Özgürlük İçin Kürt Yazıları 2

Vedat Türkali
"Bugün Kürt siyasal kavgasını yürütenler ülkedeki tüm halkların, dillerini, dinlerini, mezheplerini, tüm insanca haklarını savunuyorlar. Tekeli ellerinde tutan devlet partilerinin ülkemizi düşürdükleri ağır ortamdan kurtarılması için zorunlu olan ANAYASA yapımını bile beceremedikleri bir dönemde bu topraklarda yaşayan tüm halklar için en doğru olanı, ülkemizin kurtuluşa giden yolunu halkların kardeşliği çizgisindeki etkinliği ile Kürt halkı gösteriyor bugün. Değeri bilinmeyen bu olgu, barışı gerçekten isteyen bir devlet için tarihsel bir sunudur." Bu kitap Vedat Türkali'nin, yıllardır zulüm gören, önce kendileri sonra da istekleri yok sayılan, görmezden gelinen bir halkın özgürlük mücadelesine katkı ve eleştirilerini ifade ettiği yazılar, konuşmalar ve röportajlarından oluşuyor. Öğrenilmiş tanımlar çerçevesinde "bizim gibi" olmayana karşı varolan nefret ve düşmanlık söylemleri hepimizin malumu, devletin "öteki"sinin her an değişebileceği de. Onun için önemli olan "herkese özgürlük"ten yana olmak. Bu konuda, asli bir düşman aranacaksa eğer, bunun "halklar" değil, halkların özgürlüğüne mani olmaya çalışanlar olduğunu düşünen ve Kürt hareketine destek veren Türkali'nin fikirlerine kulak vermek de mühim. Tüm bunlar ekseninde Özgürlük İçin Kürt Yazıları, aslında "hepimizin özgürlüğü" için Kürt yazıları niteliği taşıyor... (Tanıtım Bülteninden)
160 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

160 syf.
·
Puan vermedi
Vedat Türkali
Vedat Türkali
nin Kürt meselesi hakkındaki görüşlerinin bi kitapta toparlanmış hali. Yazar anılarını bilhassa yazıyor. Bazı kişilerle yaptığı röportajları da içeriyor.
Özgürlük İçin Kürt Yazıları 2
Özgürlük İçin Kürt Yazıları 2Vedat Türkali · Ayrıntı Yayınları · 201482 okunma

Yazar Hakkında

Vedat Türkali
Vedat TürkaliYazar · 35 kitap
Vedat Türkali (doğumu. 13 Mayıs 1919, Samsun) Abdülkadir Demirkan 'ın (1950'li yıllarda Abdülkadir Pirhasan olmuştur) yazılarında kullandığı ismidir. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlenmiştir. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır. Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'da Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'de yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır. Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır. Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.