Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021)

Ot Dergisi

OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021) Gönderileri

OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021) kitaplarını, OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021) sözleri ve alıntılarını, OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021) yazarlarını, OT Dergi - Sayı 103 (Ekim 2021) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zamanla bozulan ya da bozulmaya çalışılan tüm eşitliklere rağmen, başarılmış olan büyük bir gerçek vardı. Sonbaharın dökülen yapraklarıyla hüzünlendiğimizde de gördüğümüz, sadece yaprağın dökülme zamanıydı arkasındaki neden değil. Yapraklar dökülürdü, çünkü daha taze, daha yeşil olarak çetin bir kışın ardından tekrar hayata döneceklerdi. İnsanlar gibi incinecek, incitilecek ama tekrar ayağa kalkıp tüm olasılıklarla mücadele edeceklerdi. Çiçek açmak, yaprak dökme olasılığını göze almayı gerektirirdi. Yaprak dökmek ise yeni baharların habercisiydi, göz ardı edilse de...
Aslında o kadar hızı dönüştü ki her şey, tavuğun mu yumurtadan, yumurtanın mı tavuktan çıktığını hiç kimse anlayamadı. Baş döndüren bir hızla, günahları hep başkalarında arayan fakat kendisine her şeyi mubah gören yeni bir insan tipi yaratılmıştı. Onlar ki, gökdelenler yükseldikçe sevinç çığlıkları atan, yeşil betona gömüldükçe huzur bulan,
Reklam
Yapabildikleri görmezden gelinip sürekli yapamadıklarına odaklanılan bu "sorunlu" çocuklar, neyse ki okulun eğitimlerine engel olmasına izin vermedi. Köpek sevmekten başka işe yaramayan Charles, büyüyüp evrim teorisinin babası Charles Darwin oldu. Herkesin dalga geçtiği disleksili Jamie, dünyaca ünlü şef Jamie Oliver'dı. Matematiğe "kafası basmayan" kız, Fields Madalyası'nı kazanan ilk kadın matematikçi Maryam Mirzakhani'ydi. IQ testini geçemeyen iki çocuk, buluşlarıyla Nobel alan Luis Alvarez ve William Shockley'di. Zekası kıt Pablo, eserleriyle çığır açan Picasso'ydu. Aptal olduğu gerekçesiyle okuldan atılan Albert, fizik dehâsı Einstein'dı. Bugün yaşasa dikkat eksikliği bozukluğu tanısı alıp ilaç kullanacak olan dalgın oğlan, tarihteki en büyük dâhilerden Leonardo da Vinci'ydi. Onlar merak etti, sebat etti, sorguladı, itiraz etti, hayal kurdu, risk aldı, yanıldı, kuralları yıktı, kuralları yazdı, suçlandı.Dışlandı, cezalandırıldı ama tutkuyla yola devam ettiler. Onlar okulda başarısız olmadı, okul onlarda başarısız oldu. Yoklama çağlar boyu sürdü, isimler değişti, hikâye değişmedi: Deha asla cezasız kalmadı,cezasız kalanlar da asla dâhi olmadı.
Kasabın oğlu Memet. Beşinci sınıfta. Kuzu otlatmayı sever dağda bayırda. Fakat ilçeye taşınalı minicik bahçeli bir evde oturur. Yıldızları bile göremez çokluk. Belki bir gün insanların sevdiği şeyi yaptığı bir devir gelecek, belki bir gün kitaplardaki hiçbir bilginin hükmünün kalmadığı bir zaman gelecek. Fakat Memet için bunların önemi olmayacak.
İnsanın öğrendiği her bilgi kafasında bir kara delik, ruhunda bir bıçak yarası açar. Bilgi, güzel bir çiçek gördüğünde ona hayranlıkla bakmak zevkini alır elinden. Zerafetini, kırılganlığını önemsemez; orada nasıl büyüdüğünü düşünmezsin. Çünkü tozlaşarak döllenmeyi öğrendin, kökünün yere nasıl yayıldığını biliyorsun. Kanat çırpmadan havada süzülebilen bir kuşa hayret etmezsin, fizik yasalarını bilmek elinden alır bunu. Hava akımlarını okudun, o havanın kanadın altından girip kuşu nasıl havada tuttuğunu öğrendin.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.