Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Peygamberimizin Hayatından Dersler ve İbretler

Mustafa Sıbai

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Annemiz Hatice ve Cibrîl(a.s)'in Destekleri
2- Hz. Muhammed'in (s.a.) getirdiği davete ilk icap eden, eşi Hz. Hatice'dir. Daha sonra sonra ile henüz on yaşındaki amca oğlu Hz. Ali, Hz. Zeyd b. Harise ve yakın dostu Hz. Ebubekir es-Siddîk'tir. Kölelerden ise İslâm'a ilk girme şerefi Hz. Bilal'e aittir. Bu tarihî gerçeklerden öğrendiğimize göre, İslâm'a ilk giren Hz. Hatice'dir. Ve Peygamber(s.a.) efendimiz Pazartesi aksamı ilk namazı Hz. Hatice ile birlikte, ilk inzal olduğu şekilde sabah-akşam ikişer rekat olmak üzere kıldılar. 3- Kesin süresi üzerinde ihtilaf olmakla birlikte, bir müddet vahyin kesildiğini bilmekteyiz. Rivayetlerde belirtilen en uzun müddet üç yıl, en kısa müddet ise altı aydır. Tercihe en lâyık görüş ise alt ay şeklinde olanıdır. Vahyin kesilmiş olması Rasûlullah (s.a.) efendimizi çok üzdü.Rasûlullah (s.a.) efendimiz Cenab-ı Allah'ın vahyi ile kendisine peygamberlik şerefini verdikten sonra onu kesmekle kendisini terk ettiğini düşünüyordu. Fakat daha sonra Cabir b. Abdullah el-Ensarî'nin Peygamber'den (s.a.) rivayet ettiği Sahîh-i Buhari'de geçen hadisten öğrendiğimize göre, vahiy tekrar gelmeye başladı: "Yürür iken gökten sesler işitmeye başladım. Semaya başımı kaldırıp baktığımda Hira mağarasında iken gelen meleğin yer ile göğün arasını kaplayan bir kürsüde oturduğunu görerek korktum. Eve döndüm ve "beni örtünüz" dedim. O an vahiy yeniden inmeye başladı: "Ey örtülere bürünmüş nebi! Kalk da uyan, Rabbini yücelt, giydiklerini temiz tut, kötü şeyleri terke devam et." (Müddesir, 1-5) Ve bundan sonra vahiy kesintisiz devam etti."
Sayfa 35 - Risale
Risaleti Tebliğ Edince Muhattapları Dinlesin Diye Allah Soyu Temiz Olandan Seçer
Bu konuda Abbâs (r.a.), Rasûlullah'tan (s.a.) şu şekilde rivayet etmektedir: "Allah (c.c.) insanlar yarattı ve beni en iyiler kısmından, sonra iki fırkanın en iyi olan kısmından kıldı. Kabileleri seçti, beni en hayırlı kabileden seçti. Sonra bu kabilenin evlerini seçti, sınıflandırdı ve beni en hayırlı aileden en hayırlı evden kıldı. Ben en hayirlı ferdim ve en hayırlı ev benim evimdir." (Tirmizî)
Sayfa 25 - Risale
Reklam
Hz. Ömer (r.a) der ki : 3 şey için ilim öğrenme; 1) İnsanlarla mücadele etmek için 2) Övünmek için 3) İnsanlara gösteriş için 3 şey için de ilmi terketme; 1)İlmi öğrenmekten utanarak 2) İlmi kıymetsiz sayarak 3) İlmin yerine cahilliğe razı olarak
Cahiliyyede İyi Olan Müslüman Kimliğine Bu Ahlakı Gül Olarak Takmıştır
Bu konuda Rasûlullah (s.a.) efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Sizin cahiliye devrinde hayırlı olanlarınız, (dinini öğrendikleri takdirde) islâm'da da en hayırlılarınızdır."
Sayfa 29 - Risale
Kardeşleri zorluklar içinde eziyet çekerken, horlanırken bir mümin nasıl olur da rahat ve huzur içinde bulunabilir?!
Sayfa 125Kitabı okudu
Gerçek müminlerde ve ihlâslı davetçilerde hâkim olan mefkûre, vücutlarının emelinde olmak değil, ruhlarının yolunda gitmektir.
Sayfa 43 - Beka yayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
İslam'da sosyal adaletin varlığını inkar edenler, İslam nurunun, insanların gözlerini aydınlatmasını ve kalplerini kuşatmasını istemeyen kimselerdir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.