Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okan Arıhan

Okan ArıhanÖzde Bilim yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
18
Okunma
2
Beğeni
247
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
18 okur okudu.
4 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çokça güvendiğimiz aklımız aslında muhtemelen çoğu bize ait olmayan, ilk öğrendiğimizde bize öğretilen şablonlara göre kalıplanıyor ve sonraki duyduklarımızı da o kalıplara göre değerlendiriyoruz. Birbiri ardına gelen bu biriktirme sonucunda bir noktada bizler artık farkında olmadan duyuyor, okuyor ve görüyoruz ama anladık zannettiğimiz şey büyük ölçüde o şeyin gerçeğiyle örtüşmeyen bir hale geliyor. Hızla anlam üreten ve çok da sorgulamayan bir çeşit yapay zekâya dönüşüyoruz. Cengiz Aytmatov "Mide beyinden akıllıdır çünkü mide kusmayı bilir, beyin her pisliği yutar" demiştir.
Sayfa 182 - Elma yayıneviKitabı okudu
Herkesin gördüğünü görürken kimsenin düşünmediğini düşünebilmek
Alman bilim insanı Erwin Schrödinger'in deyişiyle "Amaç, hiç kimsenin görmediği bir şeyi görmek değildir. Herkesin gördüğü bir şey hakkında, kimsenin düşünmediğini bir şey düşünebilmektir." Bilim bu nedenle yenilikçi fikirlere, aykırı gözüken yaklaşımlara da ihtiyaç duyar ama bilimin metotları ile kanıtlanmaya çalışıldığı sürece...
Sayfa 18 - Elma yayıneviKitabı okudu
Reklam
Nobel hastalığının kurbanları
DNA'nın keşfinde Rosalind Franklin'in X-ışınıyla çektiği DNA'nın yapısını gösteren 51 numaralı fotoğrafı Franklin'in bilgisi olmadan gizlice James Watson ve Francis Crick'e gösteren Maurice Wilkins bu uygunsuz davranış sonunda değil ceza almak, diğer ikiliyle birlikte Nobel almış bir isimdir. Watson, DNA'nın bulunma hikayesini anlattığı "ikili sarmal" kitabında Rosalind Franklin'in pek de hoş olmayan bir şekilde tanıtmıştır. Fotoğrafın Wilkins tarafından kendine gösterildiği hikayesinden de hiç bahsetmemiştir. Daha sonraki yıllarda ise ırkçılık, deri rengi farklı olanların aşağılanması ve kadınlar ile ilgili olumsuz sözleri ile gündeme gelmiş ve çokça da eleştiri almıştır. Ama Watson, bu Nobel hastalığında yalnız değildir.
Sayfa 195 - Elma yayıneviKitabı okudu
Siyasi seçimlerde bizim yakın olduğumuz partiye değil de karşıt partiye oy veren insan yeterince zeki olmadıklarını ve kolay aldatıldıkları gibi yanlış bir düşünceye kapılabiliriz ki muhtemelen karşı taraf da bizim için aynı şeyleri düşünüyordur. Kendimize kandırılmayı yakıştıramamamız kabul edilebilir bir insan psikolojisi.
Sayfa 167
Bilim insanları yanlış bir algı ile her şeyi, her konuyu bilen otoriteler olarak görülme eğilimindeler. Bilim insanları da pek çok zaman kendilerinin öyle olduğu algısında olabilirler ama aslında bilim, her durağında bizi mütevazılığa götüren ve her öğrendiğimizle birlikte evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve öğrendiğimizi zannettiğimiz şeyleri dahi ne kadar zor idrak edebildiğimizi gösteren bir süreçtir.
Sayfa 24
Fanatik eşiniz için küçük sürprizler yapın
Sahi ülkemizde halı saha mantığı çokça olduğu eşlerin ve sevgililerin şikayet ettiği bir durum olarak görülse de ben bu duruma bilimsel yaklaşmak istiyorum. Avcı toplayıcı zamanından beri belli bir avlanma ve çocuk bakma süreci olarak ikiye bölünen roller vardı. İnsanlık geliştikçe bu rollerde kadın erkek olarak kendine daha fazla alan buldu diyebiliriz. Yapılan bir araştırma da
Özde Bilim
Özde Bilim
kitabından okuyabilirsiniz. Tekrarlanan deneylerde erkek bebeklerin daha çok avcı toplayıcı tarzı eşyalara yöneldiği görülürken kızların bebeklere yöneldiği sonucu çıkarılmış. Gelmek istediğim konulardan biri erkek ve kadınların beyinlerinin aynı olmadığıdır.
Kadın Beyni - Erkek Beyni
Kadın Beyni - Erkek Beyni
Serkan hocanın komik ve bilimsel bir dille yazdığı bu ayrımlara güzelce değinmiştir. Kendisinin de doktora konusu olan kendi cinsiyetimizin haricinde beynimizin farklı bir cinsiyete sahip olabileceğidir. ( Ortamlarda satılacak bilgi ☺️)
Psikiyatrinin Kara Kitabı
Psikiyatrinin Kara Kitabı
bu konuya Oytun hocada değinmiştir. Gelelim asıl konuya erkeklerin bu aktivelerinin kaynağı biraz da eski zamandan bu zamana gelmiş genlerimizin bir uzantısı ve erkekler bir şekilde deşarj olmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Tabiki bu bilimsel olarak kanıtlanmamış belki biri merak edip bu konuda daha çok araştırma yapabilir. Yurtdışında da ülkemizde de yapılıyor ama bir halı saha kadar değil diye düşündüğüm avcılık da bana göre aynı şekilde erkeğin kendini deşarj etmesiyle alakaliymis gibi geliyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? ☺️
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
Bu platformda ilk okuyan olaraktan kısa bir inceleme bırakayım :) Kitabı Serkan Karaismailoğlu'nun paylaşımıyla görüp aldım. Hypatia'nın acı hikayesi ile günümüzü eşleştiren müthiş bir girişi var. Bilgeliğin kıymetinin azaldığı bir dönemde toplumun bilgelere nasıl baktığı ve insanlığın o zamana kadarki en büyük birikimi olan İskenderiye Kütüphanesi'nin acı sonu günümüz post-truth çağı ile benzetilmiş. (Pek film kültürüm olduğu söylenemez, ilgilerime göre tek tük izlerim ama Hypatia'yı merak edenlere "Agora" filmini önerebilirim.) Kitapta, günümüzdeki whatsapp ansiklopedisi gibi aslı astarı olmayıp müthiş bir hızla yayılan, kaynağı sorgulanmayan ya da sadece söyleyen kişinin itibarı ile doğruluğu garantilenen "sözde" bilimin gerçek bilimle nasıl ayrıştırılacağı ayrıntılarıyla anlatılıyor. Kovid salgınında farklı uzmanlığa sahip olup ünvanlarıyla her yerde boy gösterip fikirlerini beyan edenler,bir konu hakkında hiçbir bilgisi-birikimi olmayıp sadece inanışlarıyla hareket edip bilimi reddedenler, hiç bir deneysel bulgu beyan etmeden ürettiği ilaçları her bir şeye iyi geliyor diyerek pazarlayıp satanlar vs. sözde bilimin tüm uygulayıcılarından bolca bahsedilmis. Kısacası post-truth çağının insanlığın bilimsel birikimini nasıl tehdit ettiğini gözler önüne serilmiş. Sadece şu GDO kısmı çok bilgi sahibi olmasam da beni korkutmaya devam ediyor diyeyim :) Ortapia takipçilerine tanıdık pek çok yer denk gelecektir. Ben beğendim, keyifli okumalar dilerim..
Özde Bilim
Özde BilimOkan Arıhan · Ortapia Yayınları · 018 okunma