Paul Dirac

Ekim 2024
İş Bankası Kültür Yayınları
Orijinal Adı:
The Strangest Man - The Hidden Life of Paul Dırac, Quantum Genius

Otizmli bir bilim insanının ilginç hayatı
2014 1. kitabı
Okunma: 04 Mart 2014 00:12
Fizikle, bilimle ve bilim tarihiyle ilgilenenlerin yanında, otizmi merak edenler için de çok ilginç bir kitap. Dirac yaşarken otizm teşhisi konmamış ama yaşadıkları ve hakkında anlatılanlar otizmli, muhtemelen Asperger sendromlu olduğunu düşündürüyor. Yazar kitabın sonunda Paul Dirac'ın hayatı üzerinden otizm hakkında bilgi verip onun otizmli olup olmadığını tartışıyor. Kitapta çevrenin Dirac'a bakış açısı, toplumun bu "garip," "dahi ama içine kapalı" adama dair düşünceleri de yer alıyor. Dirac'ın özellikle çocukluğunda yaşadıkları, ailesince pek anlaşılamamış olması vb hüzünlü geldi bana, ama bu hikâye birçok yönüyle bana çok şey kattı. Dirac'ın hayatıyla beraber fiziğe olan katkısı, birçok fizik konusu, bu keşiflerin yapıldığı yerler, zamanlar, dünya tarihinin önemli olayları karşısında bilim insanlarının tepkileri, dayanışmaları, hataları gibi pek çok alanı kapsayan bir kitap.
Bilim
Paul DiracGraham Farmelo · İş Bankası Kültür Yayınları · 202422 okunma
2025 24. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2025 17:03
PAUL DIRAC – GRAHAM FARMELO Edebiyat kitaplarında kuantum metafiziğinin nasıl ifade edildiği, nasıl hikâyeleştirildiği ( boyutlar arası yaşamlar, seçimler… ) ile ilgili ukala ukala konuşurken bir arkadaşım bu kitabı önerdi. Bugün bile fizik biliminin çözemediği şeyler üzerine atıp tutmanın ne demek olduğunu bana anlattığı için bu kitaba teşekkür ederim. Kuantum metafiziği , fizik bilimi tarafından reddediliyor. Bir fizik kitabını anlayabileceğimi sanmıyordum. Ama zaten bu bir biyografi. Yine de sıkmadan ve bunaltmadan en karmaşık fizik teorilerinin içine giriyor ve okuyucuyu boğmadan derdini anlatıyor. Paul Dirac 20. yy’ ın en karmaşık , en muhteşem insanlarından biri. ( Tam da bu aralar Young Sheldon izliyordum. Üstüne tuz biber oldu, cuk oturdu.) Bir insanın hayal gücünün sınırlarını matematikle ‘’güzelleştirerek ‘’ anlatması, anlatabilmesi . Atom, elektron, proton, nötron madde – anti madde, spin, sicim teorisi… hepsi ustalıkla teori haline getirilmiş. Nobel ödülünü kazanmış. Hâlâ kanıtlanmayan ama üzerinde düşünülen fikirleri var. Muhteşem ötesi bir fizikçi- matematikçi- mühendis. İdare eder bir aile yaşamı. Her şeyiyle bir yaşam hikâyesi. Ve ayrıca kuantum teorisi sözcüklerle anlatılamayacak kadar matematiksel bir güzelliğe sahipmiş. En azında Dirac bunu bana hissettirdi. Anlamak başka bir eylem.
Paul DiracGraham Farmelo · İş Bankası Kültür Yayınları · 202422 okunma

Graham FarmeloYazar · 2 kitap
Farmelo, Cambridge Üniversitesi Churchill College’da fizik bölümü öğretim üyesidir, aynı zamanda Boston Northeastern Üniversitesi’nde de dersler vermektedir. Biyografi ve bilim yazarı olarak eserler veren Farmelo bilimsel iletişim alanındaki çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Yazmış olduğu kitaplar arasında 2009 yılında Costa Biyografi Ödülü ve Los Angeles Times Bilim ve Teknoloji Kitabı ödüllerini alan The Strangest Man, It Must Be Beautiful: Great Equations of Modern Science, Chuchill’s Bomb, Creating Connecions gibi eserler yer almaktadır.