Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özde Bilim

Okan Arıhan

Özde Bilim Sözleri ve Alıntıları

Özde Bilim sözleri ve alıntılarını, Özde Bilim kitap alıntılarını, Özde Bilim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çokça güvendiğimiz aklımız aslında muhtemelen çoğu bize ait olmayan, ilk öğrendiğimizde bize öğretilen şablonlara göre kalıplanıyor ve sonraki duyduklarımızı da o kalıplara göre değerlendiriyoruz. Birbiri ardına gelen bu biriktirme sonucunda bir noktada bizler artık farkında olmadan duyuyor, okuyor ve görüyoruz ama anladık zannettiğimiz şey büyük ölçüde o şeyin gerçeğiyle örtüşmeyen bir hale geliyor. Hızla anlam üreten ve çok da sorgulamayan bir çeşit yapay zekâya dönüşüyoruz. Cengiz Aytmatov "Mide beyinden akıllıdır çünkü mide kusmayı bilir, beyin her pisliği yutar" demiştir.
Sayfa 182 - Elma yayıneviKitabı okudu
Herkesin gördüğünü görürken kimsenin düşünmediğini düşünebilmek
Alman bilim insanı Erwin Schrödinger'in deyişiyle "Amaç, hiç kimsenin görmediği bir şeyi görmek değildir. Herkesin gördüğü bir şey hakkında, kimsenin düşünmediğini bir şey düşünebilmektir." Bilim bu nedenle yenilikçi fikirlere, aykırı gözüken yaklaşımlara da ihtiyaç duyar ama bilimin metotları ile kanıtlanmaya çalışıldığı sürece...
Sayfa 18 - Elma yayıneviKitabı okudu
Reklam
Nobel hastalığının kurbanları
DNA'nın keşfinde Rosalind Franklin'in X-ışınıyla çektiği DNA'nın yapısını gösteren 51 numaralı fotoğrafı Franklin'in bilgisi olmadan gizlice James Watson ve Francis Crick'e gösteren Maurice Wilkins bu uygunsuz davranış sonunda değil ceza almak, diğer ikiliyle birlikte Nobel almış bir isimdir. Watson, DNA'nın bulunma hikayesini anlattığı "ikili sarmal" kitabında Rosalind Franklin'in pek de hoş olmayan bir şekilde tanıtmıştır. Fotoğrafın Wilkins tarafından kendine gösterildiği hikayesinden de hiç bahsetmemiştir. Daha sonraki yıllarda ise ırkçılık, deri rengi farklı olanların aşağılanması ve kadınlar ile ilgili olumsuz sözleri ile gündeme gelmiş ve çokça da eleştiri almıştır. Ama Watson, bu Nobel hastalığında yalnız değildir.
Sayfa 195 - Elma yayıneviKitabı okudu
Siyasi seçimlerde bizim yakın olduğumuz partiye değil de karşıt partiye oy veren insan yeterince zeki olmadıklarını ve kolay aldatıldıkları gibi yanlış bir düşünceye kapılabiliriz ki muhtemelen karşı taraf da bizim için aynı şeyleri düşünüyordur. Kendimize kandırılmayı yakıştıramamamız kabul edilebilir bir insan psikolojisi.
Sayfa 167
Bilim insanları yanlış bir algı ile her şeyi, her konuyu bilen otoriteler olarak görülme eğilimindeler. Bilim insanları da pek çok zaman kendilerinin öyle olduğu algısında olabilirler ama aslında bilim, her durağında bizi mütevazılığa götüren ve her öğrendiğimizle birlikte evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve öğrendiğimizi zannettiğimiz şeyleri dahi ne kadar zor idrak edebildiğimizi gösteren bir süreçtir.
Sayfa 24
Kuantum mekaniğindeki formüllerinin yanı sıra "Schrödinger'in Kedisi" olarak anılan örneğiyle de bilinen Alman bilim insanı Erwin Schrödinger'in değişiyle "Amaç hiç kimsenin göremediği bir şeyi görmek değildir. Herkesin gördüğü bir şey hakkında, kimsenin henüz düşünemediği bir şeyi düşünebilmektir."
Reklam
"Okham'ın Usturası" adı verilen ilke, "İhtimallerin zorunluluk olmadan çoğaltılmaması gerektiğini" söylemektedir. Yani basitleştirilmiş haliyle "en basit açıklama muhtemelen en doğru olanıdır" şeklinde söylenebilir. Bu temel problem çözme ilkesi, bilimdeki tüm alanlara birebir uygulanan ve gerçeğe tek ulaşma yöntemimiz değildir. Bunu, ihtimallerin sınanamayacağı kadar çeşitlendirildiği açıklamalar yerine, elimizdeki sınanabilir olanlarla daha basit açıklamalar yaparak bir sadeleştirme olarak düşünebiliriz.
Sayfa 106
"Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder."
Sayfa 204
Erwin Schrödinger
“Amaç, hiç kimsenin görmediği bir şeyi görmek değildir. Herkesin gördüğü bir şey hakkında, kimsenin henüz düşünmediği bir şeyi düşünebilmektir.” Bilim bu nedenle yenilikçi fikirlere, aykırı gözüken yaklaşımlara da ihtiyaç duyar ama bilimin metotları ile kanıtlanmaya çalışıldığı sürece…
Biz insanlar, koskoca elektromanyetik spektrumda daracık bir alanı gören ve bu daracık alanda gördüğüyle övünen, bir şeyin doğru olduğunu kabul etmek için de bu daracık görüş alanını referans kabul eden bir türüz. Daha doğrusu türdük, bilim bize görünmeyenin kapılarını açana kadar.
Sayfa 174
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.