Modern Şiir Üzerine Denemeler

Orijinal Adı:
La otra voz

2024 42. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 10:09
Octavio Paz Güneş Taşı şiir kitabıyla meşhur olan yazar, bu kitabında şiirin önemini, geleceğini, geçmişini ve toplumsal durumlarda şiirin yerini ele alıyor. güzel tespitler içeren bu kitap öteki sesi daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır
Öteki SesOctavio Paz · Ketebe Yayınevi · 202418 okunma
2024 11. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2024 18:56
Paz’ın şiir üzerine meseleleri Türk şairlerini Baudelaire’in meselelerinden daha çok ilgilendiriyor. Paz, şiiri bir Türk şairin görebileceği yerden gören biri. Çamurdan Doğanlar kitabının devamı niteliğindeki Öteki Ses’te daha rahat ve hızla kavranabilen bir dil kullandığı için özellikle genç şairlere önerilmesi/okutulması gerektiğini düşünüyorum. Günümüzün mevzularına da temas ediyor olması özellikle dikkat çekici. Bana, çağdaşı olduğumu hissettiren bir sesi var Paz’ın. Nobel’in saçmalaştırmadığı aksine ödüllerin olgunlaştırdığı biri Paz. Postmodernizm konusunda söylediklerini bir şair konumuyla dillendirdiği için, ne demek istediğini anlıyorum fakat yeri geldiğinde şerh düşmek iyi olacaktır. Milletinin kendinden önceki şairlerini tanıtmak ve övmek gayreti takdire şayan. Çoğu isim için çalışmalara başladım :) Öteki Ses’i okuyunca İsmet Özel okurlarının dejavu yaşayabileceği noktalar olduğunu da söyleyerek çay içmeye gidiyorum.
Öteki SesOctavio Paz · Ketebe Yayınevi · 202418 okunma

Octavio PazYazar · 19 kitap
Octavio Paz (31 Mart 1914 - 19 Nisan 1998), Meksikalı yazar, şair ve diplomat. 1990 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır. Yaşamı Octavio Paz Octavio Paz Solórzano ve Josefina Lozano'nun oğlu olarak şu anda Meksika'nın bir parçası olan Mixcoac kasabasında doğdu ve burada büyüdü. 1945 yılında diplomatik görevlerine başlayan Paz 1962 yılına kadar Fransa'da kaldı. Burada şair Pablo Neruda ile beraber çalıştı. 1962 yılında Meksika'nın Hindistan büyükelçisi olarak bu ülkeye gitti. 1968 yılında Tlatelolco katliamından sonra hükümeti protesto amacıyla ülkesindeki bütün görevlerinden istifa etti. Yapıtları Çok sayıda şiir ve makale yayımlamıştır. Bu yapıtları aşağıda özgün isimleriyle listelenmiştir.