Popular Science Türkiye - Sayı 111 - 2021/07

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 111 - 2021/07 Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 111 - 2021/07 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 111 - 2021/07 kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 111 - 2021/07 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
MİKROPLASTİK NEDİR?
Plastik; petrol ve doğal gazdan veya yenilenebilir orga- nik maddelerden üretilen katı bir sentetik malzemedir. Beton ve çelikten sonra en çok kullanılan üçüncü mal- zemedir ve tıp, inşaat, ambalaj sanayi, elektronik ve taşımacılık gibi birçok farklı sektörde çok önemli kul- lanım alanlarına sahiptir. Mikroplastikler, mikroskobik boyutta plastik döküntü parçalarıdır. Kabul edilen tanı- ma göre; yarım santimetreye kadar (çıplak gözle görü- lebilecek kadar büyük) plastik parçacıkları mikroplastik olarak adlandırılıyor fakat çoğu ancak mikroskop ile gö- rülebilecek kadar küçüktür.
Sayfa 21
"Müsilaj görülen yerlerden yakalanan balıklar yenmemeli, toplanan midyeler tüketilmemelidir. Müsilaj olan bölgelerde bitki ve hayvan tüm canlılık yok oluyor. Turizmi, balıkçılığı, hayvan ve insan sağlığını etkileyen müsilaj sorununun kaynağı denizlerdeki aşırı kirliliktir. Kirliliği oluşturan ise sanayileşme ve arıtmasız kanalizasyon sistemleridir. Bir numaralı sorumlu olan insan, doğada hiçbir çevre felaketine yol açmadan milyonlarca yıldır süre gelen doğal çevrimi bozup, bakterilere müsilaj yaptırmayı sağlamayı başarmıştır. O yüzden çevre bilincimizi geliştirip denizlerimizi kirletmemeliyiz, atık sularımızı arıtmalıyız."
Sayfa 29
Reklam
15 dakikalık şehir
Bir şehirlinin yürüyerek veya bisikletle temel ihtiyaçlarının tümünü ulaşmasını amaçlayan şehircilik yaklaşımıdır.
Bir bardak su içerken, bu suyu oluşturan moleküllerin 4,5 milyar yıl önce, içinden Güneş ve gezegenlerin doğduğu bir buluttan geldiğini bilmek büyüleyici..
Ewine van DishoeckKitabı okudu
BİRİCİK GEZEGENİMİZİ NASIL KURTARACAĞIZ? Şu anda 8 milyara dayanmış olan insan nüfusunun tüketim düzeyinin Dünya’nın üzerinde nasıl bir etki bıraktığını her zamankinden daha iyi anlıyoruz. Sera etkisinin ve küresel ısınmanın baş sorumlusunun artan karbondioksit seviyeleri olduğunu bildiğimiz halde her yıl atmosfere 30 gigatondan fazla karbondioksit pompalıyoruz. Aynı şey plastik kullanımı, et ve diğer yiyeceklerin tüketimi konusunda da geçerli. Dünya’ya daha iyi davranmamız gerektiğini biliyoruz, ama kendimizi bu alanda çok çaresiz hissediyoruz. Bu çevre krizi, duyarlı insanları küresel bağlamda derinden etkiliyor.
Meteorlar atmosfere girdikten sonra tıpkı ses hızını aşan jetlere benzer şekilde bir sonik patlama yaratabilir. Fakat meteorlar genelde 100 km veya daha fazla bir yüksekliğe sahip olduğu için ve ses de ışıktan çok daha yavaş hareket ettiği için, bu sonik patlamaları duyana kadar meteor çoktan gözden kaybolup yeryüzüne düşmüş olacaktır. Dahası, oluşan ses, yeryüzünden duyulacak kadar güçlü de olmayabilir. Buna rağmen bugüne kadar meteor gördüğü anda bir yandan da cızırtıya benzer sesler duyduğunu söyleyen insanlar da mevcut. Bunun nedeninin meteorlar tarafından yaratılabilecek çok düsük frekanstaki radyo dalgaları olabileceği düşünülüyor. Bu dalgalar yeryüzüne meteorun görüntüsüyle aynı anda ulasacağı ve çevredeki camları veya iğneleri titrestirebileceği için, bu cızırtı gibi seslerin duyulmasının sebebi olabilir.
Reklam
173 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.