Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk Modernleşmesi

Arminius Vambery
7/10
9 Kişi
26
Okunma
4
Beğeni
258
Görüntülenme
Meşhur Orta Asya seyahatiyle tanınan Árminius Vámbéry, uzunca bir süre bulunduğu İstanbul’da gerek Fransızca dersler vererek paşa konaklarında misafir kalması gerek şehirdeki ulemadan ders alması ve gerekse II. Abdülhamid’e müşavirlik yapması bakımından dikkate değer bir şahsiyettir. Bu eserinde Vámbéry İstanbul’a ilk geldiği zamanla kırk yıl sonrasını mukayese ederek Osmanlı bürokrasisini, Türk kadınlarını ve modernleşmeyi ele alır. Genel olarak bakıldığında eserde kadınların değişimdeki rolünü, açılan kız okullarının kadınlar üzerindeki tesirini izah eder. Batılıların Türk modernleşmesi üzerine yapılan söylemlerini haksız çıkartarak, yaklaşık yarım asırlık sürede şaşırtıcı bir dönüşüm yaşayan bir toplumu gözler önüne serer. 1898 senesinde Fransa’da yayınlanan bu risalenin bir kısmını Ceditçi aydınlardan Fatih Kerimî kısa süre içinde Tatarcaya çevirmiş ve Türk millî kimliğinin inşası için önemli bir metin olarak değer atfetmiştir. Lakin Vámbéry’nin eşsiz risalesiyle beraber bu eksik nüsha da kenarda kalmış ve unutulmuştur. 19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk Modernleşmesi adıyla ilk defa Türkçeye çevrilen bu metin hem Türk kadın yazarların yazılarından hem önemli Osmanlı bürokratlarının söylemlerinden hem de yazarın kendi gözlemlerinden hareketle fikrî anlamda büyük bir dönüşüm yaşayan Osmanlı Devleti’nin on dokuzuncu yüzyıl tarihine ışık tutmaktadır. “Panislamizm, şu an için birbirine ince ipliklerle bağlı gibi görünüyor. Fakat Sünni Müslüman dünyanın manevi lideri olarak tanıdıkları halifeye karşı açık bir tehdit veya saldırı olması durumunda, bu ipler kolayca güçlü bir demet hâline gelebilir ve topyekûn bir savaşa sebebiyet verebilir.” “Kırk sene kadar Avrupa’da yaşayıp yeniden İstanbul’a gelerek önceki dostlarım arasına girdiğim zaman, gittiğimden beri Türk kadınlarının durumlarında meydana gelen değişim ve büyük köklü devrimlerden oldukça hayrete düştüm. […] Önceki hâllerini bilen birisi için Şarklıların kalbine yerleşmiş tutuculuk ve eskilik fikrini bitirmeyi kırk sene kadar az bir sürenin nasıl olup da yeterli olduğunu görmek herhâlde şaşırmaya değerdi.” “Nasıl ki Büyük Petro zamanında Ruslar, uzun yıllar Avrupalı valilerin ve memurların yardımını kabul ettilerse, Rusların o zamanki hâlinden daha iyi durumda olan Türkler neden aynısını yapmasınlar?”
Yazar:
Arminius Vambery
Arminius Vambery
Çevirmen:
Murat Çaylı
Murat Çaylı
Çevirmen:
Emre Özsoy
Emre Özsoy
Editör:
M. Nuri Demirli
M. Nuri Demirli
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 130Basım Tarihi: 23 Ağustos 2022Yayınevi: SELENGE YAYINLARI
ISBN: 9786257459754Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
130 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Aslında çok kısa bir risale. Satışı olsun diye sanırım, iki ayrı kaynak baz alınmış ufak farklılıklara aynı. Hedefe giden her yol mübah bunlar için. Kitabının da bu doğrultuda yazıldığını düşünüyorum. Diğer kitaplarını da okuyorum. Tamamen KENDİ isteklerine göre şekillendirme gayreti içinde Türk toplumunu. Ki gelinen bu süreçte başardıklarını görüyoruz. Ne yazık ki.
19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk Modernleşmesi
19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk ModernleşmesiArminius Vambery · SELENGE YAYINLARI · 202226 okunma
Reklam
102 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Arminius Vambery
Arminius Vambery
hakkında ilk kez bir şeyler duyduğumda sıradışı hayatı ile beni adeta büyülemişti. Kendisine bir İngiliz casusuydu demek sanırım her ne kadar "sahte" de olsa diğer bütün kimliklerini hafife almak olur. Kendi döneminin oryantalistlerinin aksine Osmanlı toplumunun modernleşme uğraşını hafife almamış, bizler için "tembel doğulu" imajının doğru olmadığını 40 yıl arayla ikinci ziyaretinde farketmiş birisidir. Fransızcadan Türkçeye tercüme eden
Murat Çaylı
Murat Çaylı
ve Fatih Kerimi'nin Tatarca tercümesini Türkçeye sadeleştiren
Emre Özsoy
Emre Özsoy
sayesinde o dönemin değişimine bizzat şahitlik eden birinin gözünden Osmanlı modernleşmesini görebiliyoruz ve aynı zamanda yabancı bir kaynak olması da okurken paylaşılan izlenimlerin gerçekçiliğini arttırıyor. 19. Yüzyılda yapılan bu çağdaşlaşma hareketleri Cumhuriyetimizin ilk yıllarında devam etmiş, hatta onların da işlemesi için bir zemin oluşturmuştur. Özellikle kitapta da bahsedilen Türk kadınının değişimi, belki tam manada bir modernleşme olmasa da, 1920 ler ve 30 lardaki toplumsal inklapların öncülleridir.
19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk Modernleşmesi
19. Yüzyıl Türkiyesi ve Türk ModernleşmesiArminius Vambery · SELENGE YAYINLARI · 202226 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.