Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

En Küçüğü Keşfetme Macerası

Parçacık Fiziği

Sezen Sekmen

Parçacık Fiziği Sözleri ve Alıntıları

Parçacık Fiziği sözleri ve alıntılarını, Parçacık Fiziği kitap alıntılarını, Parçacık Fiziği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enerji-zaman belirsizliğinin temel söylemi şudur: Bir sistemin enerjisini ne kadar büyük kesinlikle ölçersek parçacığın bu enerji miktarına sahip olduğu zamanda da o kadar büyük bir belirsizlik vardır. Yani bir parçacığın enerjisini kesinlikle ölçtüğümüzde o parçacık o enerjiye çok uzun bir zaman diliminde sahip olacaktır.
Bilim, bildiğimizden en emin olduğumuz şeyleri bile yanlış çıkarırken..
Born'a göre dalga fonksiyonunun karesi o fonksiyonun ifade ettiği parçacığı herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde bulabilme olasılığını veriyordu. Bu yorum bize bir varlığın nerede bulunabileceğini asla sonsuz hassaslıkla bilemeyeceğimizi söyler. Newton'un yüzyıllarca kabul görmüş olan "başlangıç koşulları bilinen bir nesnenin herhangi bir zaman sonra nerede olabileceğini ve nasıl davranabileceğini kesinlikle bilebiliriz" diyen tekin ve mantıklı determinizmini hiçe sayan bu düşünce bir devrimdir.
Reklam
Nötrinolar
Bu satırları okuduğunuz sırada onlardan yüz trilyonlarcası vücudunuzdan size hiç zarar vermeden geçip gidiyor. Ama bu sessiz dostlar olmadan ne güneş parlayabilirdi, ne dünya canlandırdı, ne de yaşam filizlenebilirdi. Onlar varlığımızı olanaklı kılıyorlar ve geçmişimizle ilgili sırra sahiptirler. Onlar "nötrinolar" dır. Pauli tarafından düşünülüp Fermi tarafından taçlandırılan şu hayalet parçacıklar.
Harika öneriler köşemizde bugün:
Durum öyle görünüyordu ki birileri bir şeyler yapmazsa yakın bir zamanda keşfedilen yeni parçacıklar sürüsünü isimlendirecek Yunan harfi kalmayacaktı. Bu sıkıntıya dikkat çekmek isteyen Willis Lamb 1955'te Nobel ödülünü alırken yaptığı konuşmada "Eskiden yeni bir parçacık bulan herkes Nobel ödülü ile ödüllendiriliyordu, ama şimdi bu tür keşifleri yapanlara 10.000 dolar para cezası verilmeli."
Sayfa 48 - pion,uona, sigma, hiperon ve daha fazlası..Kitabı okudu
19.yy fizikçilerine kuantum şoku
19. yüzyılın sonuna gelindiğinde birçokları fiziğin artık bittiğini, birkaç ufak detay hesabı yapıldıktan sonra insanoğlunun maddeye dair bilgisinin tamamlanacağını düşünüyorlardı.
Eğer madde atomlardan oluşuyorsa ve atomlar da gerçekte küçük tanecikler ise atomların dışında olan şey neydi? Tüm bu atomlar neyin içinde var oluyorlar ve neyin içinde hareket ediyorlardı? Demokritos bu sorunun cevabını bulduğunda algılanan tüm o saygın kavramları altüst etmeyi başarmıştı. O "boşluk" u ilk düşünen, hayal eden kişiydi.
Reklam
İlk zamanlarda 5-10 fizikçiyle ufak bir odada çalışabilen deneyler şimdilerde onlarca ülkeden binlerce fizikçinin işbirliğiyle ancak çalıştırılabilen devasa aletleri içeren karmaşık laboratuvarlara dönüştüler. Temel parçacıkların gizlerini keşfetmek adına kurulan bu ihtişamlı dünyanın imkansızı hiçe sayan başdöndürücü icatlarının tümünü bugünlerde hakkıyla "Büyük Bilim" diye adlandırırız.
Sayfa 121Kitabı okudu
Vee Einstein ile Bohr'un o meşhur konuşması :D
Kuantum mekaniğinin akılları zorlayan ve Einsein'ı bile çileden çıkartarak "Tanrı zar atmaz" sözlerini sarfettiren efsanevi ana fikir işte budur. Einstein kuantum mekaniğine yıllarca inanmadı ve kuramı çürütecek birçok açık sorun bularak dostane bir şekilde Bohr'un önüne attı. Ancak Bohr asla yılmadı ve büyük ustanın sorularının hepsine sabırla mantıklı çözümler buldu. Zar meselesi için ise sakince "Albert, lütfen Tanrı'ya (zarlarıyla) ne yapması gerektiğini söylemekten vazgeç!" dediği anlatılır.
:D
"Eğer evrenden önce hiçbir şey yoksa Tanrı evreni yaratmadan önce ne yapıyordu?" "Böyle saçma soruları soranlar için cehennemi hazırlıyordu."
Dünyayı bir kum tanesinde görmek,Ve tüm cenneti bir vahşi çiçekte, Sınırsızlığı avucunda tutabilmek , Ve sonsuzluğu tek bir saatte...
Reklam
Louis de Broglie
Kuantum mekaniğini gözlemlere uydurulmuş bir varsayımlar yumağı olmaktan kurtarıp gerçek özünü aydınlatan kişi Louis de Broglie'dir. Aslında önce sosyal bilimler okuyup sonradan fiziğe başlamış bir aristokrat olan Prens de Broglie'nin aklına 1924'te doktora tezini yazarken inanılmaz basitlikte ve güzellikte bir fikir gelmişti. Bu fikir "dalga-parçacık ikiliği" dir.
Hiç
Bugün tüm fizikçiler evrenin nasıl ortaya çıktığı konusunda hemfikirler. Bu fikre göre her şeyden önce bir Hiçlik vardı. Hiçlik mi? Bunu kavramak zordur. Hayır , Hiçlik uzaydan atomları çıkardığımızda elimizde kalan boşlukla aynı şey değildir. Hiçlik, boşluğun bile olmadığı yerdir. Bildiğimiz üç boyutlu uzay yoktur. Hiçlikte zaman bile yoktur. Akla gelebilecek hiçbir varlığın izinin olmadığı bir yer. Tamamen bir yokluk, sıfır!
Einstein kuantum mekaniğine yıllarca inanmadı ve kuramı çürütecek birçok açık sorun bularak dostane bir şekilde Bohr’un önüne attı. Ancak Bohr bunlardan asla yılmadı ve büyük dahinin sorularının hepsine sabırla mantıklı çözümler buldu. Einstein kuantum fiziği için: Tanrı zar atmaz ! Einstein ‘ e cevap olarak Bohr : Albert , lütfen Tanrı’ ya ne yapmasını gerektiğini söylemekten vazgeç…
Hızlandırıcılar çok büyük enerjiler üretirler, ama onları diğer büyük enerji üreticisi araçlardan ayıran fark ürettikleri enerjiyi yoğunlaştırıp tek bir parçacığa yükleyebilme becerileridir.
Son perdede ise foton gitmiştir ve geriye elektronundan ayrılmış mutsuz ve yalnız bir metal atomu kalmıştır.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.