Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Paradigmasal Değişimde Kuantum

Sinan Şahin

Paradigmasal Değişimde Kuantum Gönderileri

Paradigmasal Değişimde Kuantum kitaplarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum sözleri ve alıntılarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yazarlarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pauli dışlama ilkesi’, aynılıkların bir arada bulunmasınıyasaklar. Bir atom sistemi içerisinde, aynı yükte olan iki elektron birenerji seviyesinde barınamaz. Bahsettiğimiz Pauli ilkesi gereği, ikielektrondan birinin dışlanması, yani orayı terk etmesi gerekiyor. Kuantumdünyasındaki sistemler, farklı özelliklere sahip olan parçacıkların biraradalığı
Doğal çevreyle bütünlük, sadece ekonomik, sosyal içerikli değildir. Felsefiolarak da doğa, kavranması vazgeçilmez bir tutkudur. Aslında bukarşılıklıdır. Doğa insanlaşarak büyük merakını, yaratım gücünükanıtlarken, insan da doğayı -Sümerlerin özgürlüğü (amargi) anaya (doğaya)dönüş olarak anlamaları düşündürücüdür- kavrayarak kendi farkınavarmaktadır. İkisi arasında âşıkın aşkıyla olan ilişkisi vardır. Bu büyükbir aşk serüvenidir. Bozmak, ayırmak herhalde dini tabirle en büyükgünahtır. Çünkü ondan daha değerli bir anlam gücü yaratılamaz. Konuylailintililik anlamında kadın kanamasını doğayla hem ayrı düşüşün, hem deondan gelişin bir işareti olarak yorumlamamızın çarpıcı anlamı bir kez dahakendini hissettiriyor. Kadının doğallığı, doğaya yakınlığından ilerigelmektedir. Sırlı çekiciliği de anlamını bu gerçeklikte bulur.
Reklam
Hayallerin kadar büyük ve düşlerin kadar özgür olma söylemi biryönüyle insanlığın bu doğasına gönderme yapmaktadır
Kuantum teorisyeni fizikçilerin kullandığı ve kuantumfelsefesinin özünü yansıtan ‘olmaz olmaz deme, olmaz olmaz’ Çin atasözünühatırlatmakta da yarar vardır
Kelebek etkisi denilen olay, toplumsal olgudaherhalde en çokta böylesi süreçlerde gerçekleşme şansını yakalar. ‘Kelebeketkisi’ne göre Çin’de bir kelebeğin kanat çırpması Afrika’da ertesi gün birfırtınanın kopmasına yol açabilir.
Aslında yaşamımızı ve tüm doğal olaylarını belirleyen tanrı veyadeterminist bir güç değildir. Olay ve olgulara yön kazandıran belirleyenasıl şey, rastlantı ve olasılıklardır. Akıllı bir varlık olan insan,yaşamını idame edebilmek ve geleceğini güvence altına alabilmek için hep bubelirsizliklerden kurtulma çabası içerisinde olmuştur. Her zaman kesinlikarayan insan bunu çok planlı, programlı ve bilinçli bir şekilde yapmayaçalıştığı halde, kendisini hiçbir zaman tam olarak rastlantı vebelirsizliklerden kurtaramamıştır
Reklam
Niels Bohr’da ‘Einstein doğru söylüyor tanrı zarları değilzarlar tanrıyı oynamaktadır.’ diyerek kuantumik tavır alır.
Bilimin en son vardığı sınırlar olarak ‘kuantum’ ve ‘kozmos’bize hayli ilginç yaklaşımlar sunmaktadır. Atom altı parçacık ve dalgafiziği olarak kuantum bambaşka alanlar açmaktadır. Sezgili, özgür tercihlidüzenlerden tutalım, aynı anda farklı iki şey olmak, insan yapısından ötürübelirsizliği asla tam aşamama kuralına kadar tespitlere ulaşılmaktadır.Kaba, cansız madde anlayışı tamamen bir tarafa bırakılmaktadır. Tersine sonderece canlı, özgür bir evren karşımıza çıkmaktadır. Burada asıl muammainsanda, özellikle zihniyet durumunda yaşanmaktadır. İdealizme,sübjektivizme düşmekten bahsetmiyoruz. Çokça işlenen benzer felsefetartışmalarına girmiyoruz. Evrende bu kadar çeşitliliğe kuantumsınırlarında yol açıldığı tamamen anlaşılmaktadır.
Lenin’de bu tarz birmadde tanımını yetersiz bularak haklı olarak buna “doğada duyumsanabilir vealgılanabilir her şey maddedir” biçiminde bir görüş ekleyerek genişlikkazandırtmıştır.
208 syf.
10/10 puan verdi
HAKİKAT ARAYIŞINDA KUANTUM
insanın anlam yöntemi/ hakikat arayışı ( gerçekliği yorumlama) ne ise ysşamı da biraz odur. devletli toplumun tarih sahnesine kendini kurnaz- askeri ve rahip erkek öncülüğünde dayattığında buna karşı direnişler de hiç amansız olmadı. mitolojilerde ( innana ve enki mitolojisi buna en temel örnektir.) destansı direnişler görülebilir. analitik zekanın ' avcılık kültürüyle ' duygusal zekadan kopuşu, insanda ' tahakküm' kurma algısını da yarattı. tahakkümü öğrenen kurnaz ve avcı erkek jerontokrasi ( yaşlılar tahakümü) oradan 'hiyerarşiye've daha örgütlü olan güce ' devlet'e evrildi. bu savaş her şeyden önce 'zihniyete' karşı verildi. insanlığın binlerce yıllık ' anacıl komünal toplumsal' değerlerini ifade eden ' anlam ve hakikat arayışı' tar u mar edildi. ' kaybettiğini, kaybettiğin yerde arayıp kazanmak' deyimi tam da bu durum için geçerlidir belki. zira biz hala ' tarihin başlamgıcına çakılıp kalmışız'. devletli toplumun tarihinin başlangıcından bu güne dek karşı isyan hiç durmadı. bazen tökezledi belki ama bir nehir gibi akıp durdu. bazen şifacı kadınlar öncülük etti, bazen peygamberler, şamanlar, fizilozoflar. devrimciler öncülük etti bu azametli serüvene. insanların geliştiği felsefe-din-bilim bu direnişin bir anlam dünyasıdır. anlam ve yorumlama gerçeğe ne kadar yakınsa başarı şansı o kadar fazla olur. işte kuantum fiziği ' özgürlük bilimi' olmayı bu açıdan hak ediyor. devletli moderniteye alternatif yaşam kurmaya çalışan insanlar yöntemler geliştiriyor. paradigmasal değişimde kuantum kitabı tam da buna cevap bulmaya çalışıyor. doğmalarımız kırıldıkça özgürleşiyoruz.
Paradigmasal Değişimde Kuantum
Paradigmasal Değişimde KuantumSinan Şahin · Aram · 200918 okunma
Reklam
Diyalektik Materyalizm
1-Varlığın doğasında evrensel değişme vardır. Evrendeki her şey değişip dönüşür. Mutlaklık yoktur. 2-Evrensel bağıntı yasası vardır. Evrendeki her şey bir birlerine bağlıdır ve bir birini etkiler. Diğer varlıklardan kopuk kendi başına bir varlık yoktur. 3-Varlıkta neden-sonuç yaşanır. 4-Nicel birikimler nitel değişimlere yol açar. 5-Varlığın doğasında çelişki vardır. 6- tez-antitez-sentez
Diyalektik Materyalizm
Diyalektik varlığı kendi iç hareket kurallarına göre inceleme bilimidir. Diyalektik, gerçekte, bilimlerde meydana gelen değişmeyi anlayan Alman filozofu Hegel (1770-1831) tarafından geliştirildi. Hegel, Heraklitos'un eski fikrini yeniden ele alarak, bilimsel ilerlemelerin de yardımıyla, evrende, her şeyin hareket ettiğini ve değiştiğini, hiçbir şeyin ayrı, tek başına olmadığını, her şeyin birbirine bağlı bulunduğunu saptadı ve böylece diyalektiği yarattı. Sonrasında Marks ve Engels tarafından daha da geliştirilerek sistemli hale getirilip bir disipline kavuşturuldu.
belirsizlik maddenin dışındaki bir güçten kaynaklı değil, aksine maddenin kendi iç yapısından, atom altı parçacıklarından dolayıdır.
kuantum fiziğine doğru yaklaşım
Kuantumla birlikte gelişen bilimsel felsefenin yanlışlığının ispatlandığı ve bunun çöktüğünü, bunun yerine metafizikçe geliştirilen felsefenin doğrulandığı yoğunca söylenmektedir. Hatta kuantumu tanrının varlığının ispatı olarak görenler ve öyle değerlendirenler vardır. Kuantumdaki belirsizliğin bu anlama geldiği yönündeki iddialarda azımsanmayacak düzeydedir. Bu yaklaşımlar at iziyle it izinin bir birine karıştığı toz duman bir ortam yaratmaktadır. Bu toz duman içinde yolunu kaybetmemek içinde bir felsefi derinliğe ve ideolojik netliğe ihtiyaç vardır. İdeolojik netlikte ancak diğer ideoloji ve felsefeleri bilmekten geçer. Yoksa farkında olunmadan ideolojik mücadele adına bunların değirmenine su taşımak olur ki, buda peşinen kaybetmektir.
Diyalektik ile materyalizmi bir araya getirerek bir öğretide birleştiren ve bunu yeni bir felsefi dünya görüşüne dönüştüren Marks ile Engels olmuştur.
153 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.