Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı'da Yasaklar

Nermin Taylan

Osmanlı'da Yasaklar Gönderileri

Osmanlı'da Yasaklar kitaplarını, Osmanlı'da Yasaklar sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'da Yasaklar yazarlarını, Osmanlı'da Yasaklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
OSMANLI’DA SAKIZ YASAĞI osmanlı devleti, 18. Yüzyılın sonlarına doğru devlet sınırları içerisinde her türlü sakız ve sakız cinsinin satışını yasaklamıştır. Yasağa uymayıp satışa devam eden esnafın ağır cezalara çarptırılacağını şehirlere göndermiş olduğu bildirilerde beyan etmiştir. Hatta sakız satışının yasaklanmasına dair mecliste verilen karar üzerine vatandaşların ellerinde bulunan sakızların belediyelerce alınıp imha edilmesi hususunda çalışmalar başlamıştır.
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
OSMANLI’DA YASAKLAR
Bu kitap gerçekten ilginç bilgi ve belgeler içermekte. Merak uyandıran ve faydalı yasakların yer aldığı bu kitabı mutlaka okumalısınız. Geçmişiniz bilmeyen geleceğine yön veremez.
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da YasaklarNermin Taylan · Çınaraltı Yayıncılık · 201915 okunma
Reklam
208 syf.
8/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Osmanlı devleti'nde; müslim, gayrimüslim, kadın, erkek, çocuk ve saray efradı dahil uygulanan yasaklar ve kanunların sistemli bir şekilde belgelerle ve açıklayıcı detaylarla yazılmış.. IV.Murat dönemi kahve yasağı( bi kahve sever olarak iyiki yasak kalkmış da) Zamanın Şeyhülislam'ı tarafından, kömürleştirilmiş bir nesnenin suyunu içmenin günah olduğu fetvası verilince kahve içilmesi yasaklanır ve kahvehaneler yıkılıp kapatılır. (S:68) günümüz de devam eden birçok yasakların kaynağı çok daha eskilere dayanıyormuş. Yediğimiz ekmekten, kullandığınız kumaşa, çocuk eğitiminden kahvehanelere kadar birçok alanda koyulan yasakların asıl amacı insanların huzur, mutluluk ve adaletle yaşaması ve bizlere yansıtılmış..olması 1890'lı yıllarda ortaya çıkan ve yaygınlaşan tombala oyunu bir nev-i kumar olduğu gerekçesi ile Şuray-ı Devletçe alınan bir kararlaç 1892 senesinde yasaklanmıştır.ç ( s: 121) Kitap dan ben merakla okudum sizde okursunuz biliyorum
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da YasaklarNermin Taylan · Çınaraltı Yayıncılık · 201915 okunma
Osmanlı tarihinin en eski yasaklarından biri de 1595 tarihli "Çingenelere ata binme ve kısrak besleme yasağıdır."
Sayfa 199 - Yol güvenliği sebebiyle
Osmanlı'da ecnebilere mülk satışı yasaktı.
Sayfa 203 - 1868 yılında kaldırılıyor
III.Selim devrinde, kıyafet nizamı yeniden düzenlendiğinde Müslümanların kavuk ve ayakkabıları sarı renk olarak belirlenmiş, diğer milletler için de çeşitli renkler tahsis edilmişti. Mesela Ermenilerin şapka ve ayakkabıları kırmızı, Rumlarınki siyah, Yahudilerinki ise mavi renkte idi. Evler için de aynı renkler uygun görülmüştü.
Sayfa 200 - Gayrimüslimlere yönelik kıyafet uygulamaları
Reklam
Müslüman olmayan tebaanın hamamlarda Müslümanların aksine nalınsız gezmeleri gerekiyordu.
Sayfa 199 - Müslüman gayrimüslim ayırdı için hamamda nalınla gezme yasağı
Çan çalmanın, Müslümanlar tarafından İslam'ın üstünlüğüne bir saldırı olarak görüldüğü için yasaklandığı belirtilmektedir.
Sayfa 198 - Kiliselerde çan çalma yasağı
Gayrimüslimlerin kılık kıyafet hususunda Müslümanlara benzemeleri yasaklanmıştı.
Sayfa 197 - Gayrimüslimler
Genellikle bir yer fethedildiğinde o şehrin en büyük kilisesi camiye çevrilirken çoğunlukla diğer ibadet yerlerine dokunulmamıştı.
Sayfa 192
Reklam
Sakal, padişahlığın sembolü olarak görüldüğünden ancak tahta çıkan şehzade "irsal-i lihye" adı verilen bir törenle sakal bırakırdı.
Sayfa 180 - Sakal bırakma yasağı
İstanbul'da Fatih Dönemi'nden 1908 yılına kadar kadınların tek ya da üç çifte kayıklara erkeklerle birlikte binmeleri yasaktı.
Sayfa 168 - Kadınlara dair yasaklar
57 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.