Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2021 Ağustos

Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08 Gönderileri

Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08 kitaplarını, Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08 yazarlarını, Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sözdebilim Hikayeleri
Şaşırtıcı görünebilir ancak sözdebilim insanlarının kullandığı teknikler ve iletişim stratejileri, insanlığın bilimsel yönteme olan temel güveninden yararlanıyor. Bu güveni yanlış bilgi yaymak için kullanmak, bazı sözdebilim teorisyenlerinin insanları kendilerine inandırmak için kullandığı bir yöntem. Avustralya'daki Monash Üniversitesinde bulunan Monash İklim Değişikliği İletişim Araştırma Merkezinde iletişim araştırmacısı olarak görev yapan John Cook, yaygın olarak kullanılan bir tekniğin, bir mesajın güvenilir olduğu izlemini vermek için, sahte uzmanların görüşlerinden yararlanmak olduğunu söylüyor. Sahte uzmanlar, akademik referansları olan ve ilk bakışta, belli bir bilimsel konuda konuşmaya yetkin görünen kişiler. İsimlerinin önünde "Prof." veya "Dr." gibi titrler de bulunabiliyor. Ancak tartışılan bilim alanında uzmanlığa sahip değiller. Psikiyatride doktorası olan birinin astronomi konusunda uzman görüşü sunması gibi.
Sayfa 87 - Jennifer Walter, uzmanlar ve sahte uzmanlar alt başlığıKitabı okudu
Gordin, "Doğru olduğunu düşünerek büyüdüğünüz şeylerin daha sonra aslında doğru olmadıklarını öğrenebilirsiniz" diyor.
Sayfa 87
Reklam
Bilim değişebiliyor.
Bilimin sürekli değişmekte olduğu fikri, birçok insan için rahatsız edici olabilir. Gordin, "Çoğu insan bilimin sabit bir doktrinler bütünü olduğunu düşünür" diyor. "Bir şey buluyoruz, doğru olduğunu kanıtlıyoruz ve onu bir daha değiştiryoruz." Ancak böyle değil. Bilim insanları, yeni çalışmalar, veriler ve tartışmalar yoluyla bilgilerini sürekli gözden geçiriyorlar.
Sayfa 87
Virüs kelimesinin kökeni, Latince "zehirli balçık" anlamına geliyor.
Sayfa 67
Venüs
Yüzey sıcaklığı 470 derece. (...) Venüs'e inersek alev almayız ancak pişeceğimiz kesin.
Sayfa 33
Reklam
Bilimin Temel Taşı: Hakemli Dergiler
Bir bilimsel makale bir dergiye gönderildiğinde, ilk önce derginin editörü tarafından inceleniyor. Uygun görüldüğü takdirde, editör bu alanda çalışmaları ile öne çıkan üç bilim insanı seçiyor ve onlardan makaleyi değerlendirmelerini istiyor. Bu, birden fazla uzmanın bu çalışmayı dikkatli bir şekilde inceleyeceği ve eksik bir nokta olup olmadığını kontrol edeceği anlamına geliyor. Şu tür yorumlarla gelebilirler: "Bu veri noktasının hatalı olduğunu düşünüyorum", "Burada yanlış bir analiz yapılmış", "Sonuçlarınız doğru ancak bunları yorumlarken hata yapmışsınız." Her makale, bu incelemeden sonra en az bir kere yazarlar ve hakemler arasında gidip geliyor ve düzeltiliyor. Bu süreç, herkes makalenin doğru olduğundan emin olana kadar devam ediyor. Bu kadar detaylı bir inceleme yapılmasının nedeni, hakem denetimli bilimsel dergilerin, bilimin temel taşı olması.
Sayfa 77 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Akıllı tasarım zırvalayıcılarının diyelim biz ona
Akıllı tasarım savunucularının sert bir şekilde karşı çıkıyor olmalarına rağmen, evrimde belirli bir rastgelelik söz konusu.
Sayfa 72 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Virüsler farklı şekillerde, boyutlarda ve dayanıklılık derecesinde olabiliyor ve ihtiyaç duydukları hücresel makineye ulaşmak için her türlü stratejiyi deniyorlar. Bazıları hücre zarını bir koç başı gibi yırtarak giriyor. Bazıları dış zarlarını hücre zarı ile kaynaştırıyor ve filmlerde gördüğümüz kitaplıkların arkasındaki gizli geçitler gibi dönerek hücrenin içine kaçıyor. Bazıları ise hücrelerin rutin olarak yuttuğu serbest yüzen molekülleri taklit ediyor ve hücreler onları hiç farkında olmadan içeri alıyor.
Sayfa 69 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Virüsler: Genomik Artıklar
Çoğu biyolog, yaşam için üç resmi tanımı kabul ediyor: Hücreleri bir çekirdeğe sahip olan organizmalar olan ökaryotlar, bir çekirdeğe sahip olan veya olmayan tek hücreli organizmalar olan bakteriler ve dünyadaki tüm yaşamın üçte birini oluşturduğu düşünülen, çekirdeksiz eski bir mikrop türü olan arkeler. Hayatta kalmak için bu organizmalara bağımlı olan virüsler, evrimsel açıdan geç gelenler olarak değerlendiriliyor. Onların; yaşamın, kendisini daha karmaşık düzenlemelere dönüştürdüğü zamanlarda dışarıda bıraktığı genomik artıklar olduğu düşünülüyor.
Sayfa 167 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Reklam
İngiliz virolog Norman Pirie
“Yaşam ve yaşamak sözcükleri, bilim insanlarının sıradan insanların dilinden ödünç aldıkları sözcüklerdir.”
Sayfa 67 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Virüslerin Keşfi
Virüsler ilk defa yaklaşık bir yüzyıl önce Hollandalı botanikçi Martinus Beijerinck tarafından keşfedildi. Beijerinck, hastalıklarla dolu tütün yapraklarını ezdi ve sonra ortaya çıkan sulu posayı en küçük bakteriyi bile geçirmeyecek kadar ince bir porselen filtreden geçirdi. Bu süzülmüş sıvının bile diğer bitkilerde hastalığa neden olduğunu gördüğünde, dünya hala Louis Pasteur’ün mikrop teorisine alışırken bir de onlardan daha küçük bir patojen sınıfının varlığını öğrendi. Virüsler o kadar hayaletimsi varlıklardı ki, 1935’e kadar onları görmek mümkün olmadı. Bilim insanları ancak o dönemde icat edilen elektron mikroskobuyla virüslerin görüntülerini elde etmeyi başardı. Fotoğrafı çekilen ilk virüs, Beijerinck’in posasında bulduğu zehirdi. Bugün onu tütün mozaik virüsü olarak biliyoruz.
Sayfa 67 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
Randolph Nesse (Evrimsel tıp alanının öncülerinden)
"Evrimsel bir arka plan olmadan, vücudun neden daha iyi tasarlanmadığını anlamak mümkün değildir. Bu şekilde, 'Neden yaşlanıyoruz?' veya 'Neden seks yapıyoruz?' gibi aksi takdirde yanıtını bulamayacağımız soruları yanıtlayabiliyoruz."
Sayfa 54 - Populer Science Ağustos 2021 Sayı: 112Kitabı okudu
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.