Pir Sultan Abdal hep merak ettiğim ve okumak istediğim bir ozandı. Bu yayınevinin kitabı tesadüfen karşıma çıktı ancak güzel bir tesadüf olmuş benim için. Cahit Öztelli, edebiyat birikimini kitapta başarılı bir şekilde yansıtmış. Pir Sultan'ın hayatını tarihsel bir örgü içinde açıklamakla kalmıyor yaptığı sınıflandırma ile konu konu her nefesin açıklamasını da yapıyor. Sırada kendisinin diğer büyük ozanlar için hazırladığı kitaplar var. İlgi duyan herkese tavsiye ederim.
Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal · Özgür Yayınları · 2016352 okunma
Pir Sultan Abdal'ı bilmeyen var mı?
Onun sözleri dilimizden kalbimize kalbimizden dudaklarımıza sürekli seyrüsefer ediyor.Şöyle bir hüzün kaplasa içimizi hemen Pir Sultan'dan bir mısra geliverir dilimize.
Onun sözleri içimize işlemiş ta en derinlerimizden bize teselli olmuş en zor zamanlarımızda.
Okurken kalbimi yumuşacık eden ve belki de bu senenin enleri arasında yer alacak olan bu eseri hiç unutmayacağım. Ramazan'da çok iyi gitti. Uzun zamandır dinî tasavvufi bir kitap okumuyordum sanırım.
Zalimin zulmüne direnen tüm Pir Sultan Abdal'lara selam olsun. Unutmayın Hızır Paşa'lar değil Pir Sultan'lar hatırlanır!
Bize de Banaz'da Pîr Sultan derler
Bizi de kem kişi bellemesinler
Paşa huddamına tenbih eylesin
Kolum çekip elim bağlamasınlar
Hüsey'n Gazi binse gelse atına
Dayanılmaz Çerh-i Felek zatına
Benden selâm olsun ev külfetine
Çıkıp ele karşı ağlamasınlar
Ala gözlüm zülfün kelep eylesi
Döksün mah yüzüne nikap eylesin
Ali Baba Hâkk'tan dilek dilesin
Bizi dar dibinde eğlemesinler
Eğer Ali Baba söze uyarsa
Ferman büyük yerden beyler kıyarsa
Ala gözlü yavrularım duyarsa
Al'ım çözüp kara bağlamasınlar
Surrum işlemedi kaddim büküldü
Beyaz vücudumun bendi söküldü
Önüm sıra Kırklar Şah'a çekildi
Daha beyler bizi dilemesinler
Pîr Sultan Abdal'ım çoşkun akarım
Akar akar dost yoluna bakarım
Pîr'im aldım seyrangâha çıkarım
Yıldızdağı seni yaylamasınlar
youtu.be/5_9PAugYb4s
Ötme bülbül ötme, şen değil bağım
Tükendi fitilim eridi yağım
Deryadan bölünmüş sellere döndüm
Ateşi kararmış küllere döndüm
Vakitsiz açılmış güllere döndüm
Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal · Özgür Yayınları · 2016352 okunma
Pir sultan abdal Hayattan örneklerle hz.Ali,hz.Muhammed,Allah sevgisinden ve dem vurmalarından bahseden Şiirler silsilesi . Kitaptan bir çok ders alıp düşünüyorsunuz akıyor kitap çok sevdim Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal
Pir Sultan Abdal, Anadolu halk edebiyatının ve Aleviliğin en güçlü ve en direnişçi seslerinden biri olarak kabul edilir. Ona atfedilen şiirlerin bir araya getirildiği Bütün Şiirleri kitabı, yalnızca bir edebiyat metni değil; aynı zamanda tarihsel, toplumsal ve inançsal bir hafızanın da taşıyıcısıdır. Bu yönüyle eser, hem şiir severler hem de Anadolu’nun kültürel dokusunu anlamak isteyenler için önemli bir başvuru kaynağıdır.
Kitapta yer alan şiirler, sade ve anlaşılır bir dil ile yazılmıştır. Halkın konuştuğu Türkçeyi kullanan Pir Sultan Abdal, şiirlerini süslü bir anlatımdan uzak tutarak doğrudan duyguya ve düşünceye odaklanır. Bu yalınlık, onun şiirlerini daha etkili ve kalıcı kılar. Okur, dizelerde herhangi bir yapaylık hissetmez; aksine içtenlik ve samimiyet ön plandadır.
Eserin en belirgin temalarından biri, adalet ve haksızlığa karşı duruştur. Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı dönemdeki siyasi ve toplumsal baskılar, şiirlerine açıkça yansır. Özellikle Hızır Paşa ile olan çatışması, onun şiirlerinde simgesel bir karşıtlık olarak yer alır. Bu karşıtlık, yalnızca iki kişi arasındaki bir mesele değil; zulüm ile direniş, güç ile hakikat arasındaki evrensel bir mücadeleyi temsil eder.
Aşk ve inanç da kitabın önemli izlekleri arasındadır. Ancak Pir Sultan Abdal’ın aşk anlayışı, çoğu zaman dünyevi bir sevgiden ziyade tasavvufi bir derinlik taşır. Bu noktada Tasavvuf geleneğinin etkisi açıkça görülür. Şiirlerdeki “yar” kavramı çoğu zaman ilahi bir anlam taşır ve kul ile hak arasındaki bağa işaret eder. Bu durum, eseri yalnızca edebi değil, aynı zamanda felsefi ve mistik bir metin haline getirir.
Doğa unsurları da şiirlerde sıkça karşımıza çıkar. Dağlar, yollar, gurbet ve yolculuk imgeleri, hem fiziksel hem de ruhsal bir arayışı simgeler. Bu imgeler aracılığıyla şair,
Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal · Özgür Yayınları · 2016352 okunma
Çok güzel bir şiir kitabıydı Pir Sultan Abdalın birçok şiirini türkü olarak dinliyoruz zaten O şiirleri okurken ezgisi de bana eşlik etti sanki Bir de bu şiir kitabını okuyunca “Ne varsa eskilerde var” diye düşündüm Şiirde derinlik ve ruha doluş ve anlamlılık ...
Yeniler eskilerin eline su dönemiyor bence Ben okuduktan sonra gördüm yeni şiirin içi boşalmış
Pir Sultan Abdal, 16. yüzyılda yaşamış, Alevi-Türk halk şairi ve ozanıdır. Asıl adı Haydar'dır.
Yaşamının büyük bölümü Sivas'ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlı Banaz köyünde geçti. İdam edilen Pir Sultan Abdal'ın ölümünün, 1547-1551 ya da 1587-1590 yılları arasındaki bir tarih olduğu sanılıyor.
Pir Sultan Abdal, şiirlerinde Allah, İslam Peygamberi Muhammed, Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisini sıkça işlemiştir. Ayrıca sosyal konulara da yer vermiş ve bunları birer sosyal uyarı niteliğinde işlemiştir. Çoğu şiirini nefes tarzında ilahilerle yazmıştır
Alevi bir şair olduğundan Hakk-Muhammed-Ali motifini kullanmıştır. Alevi geleneklerine bağlı bir dergâh ortamında yetişmiştir. Alevi ekolü tekke eğitiminin etkisiyle insanlar arasında bu yola çağıran bir şahıs olmuştur. Medrese öğrenimini Erdebil'de görmesine rağmen, diğer bazı halk şairlerinin tersine, Divan Edebiyatı'ndan hiç etkilenmemiştir.
Pir Sultan Abdal, Aleviler arasında Yedi Ulular olarak bilinen Yedi Ulu Ozan'dan birisidir. Genellikle Osmanlı bürokrasisine karşı tutumuyla bilinir.Deyişlerinde eski Türk kültürünü ve Alevi inancını yansıtır. Ölümünün ve deyişlerinin etkisiyle kolektif bir bilinç oluşmuş, onun adına birçok şiir, söz, anı oluşturulmuştur. Anadolu halk kültürünün yaşayan bir ögesi olarak görülmüştür