“Sana bu hikâyeyi anlatmak çok güç. Hâlâ kaybolmuş gibiyim. Tel tel dağılan bir hafızayı anlamak ve anlatmak çok zor.” Yirmilerinin başındaki genç bir kadının beyninde tespit edilen tümörle tüm hayatı tamamen değişir. Bu zamana dek normal bir genç olarak yaşamış olan Judith’in süregiden hayatında böylelikle bir parantez açılır. Bu parantez tamamen yabancı, değişik, bilmediği şeylerle dolu olan yeni bir hayatın da başlangıcıdır. Hastalığı kabulleniş sürecinden başlayıp onunla mücadelesine, bu sürede değişen şeylere, iç dünyasına, tüm devinimlerine uzanan bu meşakkatli süreçten sonra, belleğinin dağılan parçalarını tek tek geri toparlamaya çalışan genç kadın için istemsiz açılan bu parantezi kapatmanın tek bir yolu vardır: Kendi hikâyesini yazmak. Kafam hâlâ öyle karışık ki her türlü sohbetten çekiniyorum şu aralar. Hikâyemi anlatmak bir hayli güç. Hâlâ bir yerlerde asılı kalmış ya da kaybolmuş gibi hissediyorum çoğu zaman. Ama yine de deneyeceğim… Bunca zaman ne mi yaptım!? Hah! Söylediklerine göre boş boş bakıyor, kusacakmış gibi oluyor, garip şeyler söylüyor ve vücudumu kasıyormuşum. Tüm bu belirtiler sıradan bir epilepsi krizine işaret etse de yapılan tetkikler sonucuna göre her şeyin sebebi beynimin olmadık bir köşesinde beliren küçücük bir kitleymiş. Evet, henüz 22 yaşımdayken tanıştım bu hastalıkla ama hiç umursa(ya)madım. Hastalığımı kabulleniş ve tedavi sürecinde çok uyudum, krizler, nöbetler geçirdim. Gün geldi saymayı, hatta evimin bulunduğu sokağın adresini bile unuttum. Uyudum, uyudum, uyudum. Her geçen gün daha çok uyudum. Ama bilmediğim bir şeyler garip bir şekilde yeniden bağladı beni hayata. Şimdi bu satırları yazarken düşünüyorum da tüm bu yaşananların üzerinden on yıl geçti. Kim bilir belki de hasta olan ben değildim, bir başkasıydı. Yaşadığım şey ölümcül bir hastalık değil de geçmek bilmez, baş belası bir nezleydi. Kim bilir?.. Dünyaca ünlü Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nden ödülle dönmüş olan Parantez, yazarı Élodie Durand’ın bizzat yaşadığı ve kendi yazıp resimlediği gerçek bir hikâye…
Yazar:
Elodie Durand
Elodie Durand
Çevirmen:
Damla Kellecioğlu
Damla Kellecioğlu
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 19 dk.Sayfa Sayısı: 223Basım Tarihi: Kasım 2016Yayınevi: Desen Yayınları
ISBN: 9786055678470Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
223 syf.
·
Puan vermedi
İlk başta ben ne okuyorum dedirtse de konunun temeli ve gerçekliği üzücüydü. Okuduktan sonra içimde bir boşluk ve sessizliğe sebep oldu. Çizimlerin tümü hasta sahibine ait olması da etkileyiciydi.
Parantez
ParantezElodie Durand · Desen Yayınları · 201695 okunma
Reklam
223 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Parantez
Yazan ve resimleyen kişinin aynı olduğu başından geçen epilepsi hastalığını anlatan, geçirdiği nöbetler sırasında yapmış olduğu çizimleri içinde barındıran okuduktan sonra sağlığımızın yerinde olmasına şükredeceğimiz türden bir kitap . Okurken onun dünyasının içine giriyorsunuz. Etkileyici ve farklı bir stil.
Parantez
ParantezElodie Durand · Desen Yayınları · 201695 okunma
223 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ne kadar farkındayız bilmiyorum ama Sağlık Bakanlığı kanser istatistiklerine göre, Türkiye'de 103 bini erkek ve 71 bini kadın olmak üzere yılda yaklaşık 174 bin kişi kansere yakalanıyor. 174 bin kişi... Rakamların bu kadar yüksek olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Ben kendi adıma içten içe hiç düşünmek dâhi istemediğimi belirtmek isterim. Kanser hastası gencecik bir hanımefendiyle tanışıyoruz bu kitapta. Bize hastalığını anlatıyor, başlangıcından itibaren verdiği savaşları sunuyor. Okuduğum birkaç yorumda özellikle hastalığının en yoğunlaştığı dönemde çizdiklerinin çok etkileyici olduğunu söylemişlerdi. Haklılar. Çizdiği o insan figürlerinin -yani kendisinin- her bir çizgisi ayrı bir yardım çığlığını yansıtıyor resmen. Içinizi sızlatıyor bazı çizimler. Gerçekten tüm kalbinizle üzülüyorsunuz. Bir yerde kendimi kaptırıp, "Lütfen iyileşsin. Lütfen iyileşmiş olsun," diye dua etmeye başlamıştım. Gerçekten çok zor bir şey olduğunu bir kez daha anladım. Sağlıklı olduğumuz, yaşadığımız, nefes alabildiğimiz her ânın kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kez daha anladım. Bir kez daha...
Parantez
ParantezElodie Durand · Desen Yayınları · 201695 okunma
223 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsanı yaşama bağlayan şeyler arasında hafıza en eşsiz olanlardandır çünkü orada anıları saklarız. İyi anılarımız bizi hatırladıkça mutlu eder ve yaşamı sevdiklerimiz -sevdiğimiz her şey ve herkes- vasıtasıyla anlamlı hale getirir. Kötü anılarımız bize zorluklarla başa çıkmayı öğretir ve yaşaması acı da olsa güç verir. Sonuçta hafızamız ve
Parantez
ParantezElodie Durand · Desen Yayınları · 201695 okunma
Resim