Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'da Yasaklar

Nermin Taylan

Osmanlı'da Yasaklar Gönderileri

Osmanlı'da Yasaklar kitaplarını, Osmanlı'da Yasaklar sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'da Yasaklar yazarlarını, Osmanlı'da Yasaklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kokainin tekrar tekrar yasaklanmasının ardından 1894 yılında ilaç yerine kullanılan kokain ve sülfünal gibi uyuşturucu ilaçların satışı yasaklanıyor ve paraları ödenerek eczanelerden toplattırılıyor.
Sayfa 146 - Osmanlı'da kokain yasağı
Osmanlı; Müslüman olan halkına her daim namaz kılmayı emretmiş, namaz kılmada gevşeklik edenleri uyararak tekrarı dahilinde cezalar uygulamıştır.
Sayfa 142
Reklam
1904 senesinde İslami kurallara aykırı olduğu gerekçesi ile İstanbul'da, Galata'da ve Karaköy'deki dükkanlarda bulunan ve yurt dışından getirildiği anlaşılan üzerlerinde Allah isminin yazılı olduğu kağıtların satışı yasaklanmıştır.
Sayfa 123 - Üzerinde Allah isminin yazılı olduğu kağıtlara yasak
1890'lı yıllarda ortaya çıkan ve yaygınlaşan tombala oyunu bir nev-i kumar olduğu gerekçesi ile Şuray-ı Devletçe alınan bir kararla 1892 senesinde yasaklanmıştır.
Sayfa 121 - Osmanlı'da kumar yasağı
Osmanlı Dönemi'nde iki kişinin evlenebilmesi evvela "mahalli kadının" kendilerine vereceği "izinname"ye bağlı idi.
Sayfa 105 - Nikah usulü
Osmanlı'nın son dönemlerine 1902 yılına ait olan bir arşiv vesikasına göre "içerisinde domuz eti bulunduğu tespit edilen Amerikan janbonlarının Osmanlı ülkesine girişi yasaklanmıştır."
Sayfa 103 - Domuz eti yasağı
Reklam
Şimdiye dek tütünü ilk yasaklayanın Sultan IV.Murad olduğu bilinmekteyken Sultan I.Ahmed zamanında yayımlanan bir bildiri ile tütün ekimini ve içimini ilk yasaklayanın Sultan I.Ahmed olduğu anlaşılmaktadır.
Sayfa 96 - Sultan I.Ahmed'in tütün yasağı
Osmanlı Devleti'nde Ramazan'a birkaç gün kala "Ramazan Tembihnamesi" adı altında halka, askeriye ve zaptiye gibi bazı devlet kurumlarına yönelik bir dizi emirler yayımlanırdı. Halkın dine daha sıkı sarılıp ibadetlerini yerine getirmeleri ve edepli olmaları istenirdi.
Sayfa 88 - Tembihnameler
Osmanlı Devleti'nde, ülke içinde seyahat etmek ve İstanbul'a gitmek için yerel yönetimden mürur tezkiresi adında bir izin belgesi alınırdı.
Sayfa 82 - Mürur Tezkiresi olmadan seyahat etmek yasak
Enver Paşa'nın Hatt-ı Enveri ismiyle bir yazı çeşidi oluşturması ve bu konuda tepkiler olsa da birçok yazışmanın bu hatla yazılması harf değişikliği isteğini körüklemiştir.
Sayfa 75 - II.Meşrutiyet dönemi harf değişikliği denemeleri
57 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.