Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri

Hakan Özerol

Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri Gönderileri

Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri kitaplarını, Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri sözleri ve alıntılarını, Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri yazarlarını, Piyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin Yöntemleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
BİLANÇOLARA BAKARAK ÖNGÖRÜ ~ VADE > VADE Aktif Pasif Bankalar faizlerin düşmesini beklemekte ya da ümit etmektedir. ~ VADE < VADE Aktif Pasif Bankalar faizlerin yükselmesini beklemekte ya da ümit etmektedir. ~Bankalar faizlerin yükselmesini bekliyorsa VADE 'i kısaltmaya çalışırlar. Aktif ~Bankalar faizlerin düşmesini bekliyorsa VADE 'i uzatmaya çalışırlar. Aktif ~Bankalar faizlerin yükselmesini bekliyorsa => Aktif kısa vadeli SGMK ve kısa vadeli sağlam kredi ağırlıklı tutulmalı. ~Bankalar faizlerin düşmesini bekliyorsa => Aktif uzun vadeli ve SGMK ağırlıklı tutulmalı.
BANKA BİLANÇOSU ANALİZİ Banka bilançosu işleyiş olarak aslında ticari işletme bilançosuna benzer. Bankalar, temel olarak mevduat toplayıp kredi veren ya da SGMK satın alan finansal aracılardır. Ticari bir kredi her firma için ileride ödenecek bir borç iken, krediyi veren banka açısından ileride geri alınacak bir varlıktır. Banka bilançolarının karşı karşıya kaldıkları riskler: -Piyasa Riski: Finansal piyasalarda oluşabilecek dışsal risktir. Öngörülebilse bile engellenmesi mümkün değildir, yalnızca hazır olunabilir. -Faiz Riski: Risk en çok bankanın aktif ve pasif arasındaki vade uyumsuzluğu halinde meydana gelir. -Likidite Riski: ... aktiflerini fonlama ihtiyacı ve buna bağlı olarak nakit ödemelerini ve taahhütlerini yerine getirememe tehlikesidir. -Kur Riski: Bankaların varlıkları ile yükümlülüklerinin aynı para biriminden olmaması durumunda doğan risktir. -Kredi Riski: Verilen kredilerin öngörülen biçimde geri alınamaması ya da verilen teminat mektubu ve benzeri garantilerin risklerinin gerçekleşmesi durumudur. -Operasyon Riski: Banka içi süreçlerden doğan risktir. -Sermaye Yeterliliği Riski: Bankaların bir ya da daha fazla risk ile karşı karşıya kalarak BDDK ve benzeri kuruluşların kendisinden istediği minimum finansal gücü sağlayamaması ve faaliyetlerine son verilmesi riski.
Reklam
FİNANSAL PİYASALARI TAHMİN ETMEDE KULLANACAĞIMIZ ANALİZ YÖNTEMLERİ : -Banka bilançosu analizi ve bankaların olası davranışları -Temel analiz -Teknik analiz -Makroekonomik göstergeler ve yorumlanması -Merkez Bankası ve piyasaların etkileşimi
YATIRIM FONU birtakım profesyonellerin, çok sayıda küçük kapital sahibinin varlıklarını belli formatlardaki para havuzlarında toplaması ve bunları risk-getiri optimasyonu yaparak yönetmesi makul görünüyor. İşte profesyonellerin yatırımcı profiline uygun bir biçimde ve belli kurallara göre yönetimleri bu "mal varlıkları" na yatırım fonu
REPO Repo, bir menkul kıymetin vadesinden önce, belirli bir tarihte belirli bir fiyattan geri alınması taahhütü ile satılması işlemidir. Her ne kadar tanımının içinde "bir menkul kıymet" dense de pratikte sadece hazine bonosu ve devlet tahvili repoya konu edilmektedir. Geçmişteki ihtişamından oldukça uzak günler yaşayan repo, çok kısa vadelerde birikimlerin değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Mevzuatta 3 aylık vadelere dek yapılabildiği belirtilse de pratikte ağırlıklı olarak 1 gün, 3 gün ya da 10 gün vadeli gerçekleşmektedir. Bonoyu satıp ertesi gün geri alan banka, repo işlemi yaparken, işlem için parasını bankaya getiren yatırımcı ters repo işlemi yapmaktadır. Her an hesabından para çekmesi gerekebilecek durumda olan, ay başında maaşını yatırıp ay içinde küçük küçüj harcayan ücretliler, öğrenim kredisi ya da baba harçlığını bankadan parça parça alan öğrenciler ve hesabından ticari amaçlı sürekli ve tam olarak beklenmeyen periyotlarla çıkış yapan ticaret erbabı ve risk almak istemeyen yatırımcılar için uygundur.
GENEL OLARAK SABİT GETİRİLİ MENKUL KIYMETLER (SGMK) Tahvil, bono, eurobond gibi yatırım araçları, hisse senedinden farklı olarak ortaklık değil, borç-alacak ilişkisi ifade eden menkul kıymetlerdir. Bu tür borç ilişkisi ifade eden araçlar, belli bir tarihte borcu veren tarafa anaparayı öderken belli bir miktarda getiri sağlamayı da taahhüt
Reklam
HİSSE SENEDİ diğer pek çok yatırım aracından farklı olarak size düzenli ve önceden kesinleşmiş bir getiri saglamaz, o bir ortaklık belgesidir. Bir anonim şirketin sermayesinin belli bir bölümünü temsil eder ve size her türlü ortaklık hakkından yararlanma imkanı verir. Buna göre bir şirketin hisse senedine sahip olduğunuzda: -şirket genel kurulunda oy kullanma hakkına, - yönetime katılma hakkına, -sermaye arttırımlarından öncelikli yararlanma (rüçhan) hakkına, -şirketin kâr etmesi ve bu kârı dağıtmayı kararlaştırması durumda kârdan pay alma hakkına, -şirket faaliyetleri hakkında bilgi edinme hakkına, -tasfiye durumunda pay alma hakkına sahip olursunuz. Hisse senedi yüksek getiri potansiyeli sağlayan, bununla birlikte de yüksek riskli bir yatırım aracıdır. Genç yaşta para biriktirmeye başlayan ve uzunca bir süre bu birikimine ihtiyacı olmayacak kesimler ve piyasayı çok yakından takip eden yatırımcılar için iyi bir yatırım olabilir.
YATIRIM ARAÇLARI -Hisse senedi -Sabit Getirili Menkul Kıymetler (SGMK) - Tahvil ve bono - Eurobond -Repo -Yatırım fonu
İnsan hayal ettiği sürece yaşar. Ama yatırım cephesinde hayallerin biraz ayağının yere basması gerektiğini ve birer hedefe dönüşmesi zorunluluğunu saptadık.Yatırım hedefi belirli standartlar içermelidir: ~belirli bir dönem içinde, ~makul, ulaşılabilir, ~somut bir getiri elde etmek. Bu belirli bir nokta olmalıdır. Bu saptanan nokta kar hedefi olarak tanımlandı. Eğer işler kötüye giderse, fiyatlar aşağıya doğru açılırsa, bu kez de en kötü noktası olarak maksimum kayıp noktası tanımlandı. Bu iki temel nokta dışında ise, yukarı açılış olup da kar hedefine ulaşmadan dönüş gerçekleşmesi durumunda kar kaybını izleme ve başabaş noktaları, karın en azından bir kısmını realize etmek ya da zarar etmemek üzerine kurulu alt stratejiler olarak karşımıza çıktılar. Yine her iki grup yatırımcı için son tespitimiz de, eğer yatırım yapılan kıymetler, makul dönemlerde dahi çok düşük fiyat hareketliliğine(volatilite) sahipseler, alım satım fırsatı vermeyeceklerinden tercih edilmemeli olacaktır.
Yatırımcı en iyi olmak için dört temel özelliğe sahip olmalıydı: -Piyasaların işleyişini ve yatırım araçlarını tanıyacak kadar bilgiye sahip olmak. -Piyasaları okuyabilecek teknik bilgiye sahip olmak. -Piyasaları takip edebilecek zamanı olmak. -Yatırım disiplinine sahip olmak. Bunlardan bir kısmı eksik olsa da yatırımcı olunabilirdi: ~Eksik zaman ise, "pasif yatırımcı" olunabilir. ~Eksik piyasaların işleyişini ve yatırım araçlarını tanıyacak kadar bilgiye sahip olmamak ise, iyi bir yatırım danışmanı sorunu çözebilir. ~Eksik piyasaları okuyabilecek teknik bilgiye sahip olmamak ise, bu kitap ihtiyacınızı karşılar. ~ama eğer eskisk olan yatırım disiplini ise, işte o zaman bir sonraki bölümü dikkatle okumakta fayda var.
276 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.