Pop Çağı Ateşi

Ocak 1995
İletişim Yayıncılık

2020 31. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2020 18:38
Can kozanoglu nun 80leri gazeteci gözüyle hicvettiği Cilalı İmaj Devrinden sonra okuduğum 2. Kitabı olan Pop çağı Ateşinde yazar; 90ları müzik kültürü üzerinden Siyasi, Sosyal,tarihsel olarak değerlendiriyor. Yazar Sol kökenli kimliğini (kendisi belirttiği için belirtiyorum) direkt yansıtmadan sosyolojik olarak güzel eleştiriler getirdiği gibi, çerez tadında okunabilecek bu kitapta aslında geçen 25 yılda (yayın tarihi:1995) hiç bir șeyin degișmedigini ve günümüze yansıyan yönleriyle oldukça tutarlı çıkarımlar yaptığını da görebiliyorsunuz. Kitabın çok az baskısı yapıldığını ve sahaf dışında bulanamadığını farkedebilirsiniz. 1990larda aslında 'gazetecilik' denen ve sık sık eleştirilen şeyin yerinde harabe olarak degerlendirilebilecek bir katmanın kalmadığını ve tamamen 'reklamcılık' ve 'medya memuriyeti' ne evrildigini acı şekilde görebiliyorsunuz. Yazarın sık atıf yaptığı Bir kaç yazar dışında kendine özgü eğlenceli değerlendirmeleri olduğunu okurken gülerek tecrübe ettim. 90 doğumlu ve 30 yılını yeni doldurmuş bir 'Çağ magduru' olarak bu kitabı okuyup hiç birseyin değişmediğini hissetmemeniz için okumamanızı ; kent sosyoloji, müzik kültürü ve Türkiye üzerine yazılmış ve ince çıkarımlar içeren bu kitabı okuyarak günümüz Türkiye sosyolojisine dair ana hatları görebilmeniz için okumanızı tavsiye ederim. (cümleyi düzeltirken yol tükendi ben tükendim ey eyy..) Sevgiler..
Siyaset
Pop Çağı Ateşi
Puan vermedi·189 syf.·
2024 54. kitabı
Can Kozanoğlu’nu okuduğum birkaç kitabından biliyorum, kafalı adam. Türkiye’nin yakın tarihini, 80 sonrası yaşanan dönüşümün merkezi temasını bulanıklaştırmadan yazıyor. Yeni dünya düzeninin politik suretlerine, popçusundan mafyasına kadar vitrindeki yüzlerine maruz kalmanın gönüllü şaşkınlığı ile yeni değerlerle teçhiz edilmiş toplumun, figüran bile olamadığı bir öyküyü anlatıyor bize Gogolvari bir üslupla. Bu öykünün ana teması politika veya sosyoloji değil; baş kahramanı ise ne politik figürler ne magazin dünyasının bilindik isimleri ne de halk. Öykünün teması neoliberalizm ve onun dansöz gibi oynattığı figürler; başkahraman ise şehrin yeni Tanrısı, pop çağı ateşini de alevlendiren para ve onun getirdiği bütün değerler. Neoliberalizm, 70’li yıllarda yaratılan krizle girdi dünya gündemine. Petrol krizi, Arap-İsrail Savaşı ve Şili’de seçimle iş başına gelen sosyalist Salvador Allende hükümetinin, Neoliberalizmin fikir babalarından Milton Freedman’ın da bizzat rol oynadığı bir darbe girişimiyle devrilmesi gibi olaylar, kapitalizmin başka bir evreye geçişinin horoz ötüşleriydi. Yanılmıyorsam 1978 yılında Washington uzlaşısında alınan ve Neoliberalizmi hakim kılacak kararlar, 24 Ocak Kararları da denilen 24 Ocak 1980 yılında Özal’ın imzaladığı kararla Türkiye’ye angaje edildi. 12 Eylül Darbesi bundan yaklaşık 7 ay sonra, bu kararları garanti altına almak için yapıldı, devrim ya da vatanı kurtarma sevdasına düşen kitlelerin muhtemel bundan haberleri bile yoktu. Sonrasında Amerika’da Reaganizm, İngiltere’de Thatcherizm, Türkiye’de ise Özalizm olarak adlandırılan yeni muhafazakarlığın yükselişine şahit olduk. Bütün yaşamımız kapitalizme uyarlanmakla şen, söylemde bir gelenek, Osmanlı, büyük Türkiye, dindar nesil lafazanlıkları bugünlere geldik. Ortalıkta bu kadar kendini
2026 45. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 06:26
Kitap, popüler kültürün yalnızca müzik veya eğlence alanında değil; siyaset, medya, din, milliyetçilik ve günlük yaşam üzerinde de nasıl etkili olduğunu ele alır. Yazar, Türkiye'de 1990'larda yaşanan toplumsal değişimleri, televizyonun yükselişini, tüketim kültürünü, kimlik arayışlarını ve popüler figürlerin toplum üzerindeki etkilerini analiz eder.

Can KozanoğluYazar · 8 kitap
1963 yılında Adana'da doğdu. Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Gazeteciliğe 1981 yılında Hayat dergisinde başladı. Aralarında Yeni Gündem,Nokta, Cumhuriyet ve Milliyet'in de bulunduğu çok sayıda gazete ve dergide muhabir, editör, köşe yazarı olarak çalıştı. Çeşitli mizah dergilerine takma isimlerle yazılar yazdı. Uzun yıllar boyunca TRT'de yayımlanan Okudukça isimli kitap programını sundu. Televizyonculuk kariyerini daha sonra CNN Türk ve NTV'de sunucu, belgeselci, editör, yönetici olarak sürdürdü. Sosyoloji alanındaki çalışmalarını popüler kültür üzerinde yoğunlaştıran Can Kozanoğlu'nun futbol tutkusunun toplumsal boyutlarını ele aldığı ilk kitabı Bu Maçı Alıcaz 1990'da yayımlandı. Bunu, Türkiye'nin 80'li yıllarda yaşadığı toplumsal değişimi dönemin starları üzerinden anlattığı Cilalı İmaj Devri (1992) izledi. Pop Çağı Ateşi (1995), İnternet Dolunay Cemaat (1997) ve Yeni Şehir Notları'nın (2001) ardından, Kozanoğlu'nun ilk kurgu denemesi olan Acemi Eğitimi (2005) yayımlandı.