Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlının Manevi Mimarları

Muammer Yılmaz

Osmanlının Manevi Mimarları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlının Manevi Mimarları sözleri ve alıntılarını, Osmanlının Manevi Mimarları kitap alıntılarını, Osmanlının Manevi Mimarları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yunus, Tapduk Emre'ye gidip derviş olur. Bu tekkede odun taşımak ile vazifelendirilmiştir. 40 yıl odun çeker. Bu 40 yıl içinde tekkeye bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlara; "Bu kapıdan içeri, odunun bile eğrisi giremez" cevabını verir.
Sayfa 39
Reklam
Ulu Hünkar'ın annesi Mümine Hatun; Oğlum, sen öyle büyük bir adam olacaksın ki, babanı geçmelisin. Zira evladı babasını geçmeyen milletler yükselemez.
Ahmed Yesevi Kuddise Sirruhu
Geçimini tahta kaşık yontup satmakla temin eden Ahmet Yesevi'nin bir öküzü varmış. Üzerine bir heybe, içine de yonttuğu kaşıkları yerleştirir, pazara gönderirmiş. İhtiyacı olanlar heybeden kaşık alır, içine de parasını bırakırlarmış. Eğer bedelini koymasalar, hayvan peşlerinden ayrılmazmış.
Sayfa 11
Hacı Bektaşi Veli :"Hiddet ve kin, hakikatleri gören gözleri kör eder. Ticaretle uğraşanların dükkanında uzun müddet oturmayınız. Hiçbir günahı küçümsemeyiniz. Ölümü çok hatırlayınız, kabristanları sık sık ziyaret ediniz"
Şeyh Edebali; "Toprağa bağlanınız. Veriniz, elleriniz yumuk, kapalı kalmasın. İlim sahiplerini koruyunuz. Ağaç dikiniz. Ödünç aldığınızı fazlasıyla iade ediniz. Peygamber efendimizi çok iyi tanıyınız. Asıl ölüm, ilimden payını alamayanlar içindir" diye öğüt verir.
Reklam
Mevlana ile Şems'in buluşmasını Sultan Veled; "Derin hışırtılar içinde birbirine karışan iki denize" benzetmiştir.
Mevlanayı dolu ve yanmaya hazır bir lamba gibi düşünenler, Şems'i de bir kibrite benzetmişlerdir. Yanan ve nurlanıp parlayan Mevlana idi. Onu yakan ve ışık saçan hale getiren de Şems idi. Derler ki: Tebrizli Şems, Mevlana'yı ateşledi. Ama parlattığı alev kendisini de yaktı.
Mevlana'dan Altın Öğütler:
• Allah ile olmayan kimse yalnızdır. • İyi niyetler gül bahçesine benzer. • İnsanın gerçek gıdası Allah sevgisidir. • Manevi pislik, ancak gözyaşı ile silinir. • İlim Allah'ın sarayıdır. • İnsan yok olabilir, özü yok olmaz.
Sayfa 31
Reklam
Hasan Can anlatıyor:
Merhum cennet mekan Sultan Selim Han'ın adet-i şeriflerinden biri de çoğu gecelerini kitap okumakla geçirip sabah namazına kadar uyumamalarıydı. Zaman zamanda onu okutup kendileri dinlerlerdi.
Sayfa 145
Ulu Hünkar; "Ölümümüzden sonra, mezarımızı yerde arama. Bizim mezarımız arif kişilerin gönülleridir".
Niyet Kuyusu
Merkez Efendi bir gün dergahın bahçesinde namaz kılarken secdeye vardığı sırada, yerden bir ses işitildi. Diyordu ki: Ey Merkez Efendi! 7 senedir yeryüzüne çıkmak için emrini bekliyorum. Beni bu hapishaneden kurtar! Zira Allah-u Teala beni sıtma hastalığına şifa olarak yarattı. Merkez efendi namazdan sonra öğrencilerine kazdırdığı yerden kırmızımtırak bir su çıktı. Kuyu haline getirdiler. Niyet kuyusu adı verilen bu kuyudan, sıtma hastalığı için su alır içerlerdi ve şifa bulurlardı.
Sayfa 139
Emir Sultan'ın nasihatleri: "Her günü, ömrünün son günüymüş gibi tamamlamaya çalışmalısın. İlim öğrenmekten asla erinip üşenmemelisin. Ey oğlum, hayat her yönü ile senin için bir mekteptir. Hayra koş, kötülükten kaç. En büyük silahın, Allahü Tealaya ettiğin duadır. Bunu asla unutma."
Mimar Sinan 364 esere imza attı, bunlar:
84 camii, 53 mescid, 56 medrese, 7 dârül- kurrâ (Kur'an mektebi), 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 48 hamam. Hiçbir eseri diğerine benzemezdi.
Sayfa 154