Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet

Halil İnalcık

Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet Gönderileri

Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet kitaplarını, Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet yazarlarını, Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
288 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 günde okudu
Halil inalcık (1916-2016) Amerika ve Türkiye'de birçok üniversitede dersler vermiş tarih profesörüdür. Özellikle Osmanlı tarihi üzerine birçok kitabı uluslararası yayınevlerinden yayımlanmıştır. Fahri doktora, ödül ve nişanları vardır. 2008'de İnalcık'ın arşivini bağışladığı Bilkent Üniversitesi bünyesinde Halil İnalcık Osmanlı Çalışmaları Merkezi açılmıştır. Bu kitap İnalcık'ın okuduğum ilk kitabı. Daha önce yayınlanmış, Osmanlı'daki adalet ve yönetim uygulamalarına ilişkin bazı araştırmalarını içeriyor. Osmanlı'ya tabi halkın idare-hükümdar karşısındaki konumunu, hukuki haklarını, vergi sistemini, Türk ve İslam siyaset uygulamalarının Osmanlı'da yansımalarını, şeriatın hukuk ve yönetimdeki yerini, en önemlisi hükümdardan doğrudan talepte bulunma hakkını; orijinal vesika, adaletname, emirname örnekleriyle beraber okuyoruz. Kalın bir kitap olmamakla beraber tarihi bilgi içeriğinden ötürü konunun meraklılarına ve özellikle hukukçulara tavsiyemdir. #tarih #hukuk #osmanlıdadevlethukukveadalet #halilinalcık #okumalarım
Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet
Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve AdaletHalil İnalcık · Kronik Kitap · 2017709 okunma
"Kanun-i Osmani'nin esas prensiplerinden biri, aynı mahiyetteki iki verginin, hangi ad ve şekil altında olursa olsun, iki defa reayaya yüklenmemesidir."
Sayfa 108 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Aynı bürokratların, devletin çöküşünü, bu bürokratik düzenin ve kontrolün çiğnenmesine atfettikleri bilinmektedir."
Sayfa 69 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
"Osmanlılarda, adalet ve şikâyet sisteminin bürokrasi tarafından yürütüldüğü, Osmanlı bürokrasisinin yerleşmiş kurallar ve göreneklere tabi olduğu, böylece padişahın veya yakınlarının keyfi tasarruflarını önlemeye çalıştığı unutulmamalıdır."
Sayfa 69 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
"...:Şeri'at karşısında sırf kamu yararı için hükümdarın kendi iradesiyle bağımsız kanunnameler çıkarması, İslami esaslara değil, ancak yukarıda açıklamaya çalıştığımız gibi Türk-Moğol geleneğine bağlanabilir."
Sayfa 42 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
"Osmanlı örfi hukukunun gelişmesinde Fatih devri kesin bir dönüm noktasıdır... Köprülü'nün de işaret ettiği gibi, vergiler ve başka alanlarda, bazı örfi kanun ve kurumlarda Bizans örneklerinin devam ettiğini son araştırmalar ortaya koymuştur."
Sayfa 41 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Yukarıda Tanrı basmasa aşağıda yer delinmese, Türk milleti ülkeni törünü kim bozar.-Orhon Abideleri"
Sayfa 26 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
"İnsan akıl ile yükselir, bilgi ile büyür. Her ikisi ile insan itibar görür.-Kutadgu Bilig"
Sayfa 22 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
"Halkın huzursuzluğu ve hoşnutsuzluğu otoriteyi tehlikeye düşüren, fakirliğe yol açan bir durumdur. Hükümdar bundan olabildiği kadar kaçınmalıdır. Bu da ancak adil olmakla mümkündür."
Sayfa 16 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
Hükümdar; insaflı, yumuşak ve af edici karakterde ise adil bir hükumet kurmak mümkündür. Onun içindir ki, siyaset ahlaktan ayrılmaz..
434 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.