Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Popular Science Türkiye - Sayı 120 (Nisan 2022)

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 120 (Nisan 2022) Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 120 (Nisan 2022) sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 120 (Nisan 2022) kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 120 (Nisan 2022) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim insanları, su altı gürültü kirliliği olarak tanımlanan ve gemiler ile deniz inşaatlarından yayılan seslerin,su kaplumbağalarında geçici işitme kaybına neden olduğuna dair gözlemler yapıldığını açıkladı. Daha önce yunuslarda da gözlemlenen bu fenomenin, sürüngenleri etkileyip etkilediği henüz bilinmiyordu. Fakat su kaplumbağalarının da aynı probleme maruz kaldığının görülmesi, tehlikenin boyutunun çok daha geniş çaplı olabileceğini ortaya koyuyor. Bilim insanlarını daha da şaşırtan ise, yunusların aksine su kaplumbağalarının, yüksek ses altında işitme kaybı yaşarken bile sakin kalabildiğinin ve davranışsal olarak fazla tepki vermediğinin görülmesi olmuş. Ayrıca bu işitme kayıplarının genelde 20 ila 60 dakika arasında geçtiği görülse de, bazı durumlarda üç güne kadar varan işitme kaybı yaşandığı da gözlemlenmiş.
Birkaç istisna dışında, et ve süt ürünleri yerine onlara denk bitki bazlı yiyecekleri tüketmek, dünyaya verdiğimiz zararı azaltmayı sağlıyor.
Reklam
Evrimin bir amacı veya hedefi yoktur, dolayısıyla tüm evrimleşmeler sebepsiz yere gerçekleşir. Burada kafa karıştırıcı nokta, doğal seleksiyonla türün geliştirdiği adaptasyonların, ortam koşullarına uyumu artırıyor olması nedeniyle sanki bilinçli olarak gerçekleştirildiği yanılgısıdır. Ancak olay bilinçli bir evrimleşmeden çok, rastgele ortaya çıkan farklı özelliklerden, mevcut ortam koşullarında daha çok avantaj sağlayanların, kendisine sahip olan şanslı bireylere daha yüksek bir hayatta kalma oranı sağlamasıdır. Bu şanslı bireyler daha çok hayatta kaldıkça da, popülasyon içinde kendi özelliklerini daha çok yayma fırsatı bulurlar. Bu açıdan, bir evrimsel adaptasyonun ortaya çıkması nedensiz olabilir, ancak popülasyona yayılması nedensiz değildir sonucu çıkarılabilir; fakat bu bile her zaman doğru değildir. Tamamen nötr olan evrimsel adaptasyonların popülasyon içinde ortaya çıkıp yayılması mümkündür.
Pollan'ın bir başka öğüdü faydalı olabilir: "İçinde beşten fazla bileşen olan veya bileşenlerinin adını telaffuz edemediğiniz hiçbir şeyi yemeyin"
Genel olarak, düşük kaliteli uykunun yanı sıra gece 4,5 saatten az ve 6,5 saatten fazla uyumanın zaman içinde bilişsel gerileme ile ilişkili olduğu bulundu.
Bütün Alıntılar
Dünyanın En Pahalı Deneyi Güneş ve diğer yıldızlar gibi plazmadan enerji üreterek karbon salınımsız yüksek enerji kaynağı yaratmayı amaçlayan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) projesi; Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya’nın katılımıyla sürüyor. Reaktör hala tamamlanmamış olmasına rağmen proje için bugüne kadar 20 milyar Euro’dan fazla para harcandı. 7 İnsan genomunun haritalanmasından 20 yıl sonra bilim insanları, hayli kompleks olan patates genomunu da tamamen haritalandırarak müthiş bir başarıya imza attı 12 Dünya’da tarım arazilerinin yüzde 77’si yalnızca et ve süt ürünleri üretmek için kullanılıyor 25
Reklam
2019'da İsveç'te araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, endüstriyel et üretiminin küresel ormansızlaşmanın en büyük nedeni olduğunu buldu.
İnsan genomunun haritalanmasından 20 yıl sonra bilim insanları, hayli kompleks olan patates genomunu da tamamen haritalandırarak müthiş bir başarıya imza attı
BİR CANLI NEDENSİZ YERE EVRİMLEŞEBİLİR Mİ? Evrimin bir amacı veya hedefi yoktur, dolayısıyla tüm evrimleşmeler sebepsiz yere gerçekleşir. Burada kafa karıştırıcı nokta, doğal seleksiyonla türün geliştirdiği adaptasyonların, ortam koşullarına uyumu artırıyor olması nedeniyle sanki bilinçli olarak gerçekleştirildiği yanılgısıdır. Ancak olay bilinçli bir evrimleşmeden çok, rastgele ortaya çıkan farklı özelliklerden, mevcut ortam koşullarında daha çok avantaj sağlayanların, kendisine sahip olan şanslı bireylere daha yüksek bir hayatta kalma oranı sağlamasıdır. Bu şanslı bireyler daha çok hayatta kaldıkça da, popülasyon içinde kendi özelliklerini daha çok yayma fırsatı bulurlar. Bu açıdan, bir evrimsel adaptasyonun ortaya çıkması nedensiz olabilir, ancak popülasyona yayılması nedensiz değildir sonucu çıkarılabilir; fakat bu bile her zaman doğru değildir. Tamamen nötr olan evrimsel adaptasyonların popülasyon içinde ortaya çıkıp yayılması mümkündür.
Daha çok tropik denizlerde ve okyanuslarda yaşayan, “pilot balığı" ya da “kılavuz balık" olarak da adlandırılan Vantuz balıkları, (Echeneidae) 30 ila 110 cm boya sahip bir ailedir. Balinalar köpekbalıkları veya deniz kaplumbağaları gibi daha büyük deniz canlılarına tutunmak için ayakkabı izine benzer doğal vantuzunu kullanır; bu canlıları hem taşıt olarak kullanır hem de üzerlerinde biriken yosun ve yiyecek artıkları ile beslenir.
41 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.