Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Tarihi 1.Cilt

Kadir Mısıroğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
FÂTİH HAKKINDA MENKIBE (4)
Fâtih Midilli Seferi için Balıkesir'e geldiği zaman yolda Onu tanıyan bir köylü nine kendisine bir bardak ayran ikrâm etti, Lâkin ayranın içine üç ufak saman çöpü atmıştı. Ayrana memnün olan Fâtih saman çöplerini sorunca kadın: “Hey oğul! Sen uzak yollardan at üzerinde geliyorsun, terlemiş. sindir. Susadığın için birden içsen hasta olursun. O saman çöplerini Şu sebepten koydum ki; onlar ağzına girmesin diye yavaş ve durarak içersin de sana dokunmaz. Maksadım bu idi.”
Sayfa 514Kitabı okudu
YAVUZ SULTAN SELİM HAN HAKKINDA BİR MENKIBE (3)
O'nun mübârek naaşını yıkayan gasilcilere atfen cesedinin yıkanması esnasında iki kere elleriyle setr-i avret etmiş imiş. Onlar bu büyük şahsiyetin vücüdunda yedi ben saymışlar. Bu yedi ben, mağlup edeceği yedi hükümdâra işaretmiş. Bunu söyleyenler şunu da ilâve etmektedirler, O'nun doğumunda kapıya bir derviş gelmiş. Bu derviş: “. Bu gün, bu evde Âl-i Osman'a hayru'I-halef olacak bir çocuk doğacaktır. O'nun vücüdunda yedi ben vardır. Bu O'nun yedi hükümdâra muzaffer olacağına işârettir” dedikten sonra gözden kaybolmuş. Ebeler, doğan çocuğun vücüdunu kontrol edince aynen gasilciler gibi bu yedi beni görmüşler. Bunların delâlet ettiği yedi hükümdâr da şunlarmış: Sultan Bâyezid, Sultan Ahmed, Sultan Korkut, Dülkadiroğlu Alâüddevle, Şah İsmâil, Sultan Kansu Gavri ve Sultan Tomanbay.
Sayfa 758Kitabı okudu
Reklam
FÂTİH HAKKINDA MENKIBE (2)
Fâtih birgün hocası Molla Gürâni ile yemek yiyordu. Molla tiyâdı üzere Fâtih'e: “Haramdan perhiz eyle!.” diye öğüt verirdi. Fâtih o gün hocasının bu sözüne gülümsedi. İlk sahandan Molla'nın birkaç lokma alması üzerine kulağına eğilerek: “Saraylarda haram lokma varsa işte siz de ondan yemiş oldunuz!.” dedi. Molla Gürâni cevap verdi: “Benim önüme helâli düşmüştür!.” Fâtih hocasının başka bir tarafa bakmasından istifâde ederek sahanı çevirdi ve Molla bir lokma daha alınca gülümsedi ve: “Eh!” dedi. “Artık haram yediğinize şüphe kalmadı. Çünkü benim tarafımı size çevirmiştim.” Molla buna şöyle cevap verdi: "Yanılıyorsunuz. Benim önümde helâl, sizin önünüzde haram lokma kalmamıştı. Onun için sahanı çevirdiniz!”
Sayfa 513Kitabı okudu
FÂTİH HAKKINDA MENKIBE (6)
Rivâyet olunur ki Akşemseddin Hazretleri'ne fethin vaktini nasıl tâyin eylediği soruldu. “. Gaybı ne süretle bildin ki hükmeyledin!.” dediler. Cevap verdi ki: “. Karındaşım Hızır'la ilm-i ledünle Konstantiniyye'nin fethini vaktiyle konuşmuş idik. Kale fetholunduğu o gün Hızır”ı gördüm. Askerin önünde hisara hücüm edenlerle berâberdi.”
Sayfa 514Kitabı okudu
YAVUZ SULTAN SELİM HAN HAKKINDA BİR MENKIBE (2)
Sinâ Çölü geçilirken Sultan Selim Han attan inip, yaya olarak yürümeye başladığında etrafındakiler çölü geçmenin meşakkatini düşünerek, attan inmemesini tavsiye edince O, bunlara cevaben: “-Görmüyor musunuz, Peygamber Aleyhissalâtüvesselâm, câriyâr-ı güzin (dört büyük sahabe) ile önümüzden yaya olarak gitmektedirler. Onlar bu meşakkatli yolda böyle yürürken, ben nasıl ata bineyim?” Rahmetullâhi aleyhim!
Sayfa 758Kitabı okudu
FATİH'İN SON SEFERİ
Osmanlılar'la Memlüklüler arasında böylece had safhaya yükselmişken 1481 Yılı baharında Padişah'ın Otağ-ı Hümayun'unun Üsküdar'da Sultantepe mevkiine kurulduğu görüldü. Bunun Anadolu istikametinde bir sefer olduğu belliydi. Lâkin hedefin nerisi olduğunu bilen yoktu. Bütün kaynaklar bu hususta bir bilgi ihtivâ etmemesine mukabil, bu güne kadar bu
Sayfa 517Kitabı okudu
Reklam
YAVUZ SULTAN SELİM HAN'IN SAKAL BIRAKMAMA SEBEBİ
Yavuz Sultan Selim Han Osmanlı padişahları arasında sakal bırakmamış olmakla meşhurdur. O zamana kadar hânedân mensupları sakalı, bir hükümdarlık alâmeti olarak telâkki eder ve şehzâdeliklerinde sakal bırakmazlardı. I. Sultan Selim ise, Yeniçeri Ordusu'nu yeniden tensik ve tertipleyerek kendisini birinci ortanın bir numaralı neferi olarak ilân etmiş ve bu durum an'aneleşerek kendisinden sonra üç yüz sene devam etmiştir. Yeniçeriler kırk yaşına kadar evlenmezler ve sakal da bırakmazlardı. Bunları kırk yaşında emekli olduktan sonra yaparlardı. I. Sultan Selim, Yeniçeri Ordusu'nu böylece bir numaralı neferi olarak kendi ismini Yeniçeri listelerine yazdırdıktan sonra onların an'anesine riâyet sebebiyle sakal bırakmamıştır.
Sayfa 632Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.