Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 2. Kısım

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 2. Kısım Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 2. Kısım sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 2. Kısım kitap alıntılarını, Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 2. Kısım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sadareti esnasında yağmur ve sel felâketleri ve deniz taşmasiyle kayıkların karaya atılması ve kuvvetli fırtınalar ile büyük ağaçların bile devrilmesinden dolayı Divittar Mehmed Paşa'ya Düztaban lâkabı verilmiştir."
Sayfa 371 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Eflâk ve Boğdan voyvodalıklarının Osmanlılarca en büyük ehemmiyeti, iktisadî anbarı olan voyvodalıklardan her sene bedeli mukabilinde devlet merkezine mühim miktarda yiyecek maddeleri gelmekte idi."
Sayfa 106 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Eflâk ve Boğdan voyvodaları, memleket işleriyle hudutlara taallûk eden malûmatı ve Avrupa ahvaline dair aldıkları haberleri Klaraş veye Karalaş denilen ulakları ile yazılı olarak hükûmete bildirirler ve yine aynı vasıta ile hükûmetten talimat alırlardı."
Sayfa 100 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[Yenişehirli Abdullah Efendi] Türkiye'de ilk matbaanın açılması hususundaki fetvası ve İbrahim Müteferrika'nın bu husustaki eserine takrizi kendisinin teceddüdü iyi kavramıs olduğunu göstermektedir."
Sayfa 467 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Damad Ali Paşa, 1716'da Avusturya seferini açıp, Petro Varadin muharebesinde alnından kurşunla vurularak şehid düştüğünden, o tarihten sonra Şehid Ali Paşa diye anıldı."
Sayfa 303 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Damad İbrahim Paşa sadaretinde başını Batı'ya çeviren Osmanlı hükümeti, Avrupa'nın sanat ve kültüründen istifade etmek üzere kendisine küçük de olsa bir pencere açmağa muvaffak olmuştur."
Sayfa 313 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Avrupa kısmında muharebe olduğu zaman Eflâk ve Boğdan voyvodalarının yaya ve atlı tüfenkendaz kuvvetler ile sefere gelmeleri kanundu. Eflâk ve Boğdan voyvodalıklarının bir tecavüze karşı müdafaası devlete aitti."
Sayfa 88 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Hindistan mevibar sultanları ile münasebat
Sultan Ali Raca'nın yerine hükümdar olan kız kardeşi Bibi Sultan tarafından yine Mısır yoluyla gönderilen 1780 tarihli nâmede, kendilerinin ingiliz ve Portekizliler tarafından tazyik edildiği beyan olunarak yardım istenmişti. Hükûmet, mesafenin uzaklığı sebebiyle yardım edemiyeceğini fakat kendilerine taarruz edilmemesi için İngiltere hükümetine vesayada bulunacağım yazmak suretiyle sudan bir cevab vermiş ve Cevdet tarihi nin yazdığı üzere, koyun kurda emanet edilmiştir.
Sayfa 159Kitabı okudu
"İstanbul'daki daimî Venedik elçilerinin muayyen müddetleri üç sene idi; bu müddeti dolduran elçi memleketine dönerek yerine yenisi gelirdi."
Sayfa 170 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[Müftizâde Ahmed Efendi] 1787'de Rusya'ya sefer açılması hususunda veziriâzam Yusuf Paşa ile birlikte I.Abdülhamid üzerinde tesir yaparak onu arzu etmediği harbe sürüklemişlerdir."
Sayfa 504 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"1774'deki Kaynarca Muahedesi'yle Ruslar Boğdan ve Eflak'ın iç işlerine müdahale eylemek suretiyle bir takım menfaatler elde edip aynı zamanda Eflâk ve Boğdan halkına da imtiyazlar ve mühim kazançlar sağladılar."
Sayfa 82 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[Daltaban Mustafa Paşa] sadareti esnasında dörtyüz seneden beri kanun üzere başa giyilen mücevveze isimli serpuş yerine vezirlerin divan günlerinde başlarına kallavî isimli kavuğu giymeleri ve bu suretle vezirlerin divan erkânından farklı olmaları bizzat kendisi tarafından pâdişaha arzolunarak kabul olunmuştur."
Sayfa 262 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Bıyıklı Ali Paşa'nın sadareti altmış üç gün sürdü. (...) Yalan söylemesi, irtikâp ve irtişaya kalkışması sebebiyle birden bire azil ve kapı arasına (sarayın orta kapısına) hapsedilerek derhal katledildi (25 Ekim 1755). Katlinden iki saat sonra Sultan Osman acele edip öldürdüğüne pişman olmuştur."
Sayfa 381 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Feyzullah Efendi'nin tahakkümünden kurtulmak isteyen Rami Mehmed Paşa, onu bertaraf etmek isteyerek, İstanbul'da cebecileri tahrik ettirdi ve neticede meşhur Birinci Edirne Vakası meydana geldi (1703)."
Sayfa 266 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"XVIII.asırdaki Osmanlı pâdişahlarından II.Mustafa ile kardeşi III.Ahmed güzel yazı yazan hattatlardan olup bilhassa III.Ahmed daha mahirdi."
Sayfa 553 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
158 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.