Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Tarihyazımı Tartışması

Osmanlı ve Balkanlar

Suraiya Faroqhi

Osmanlı ve Balkanlar Gönderileri

Osmanlı ve Balkanlar kitaplarını, Osmanlı ve Balkanlar sözleri ve alıntılarını, Osmanlı ve Balkanlar yazarlarını, Osmanlı ve Balkanlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
496 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Balkanlar tarih yazımı üzerinde yazılmış ve teorik açıdan bölge ülkelerinin özellikle Osmanlı dönemiyle ilgili algısı üzerinden analizleri içermektedir. Bütün Balkan ülke ve halklarını kapsamayan bir çalışma olmakla birlikte, genel itibariyle bölgedeki Osmanlı idaresi, etnik azınlıkların durumu, milliyetçilik olgusunun yükselişi ve bunu takiben milli tarih yazımının yeniden inşa edilmesini konu almaktadır. Bölgede genel anlamda bütün etnik tarih yazımında ortak algının “Osmanlı – Türk düşmanlığı” söyleminin hakim olduğunu gözlemlenirken, “mit” kavramının etnik milliyetçiliğin oluşumunda oynadığı rol de dikkat çekmektedir. Farklı yazarların makalelerinden oluşmasından kaynaklı olarak da makaleler açısından ortaya atılan tezlerde ciddi derecede birbirine ters ve tutarsızlıklar kendini gösterdiği gibi bölgede var olan etnik üstünlük kompleksini bölümlerde de kendini açıkça ele vermektedir. Birinci kaynakların da kullanılmışlığı ve geniş bir araştırma kaynağını içinde barındırmış olması açısından bölge çalışması yapan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.
Osmanlı ve Balkanlar
Osmanlı ve BalkanlarSuraiya Faroqhi · İletişim Yayıncılık · 20157 okunma
Ulus – devlet seküler bir fikirdir ve Benedict Anderson’dan öğrendiğimiz gibi ulus, “hayali bir cemaattir”.
Sayfa 336Kitabı okudu
Reklam
Balkan Müslüman nüfusun büyüklüğü üzerinde göçün yanı sıra askerliğin ve salgınların da oldukça fark edilir bir etkisi olmuştur.
Sayfa 274Kitabı okudu
Gökalp’a göre, “Türkleşmek, İslamlaşmak, muasırlaşmak” ayrılmaz bir bütündür.
Sayfa 168Kitabı okudu
Mustafa Kemal’e göre, Osmanlılar Türk halkının egemenliğini elinde almıştır.
Sayfa 167Kitabı okudu
Osmanlı yönetici takımı, Türkçe, Kürtçe, Arnavutça ve Arapça konuşan halk kesimlerini padişahlık – halifelik kurumuna sadakatle bağlamak için ağırlıkla İslam ideolojisine bel bağlar olmuştur.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Osmanlılar genelde Türk ve Slav kökenli Müslümanlar arasında ayrım yapma gereği görmemiştir.
Osmanlı hükümdarlığının etnik milliyetçiliğe verdiği tepkinin temelde bir çeşit emperyalist milliyetçilik olduğu söylenebilir.