Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlıcadan Türkçeye Okuryazarlığımız

Orhan Koloğlu

Osmanlıcadan Türkçeye Okuryazarlığımız Sözleri ve Alıntıları

Osmanlıcadan Türkçeye Okuryazarlığımız sözleri ve alıntılarını, Osmanlıcadan Türkçeye Okuryazarlığımız kitap alıntılarını, Osmanlıcadan Türkçeye Okuryazarlığımız en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Okuma yok, yazma yok, Bilmezler ne Arabi ne Farsi Danışıp konuşmak içindir Türki Zaten gerisi ne ki
Sayfa 19 - Tarihçi kitabevi yayınlarıKitabı okudu
Evliya Çelebi
Urum keferesi asla Urumca bilmezler, batıl Türk lisanı üzerine kelimat ederler.
Sayfa 40 - Tarihçi kitabevi yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Niçin okumuyoruz
"Niçin okumuyoruz?" sorusu yöneltilen üniversite ve yüksek okul mezunlarından alınan yanıtlar şöyle: %33'ü televizyon ve interneti izlemekten, %15'i geçim şartlarının ağır oluşu, %10'u kitapların pahalı olmasından, %19'u okullar ve üniversiteler kitap okuma alışkanlığı kazandırmadığından %23'ü ise diğer sebeplerden... Yapılan araştırmaların 173 ülke arasında Türkiye'nin bu konuda 86. sırada olduğunu kanıtladığı da ekleniyor.
Sayfa 371
Şunu da eklemek gerekir ki Türkçe her iki dilden alıntilar yaparken onlara da bir hayli sözcük yerleştirmiştir. Türk Dil Kurumu'nca Prof. Günay Karaağaç'a hazırlattırılan "Türkçe Verintiler Sözlüğü'ne göre Türkçeden Farsçaya 3.000, Arapçaya ise 2.000 sözcük yerleşmiştir.
Sayfa 37
Meiji reformları
Asıl şaşırtıcı olan, o çağlarda dünyanın en dışlanmış ülkelerinden olan Japonya nın düzeyi olmuştur. Osmanlida Tanzimat XIX. yüzyılın ortasında ivme alırken okuryazar oranını en fazla ihtimalle yüzde on sayıyorduk. Japonların bizimkine benzer çağdaşlaşma girişimini oluşturan Meiji Reformlanı da aynı zamanda başlamıştı. Türk tarihi uzmanı bir Japon profesör dostuma 1850'lerde toplumundaki okuryazarlık yüzdesini sorduğumda aldığım yanıt beni pek şaşırtmıştı: Yüzde 60. Daha sonra 1910'da Japonya'da kadın erkek yüzde 100 oranına varılmış olduğunun belgesini de gördüm. Son derece karmaşık Çin harflerinden esinlenmiş Japoncanın okuryazarlıkta dünyanın en üst düzeyine erişmesi, ona zaman içinde en ileri ülkelerin başına yerleşme olanağını sağlamıştır. Dünyada en çok gazete ve kitap baskısı yapılan ve okunan ülkenin Japonya olduğu biliniyor.
Sayfa 131