Paradigmasal Değişimde Kuantum

Sinan Şahin

Paradigmasal Değişimde Kuantum Gönderileri

Paradigmasal Değişimde Kuantum kitaplarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum sözleri ve alıntılarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yazarlarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
KUANTUM TEORİSİ VE TEMEL İLKELERİ
Kuantum teorisi atom altı parçacıkların davranışlarını ve hareketlerini inceler. Atom altı parçacıklar hiçbir kurala ve formüle sığmayan acayip davranışlarda bulunurlar. Bu acayip davranışlar kuantum kuramının temelini oluşturur. Kuantum Latince de ışık paketi anlamını taşır. Kuantum mekaniği bu parçacıkların kütle, elektrik yükü, enerji ve momentumlarıyla ilgilidir. Isı, ışık ve diğer radyasyonlar küçük enerji paketleri halinde yayılır. Bu paketlere kuanta adı verilir. Örnek olarak foton parçacığı ışığın kuantasıdır.
newton fiziğinin aşılması kuantuma giriş
Newton'da evren üç boyutlu olarak ele alınır; en, boy ve derinlik. Uzay ve zamanın birbirinden bağımsız var olduğu söylenir. Einstein uzay ve zamanın birbirinden kopuk ele alınamayacağını, zamandan bahsedebilmemiz ancak bir uzayın var olmasıyla mümkün. Yine uzaydan bahsedebilmek için bir zamana ihtiyaç duyulacağını yani biri olmadan diğerinden de bahsedebilmemizin mümkün olmadığını söyler. Bu üç boyutlu evrene zamanında dördüncü boyut olarak eklenmesini böylelikle üç boyutlu evrenin zaman boyutuna bükülmesiyle tamamlandığını söylemektedir. Yine evrenin bir balon gibi şiştiğini yani genişlediğini ve kritik değere kadar da bunun böyle süreceğini söyler. Böylece Einstein izafiyet teorisiyle Newton'cu fiziğin yasalarını büyük ölçüde değiştirerek Newton fiziğinin aşılması yönünde devrimci nitelikte yeniliklere imzasını atmıştır. Böylelikle Newton'cu fiziğin aşılması ve kuantum fiziğinin de gelişmesini de beraberinde getirdi.
Reklam
Einstein ve İzafiyet Teorisi
Newton fiziğinde kütlenin-maddenin korunumu yasası vardı. Bu Einstein tarafından maddenin ve enerjinin korunumu yasası biçiminde ele alınmaktadır. Enerjinin de kütlesi olduğunu, maddenin enerjinin vücut bulmuş hali olduğunu, yani enerjinin maddeye maddenin ise enerjiye dönüşebileceğini ikisinin de özünde aynı şey olduğunu belirtir. Reaksiyona giren maddenin reaksiyon sonucunda ağırlık miktarını koruması ilkesi enerjinin korunumu içinde geçerli bir ilke olarak ön görülmektedir.
Einstein ve İzafiyet Teorisi
Einstein zamanın büyük kütleli cisimler üzerinde ağır yani yavaş, küçük kütleli cisimler üzerinde ise daha hızlı çalıştığını söyler.
Einstein ve İzafiyet Teorisi
Newton kütlelerin birbirini çekmesini evrensel çekim kuvveti( gravitasyon) olarak tanımlar. Einstein bunun yanlış olduğunu sistemlerin bu çekimlerden dolayı oluşmadığını, uzay boşluğunda her kütlenin kendi ağırlığı ve hacmi oranında bir çukur oluşturduğunu, sistemin bu çukurlardan kaynaklı oluştuğunu belirtir.
Einstein ve İzafiyet Teorisi
Newton mekaniği boyları büyük ve hızları düşük cisimler üzerinde başarıyla uygulanıyordu. Ancak boyları küçük hızları büyük cisimler üzerinde uygulanamadı. Einstein'ın geliştirdiği izafiyet teorisiyle birlikte boyları daha ufak, hızları daha yüksek cisimler üzerinde de uygulanabildi. Einstein bu teori ve buluşlar ile fizik dünyasında devrimci bir çıkış gerçekleştirdi. Böylelikle Newton fiziğini büyük ölçüde aştı. Teorisine ışığı ve zamanı da katarak Newton fiziğini yıktı.
Reklam
Newton fiziğini sarsan diğer önemli bir olayda Kara cisim ışıması olarak bilinen ışının yayılmasını konu alan deneydir. Bu konuda Mark Planck 1900 yılında bir deney gerçekleştirir. M.Planck bu deneyini ışığı veya ısıyı en çok soğuran cisimler olan kara cisimler üzerinde yapar. Planck kara cisme yüksek derecede ısı vererek, bu cisimden yayılan ısı enerjisini gözlemler. Ateşle ısıtılan cisim kızıştıkça yayılan ısı uzun dalga boylarından kısa dalga boylarına dönüşür. Ancak belli bir sıcaklıktan sonra yayılan ısı dalgaları kesik kesik paketçikler (tanecikler) biçiminde hareket etmeye başladığını görür.
Newton'cu Fiziğinin Etkileri
Newton'un doğadaki tüm bilinmezlikleri çözdüğü ve buluşları bulduğu düşünülse de araştırmalara devam edilir. Bu araştırmalar sürecinde Newton'un belirttikleriyle çelişen kimi sonuçlara ulaşılır. Bu çelişki en fazla da hız üzerinde ortaya çıkar. Newton, doğadaki her hangi bir varlığa müdahale edilerek hem hız verilebileceğini, hem de ondan hız alınabileceğini belirtmişti. Ancak Mikelson ve Morley adında iki bilim adamı, bir ilke gibi ele alınan bu teoriyi ışık üzerinde denerler. Dünyanın dönüş yönü karşısına bir ayna konularak o aynaya ışığı yöneltirler. Normalde gidiş esnasında dünyanın dönüş hızını da kendi hızına katarak daha çabuk gitmesi geri yansıma esnasında ise daha geç ulaşması gerekirken öyle bir şey oluşmaz. Işığın gidiş ve dönüş hızında bir değişme olmaz. Bu sonuç kafalarda soru işareti yaratır. Ta ki Einstein teorilerinde ışığı yeniden tanımlayıncaya kadar o karışıklık sürer.
Newton'cu Fiziğinin Etkileri
Fizik biliminin disiplin kazanmasında felsefe büyük ölçüde etkin olmaktadır. Hegel bu fiziğin diyalektik idealist yorumu olurken Hegel'in öğrencisi olan Marks'da diyalektik materyalizmi geliştirmiştir. Hegel'in felsefesinin kafa üstü durduğunu, yani ruhçu ve idealist olduğunu söyleyen Marks, materyalist yorumla ayakları üzerine oturttuğunu söyler. Klasik fizikteki mutlaklık, düz ilerlemecilik ve benzeri yasalar Marksist bakış açısına oldukça çarpıcı bir biçimde yansımaktadır. Dönemin tüm felsefe, sosyal bilimci, ekonomist, sosyal, kültürel ve politik bakış açıları Newton fiziğinin, Newton'cu bakışın ağır etkisi altında gelişme gösterdiler. Teknik buluşlar ve sanayi devrimi ile birlikte Newton mekaniğinin doğruluğu da adeta kuşku götürmez oldu. Newton'cu bilim, tüm paradigmaların ana kaynağı haline geldi.
Klasik Fiziğin Temel Yasaları
7- Belli ağırlıklarla iki değişik maddenin reaksiyona girişi ve yeni bir maddeye dönüşmesi halinde elde edilecek toplam ağırlığın her iki maddenin ilk ağırlıklarının toplamı olarak aynı kaldığını belirtir. Buna Kütlenin korunumu yasası adını verir. 8- Newton, maddeyi doğada belli bir kütlesi ve hacmi bulunan şeyler olarak tanımlar. Ve maddenin tek tek atomların üst üste binmesiyle oluştuğunu savunur. Newton'cu Mekaniğin Temel Özellikleri a-Newton'a göre uzay ve zaman olguları sistemlerden ve kütlelerden bağımsız var olduklarını mutlak ve değişmez olduklarını belirtir. Buna da Mutlak uzay, mutlak zaman der. b-Yasanın kesinliği. Newton, keşfettiği bu yasaların her zaman ve her yerde geçerli olduğunu belirtir. Gözlemci ile gözlenen nesne arasında herhangi bir bağın olmadığını, gözlemcinin değişmesi halinde bile gözlenen nesnedeki hareketin değişmediğini belirtir. Yani olgu veya hareketin gözlemciden bağımsız olduğunu belirtir. c- Dışarıdan herhangi bir kuvvet uygulanmadığında hareketin sürekli ve düz bir çizgi izlediğini belirten Newton, Bir şeyin hareketi ve geçmişi bilinirse, sonucunda yani geleceğinde bilinebileceğini belirtir. Bu temelde mükemmel işleyen yasa tikelden tümele ve geleceğin belirlenebilirliğin, ön görür.
153 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.