Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paradigmasal Değişimde Kuantum

Sinan Şahin

Paradigmasal Değişimde Kuantum Gönderileri

Paradigmasal Değişimde Kuantum kitaplarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum sözleri ve alıntılarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yazarlarını, Paradigmasal Değişimde Kuantum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Diyalektik Materyalizm
1-Varlığın doğasında evrensel değişme vardır. Evrendeki her şey değişip dönüşür. Mutlaklık yoktur. 2-Evrensel bağıntı yasası vardır. Evrendeki her şey bir birlerine bağlıdır ve bir birini etkiler. Diğer varlıklardan kopuk kendi başına bir varlık yoktur. 3-Varlıkta neden-sonuç yaşanır. 4-Nicel birikimler nitel değişimlere yol açar. 5-Varlığın doğasında çelişki vardır. 6- tez-antitez-sentez
Diyalektik Materyalizm
Diyalektik varlığı kendi iç hareket kurallarına göre inceleme bilimidir. Diyalektik, gerçekte, bilimlerde meydana gelen değişmeyi anlayan Alman filozofu Hegel (1770-1831) tarafından geliştirildi. Hegel, Heraklitos'un eski fikrini yeniden ele alarak, bilimsel ilerlemelerin de yardımıyla, evrende, her şeyin hareket ettiğini ve değiştiğini, hiçbir şeyin ayrı, tek başına olmadığını, her şeyin birbirine bağlı bulunduğunu saptadı ve böylece diyalektiği yarattı. Sonrasında Marks ve Engels tarafından daha da geliştirilerek sistemli hale getirilip bir disipline kavuşturuldu.
Reklam
belirsizlik maddenin dışındaki bir güçten kaynaklı değil, aksine maddenin kendi iç yapısından, atom altı parçacıklarından dolayıdır.
kuantum fiziğine doğru yaklaşım
Kuantumla birlikte gelişen bilimsel felsefenin yanlışlığının ispatlandığı ve bunun çöktüğünü, bunun yerine metafizikçe geliştirilen felsefenin doğrulandığı yoğunca söylenmektedir. Hatta kuantumu tanrının varlığının ispatı olarak görenler ve öyle değerlendirenler vardır. Kuantumdaki belirsizliğin bu anlama geldiği yönündeki iddialarda azımsanmayacak düzeydedir. Bu yaklaşımlar at iziyle it izinin bir birine karıştığı toz duman bir ortam yaratmaktadır. Bu toz duman içinde yolunu kaybetmemek içinde bir felsefi derinliğe ve ideolojik netliğe ihtiyaç vardır. İdeolojik netlikte ancak diğer ideoloji ve felsefeleri bilmekten geçer. Yoksa farkında olunmadan ideolojik mücadele adına bunların değirmenine su taşımak olur ki, buda peşinen kaybetmektir.
Diyalektik ile materyalizmi bir araya getirerek bir öğretide birleştiren ve bunu yeni bir felsefi dünya görüşüne dönüştüren Marks ile Engels olmuştur.
Diyalektik Materyalist Felsefenin Kuantum Fiziğiyle İlişkisi
Diyalektik Materyalizm; 19. yy ortalarında geliştirilen bir felsefe, bir dünya görüşüdür. Bu görüş, dünyayı, evreni diyalektik olarak açıklamayı ve materyalist açıdan yorumlamayı içerir. Diyalektik ve materyalizmin bir araya getirilmesiyle bu felsefi dünya görüşü geliştirilmiştir. Diyalektik ile gelişmenin, hareket ve değişmenin genel yasalarının ortaya konulması, materyalizm ile de tüm bu süreçlerin maddi koşullar öncül kabul edilerek açıklanmasını ifade eder. Böylesi bir felsefi görüşün oluşmasında madde (materyalist) temelli bilimsel gelişmelerin yaşanmasının yanı sıra, dönemin büyük bilimsel keşiflerinin yapılmış olmasının da rolü büyüktür. Nasıl ki günümüzdeki kuantumcu doğa keşifleri kendisiyle birlikte başta zihniyet olmak üzere birçok yönüyle köklü değişimlerin gerekliliğini gündemleştirmişse, tek hücreli canlının bulunuşu, enerjinin dönüşümü ve türlerin evrimsel gelişimi gibi birer devrim niteliğinde olan büyük bilimsel keşifler diyalektik materyalist felsefenin gelişmesinde temel bir rol oynayarak yeni bir felsefi gelişmenin yaşanmasında büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Dönemin popüler bilimi olan klasik fizikten de önemli ölçüde bir etkilenme durumunun yaşandığı belirtilebilir.
Reklam
Diyalektik Materyalist Felsefenin Kuantum Fiziğiyle İlişkisi
Özünde kuantum bakış açısını diyalektik materyalist yöntemin karşıtı bir olgu olarak ele almak başlı başına bir yanlışı ifade eder. Kuantumcu düşüncenin diyalektik ilkeler üzerinde gelişiyor olması, yine her iki görüşün buluştuğu noktaların ayrıştıkları noktalardan çok daha fazla olması bu karşıtlaştırmanın çok da doğru olmadığını ortaya koymaktadır. Bunun yanında kuantum fiziğinin farklı bir gelişme açığa çıkarmadığını, bir bütün olarak materyalist diyalektiğin maddi gerçeklikteki ispatı olduğunu, dolayısıyla hiçbir yeniliği açığa çıkmadığını öne sürmek ve tümden aynılaştırmakta çok doğru ve bilimsel bir yaklaşım olmayacaktır.
Diyalektik Materyalist Felsefenin Kuantum Fiziğiyle İlişkisi
Kuantumcu düşünceyle diyalektik materyalist felsefe arasındaki bağın doğru kurulabilmesi açısından başta diyalektik materyalist felsefenin belli yönleriyle anlaşılması gerekir. Diyalektik materyalist felsefenin nasıl geliştiği hangi temel ilke ve özellikler üzerinden felsefi bir bütünlüğe kavuştuğu ve toplumsal gerçeklik açısından ne gibi bir önem arz ettiği gibi olguyu oluşturan temel hususlar bilinmeden gerek diyalektik materyalist felsefe, gerekse kuantumcu doğa felsefesi üzerinde doğru tahliller gerçekleştirmek pek olası değildir.
İnsan ve Evren
İnsan ve doğa gerçekliğine 'ya ben ya sen' mantığı ile değil, ben- sen, biz- hepimiz ve hatta doğadaki her şeyin var olduğunu öngören yeni ve daha bütüncül bir zihniyet penceresinden bakmak gerektiği gerçeğidir.
İnsan ve Evren
Doğal yapıdaki akışın sürekli olması, hakikatin de sürekli değişim halinde olduğunu göstermektedir. Hakikatteki değişimin bilinçte de değişimi getirmesi kaçınılmazdır. Bu toplumsal gerçekliğin kendisine özgü hakikatlerinin olmadığı- olamayacağı biçiminde anlaşılmamalıdır Bilinç bir anlamda da genel şuurdur. Olguların değişimi kendisiyle birlikte şuurda da değişimi getirecektir. Bu anlamda da evrensel yapıyı içinde yaşadığımız doğayı dolayısıyla kendimizi tam olarak bilme belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir durumdur.
153 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.