Osmanlı Merkez Bürokrasisi

Ali Akyıldız

Osmanlı Merkez Bürokrasisi Gönderileri

Osmanlı Merkez Bürokrasisi kitaplarını, Osmanlı Merkez Bürokrasisi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Merkez Bürokrasisi yazarlarını, Osmanlı Merkez Bürokrasisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
400 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı son dönem teşkilat yapısını ele alan yazarımız Tanzimat dönemindeki reformları kısaltarak 20 yıllık bir süreci bizlere tüm detayları ile anlatıyor. Kitap üç bölümden oluşuyor. Sadaret, Nazaretler ve Meclis-i Vükelaya sonradan dahil olan nezaretler. İlk bölümde Sadaret'in başvekat'a dönüştürülmesi, Sadaret'e bağlı birimler, Bab-ı Ali evrak odasının kurulması, Hazine-i evrak'ın kurulması gibi konulara yer verilerek anlatılanlar tablolarla desteklenmiş. İkinci bölümde ise Umur-ı Mülkiye nezaretinin kurulması, Hariciye nezaret, Hariciye müsteşarlığı, Maliye nezareti'nin kurulması ve Maliye kalemleri hakkında detaylı bilgi mevcut. Üçüncü bölümde ise Meclisler, Nezaretler üstü meclisler, Meclis-i Ali-i umumi ve görevleri, Meclis-i maarif-i umumiye, Nezaret meclisi gibi konular anlatılıyor. Tanzimat ve yenileşme sürecinde Osmanlı'nın teşkilat ve müesseseleri detaylı incelenip sağlıklı bilgiler ortaya çıkmamıştır. Ancak bu araştırma kitabında yanlışları doğruları okuyarak o döneme ait olan sis perdesini aralayabiliyoruz. Kitabın sonunda içerisinde bulunan bilgiler için geniş bir kaynakçaya yer verilmiş. Ayrıca araştırma yazılarını okurken bir yandan hazırlamam tabloları inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabiliyoruz.
Osmanlı Merkez Bürokrasisi
Osmanlı Merkez BürokrasisiAli Akyıldız · Timaş Yayınları · 20182 okunma
"Tanzimat öncesinde Osmanlı Devleti'nde devlet dairelerinin ihtiyacı olan memurlar kalemlerde yetişir, her daire aynı zamanda memur yetiştiren birer mektep vazifesi görür, daha ziyade memur ve devlet ileri gelenlerinin çocukları kalemlere çırak (şâkirt) olarak alınırdı."
Sayfa 62 - Timaş