi olanlara tavsiye ederim. Güzeldi.
Osmanlı KumandanlarıAhmed Refik · Panama Yayınları · 029 okunma

Ahmed RefikYazar · 61 kitap
Ahmet Refik Altınay, Türk tarihçi, yazar, şair, Darülfünun tarih müderrisi ve yüzbaşıdır. Tarih öğretmenliğindeki tecrübesini; gazete ve dergilerde yayınladığı araştırma dizileri ve tarihi hikâyeler yoluyla daha geniş kitlelere tarihi okutma ve sevdirmek için kullanmış bir yazardır. “Tarihi sevdiren adam” sıfatıyla anılır. Çalışmaları ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti üzerinedir. Ahmed Refik, 1880 veya 1881 yılında İstanbul′da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi′ni ve Kuleli Askeri İdadisi′ni bitirdi. Babası Sultan Abdulaziz′in Vekilharcı Ürgüplü Ahmet Ağa′dır. Ahmed Refik, Toptaşı Askeri Rüştiyesi ile Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi′nde coğrafya öğretmenliği yapmıştır. Dört yıl süren bu görevden sonra 1902 yılında Harbiye Mektebi Fransızca öğretmenliğine nakledildi. 1903′de birinci mulazım, 1907′de yüzbaşı oldu. Bu yıllarda bazı gazete ve mecmualarda ilk yazılarını yayınlamaya başladı. İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya bu yayınlardan başlıcalarıdır. Ayrıca Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinin başyazarlığını yaptı. Vak′anüvis Abdurrahman Şeref Efendi′nin ölümü üzerine Tarih Encümeni Başkanlığı′na seçildi. Ünlü tarihçi hayatının son yıllarını sefalet içinde geçirdi. Değerli kütüphanesini parç parça sattı. Sonunda 10 Ekim 1937′de öldü. Vasiyeti gereği cenazesi Büyükada′nın Tepeköyü mezarlığına defnedildi. Çağdaşları tarafından "Tarihi Sevdiren Adam" diye nitelendirilen Ahmed Refik, dünya tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada kalem oynattı. Akıcı bir üslupla yazdığı ve "Geçmiş Asırlarda Türk Hayatı" başlığı altında yayınladığı "Bizans Karşısında Türkler", "Sokullu", "Cem Sultan", "Alimler ve Sanatkarlar", "Kadınlar Saltanatı", Felaket Seneleri", "Lale Devri" gibi eserleriyle büyük bir ün kazanmıştır.