Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modernitenin Küçük Evreni

Osmanlı’da Hapishaneler

Kent F. Schull
8/10
1 Kişi
3
Okunma
Beğeni
97
Görüntülenme
Osmanlı hapishaneleri denince işkence, uyuşturucu, istismar gibi basmakalıp düşüncelerin etrafında gezinilmiş, modernleşme ise devlet dairelerinde veya sokaklarda aranmıştır. Kent Schull bu iki kalıbın da dışına çıkıyor. Dört duvara hapsedilenin modernleşmeyi nasıl yaşadığını, duvardaki çatlakları, yamaları ve bazen duvarları yıkıp yeniden yapmayı ele alıyor. Bu kitap, modernleşmenin “aciliyet” parolasıyla hapishanelere giriyor. Geç dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda hapishane reformunu ve hapishaneleri inceleyen bu kitap, Osmanlı hapishanelerini Osmanlı modernitesinin ve ulus devlet inşasının “laboratuvarları” olarak tanımlıyor. Schull, Tanzimat’tan (1838-1878) “Jön Türk” (1908-1918) dönemine uzanan “Osmanlı modernitesi” bağlamında Osmanlı ceza adaleti sisteminin dönüşümünü ele alıyor. Bu dönüşümü, imparatorluğu geliştirmeye yönelik daha “ilerici” bir gündemin uzantısı olarak değerlendirmeye davet ediyor. Aynı zamanda Osmanlı hapishanelerinin hem bu dönemle ilişkili daha büyük dönüşümlerin mikrokozmosları hem de imparatorluğun modernlikle olan benzersiz ilişkisinin önemli göstergeleri olduğunu savunuyor. Bu sayede, 1850'de başlayan hapishane reformlarının ardındaki nedenlere dair bize oldukça kapsamlı bir araştırma sunuyor.
Yazar:
Kent F. Schull
Kent F. Schull
Çevirmen:
Mehtap Gün Ayral
Mehtap Gün Ayral
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 304İlk Yayın Tarihi: 19 Ekim 2023Yayınevi: ‎Fol KitapOrijinal Adı: Prisons in the Late Ottoman Empire: Microcosms of Modernity
ISBN: 9786258242935Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
2023'ün sonunda yayınlanan yeni bir kitap . Bu platforma kitabı ekletip, ilk okuyan olarak inceleme de yazmak istedim. Geç dönem Osmanlı hapishane reformlarını inceleyen yazar hapishanelerin durumuna dair elindeki mevcut verilerle değerlendirmelerde de bulunuyor. Ancak kitap meraklısı olmayanlara çok sıkıcı gelecektir. Sık sık tekrarlanan şeyler ve bilimsel bir çalışma olması da bu tespitimi güçlendiriyor sanırım. Batılı Oryantalistlerin iddialarına karşı mesafeli olması görece tarafsız imajını da güçlendiriyor yazarın.
Osmanlı’da Hapishaneler
Osmanlı’da HapishanelerKent F. Schull · ‎Fol Kitap · 03 okunma
Reklam
304 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Son dönemlerde çok güzel tarih ve felsefe kitapları çıkaran yeni yayınevi FOL, bu eseriyle ülkemizde eksikliği hissedilen bir alanda yayınladığı bu kitabıyla güzel bir hizmet yapmıştır. Kitap elbette çok kapsamlı ve dev bir eser olmamakla birlikte çok rahat okunan ve kapsamlı bir giriş niteliğindedir diyebiliriz. Israrlı üzerinde durulan iki husustan biri, Osmanlı'da hapishane kurumunu olduğundan çok daha kötü göstermeye çalışan işgal dönemi devletlerine rağmen (bir çeşit Geceyarısı Ekspresi mantığı) o dönemde yapılan gene başka batılı araştırmalar ve incelemelerle durumun dönemdeki diğer bazısı batılı ülkelerden daha kötü olmadığı yönündedir. İkinci husus ise, özellikle İttihat Ve Terakki Cemiyeti, ulusalcı-Osmanlıcı bir toplum ortaya koymak için toplum ve aile üzerinde çok fazla kontrol sağlamak, toplum mühendisliği yapmak için hapishaneleri "vatan haini" insanları cezalandırmak için kullanmaya çalışmasıdır. Çeşitli kanunlar ve uygulamalarla yazar bu iddiasını desteklemektedir. Sonuçta, yakın tarihe, Osmanlı ve hapishane hatta siyasete ilgi duyanların okuduğu takdirde yararlanabileceği bir eser olduğunu söyleyebiliriz.
Osmanlı’da Hapishaneler
Osmanlı’da HapishanelerKent F. Schull · ‎Fol Kitap · 03 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.