Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Haziran 2023

Popular Science Türkiye - Sayı 134

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 134 Gönderileri

Popular Science Türkiye - Sayı 134 kitaplarını, Popular Science Türkiye - Sayı 134 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 134 yazarlarını, Popular Science Türkiye - Sayı 134 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sosyal psikolojinin bize gösterdiği şey şu: Olayları kişisel algılamadığımız zaman insanlar arası iletişim daha iyi çalışıyor. Savunmasızlığımızı ve yargılanma korkumuzu bir kenara bıraktığımızda yeni bilgilere daha açık oluyoruz."
Sayfa 85
YAPAY ZEKÂ KİMLERİN YERİNİ ALACAK?
1. Müşteri hizmetleri temsilcisi 2. Resepsiyon/danışma görevlisi 3. Muhasebeci 4. Satış elemanı 5. Taksi ve TIR şoförü 6. Perakende hizmetleri 7. Düzeltmen ve çevirmen 8. Güvenlik görevlisi ve askeri personeli 9. Cerrahi asistanı 10. Kurye hizmetleri
Reklam
OpenAI, yapay zekânın açık bir şekilde geliştirilmesine adanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yola çıkmıştı ama bugün kapalı kapılar ardında, sahipli teknolojiler geliştiriyor. OpenAI, ChatGPT’nin temelindeki yapay zekâ teknolojisini GPT-4 sürümüne yükselttiğinde bu modelin nasıl çalıştığını açıklamamaya karar verdi. Sebep olarak da “GPT-4 gibi büyük ölçekli modellerin rekabetçi ortamını ve güvenlik risklerini” gösterdi.
Gebru, 2020 yılında Google’ın etik yapay zekâ ekibini yönetirken meslektaşlarıyla birlikte büyük dil modellerinin riskleri hakkında bir makale yazmış ve bu potansiyel tehlikelerin çoğunu öngörmüştü. Gebru, Google’ın makaleyi geri çekmesini istediğini ve şirketten ayrılmaya zorlandığını iddia ediyor.
ChatGPT ve diğer sohbet botları sık sık hatalı bilgiler veriyor; tamamen uydurma olaylara veya makalelere atıfta bulunuyor. ChatGPT’nin gerçek bir kişiyi haksız yere suçlayan bir cinsel taciz skandalı uydurmuşluğu bile var. ChatGPT, gizli şirket verilerinin sızdırıldığı veri gizliliği skandallarına da yol açtı. Ayrıca bazı kullanıcılar, diğer kullanıcıların sohbet geçmişlerini ve ödeme bilgilerini görebildiklerini keşfetti.
Kuantum bilgisayarları geleneksel bilgisayarlardan milyonlarca kat daha hızlı çalışabilir; ancak uzun mesafelerde iletişim kurabilmeleri için özel bir kuantum iletişim ağına ihtiyaçları var. Böyle bir ağın kurulmasına yardımcı olmak için NASA’nın Jet İtki Laboratuvarında (JPL) ve Caltech’te görev yapan bilim insanları, çok sayıda fotonu (ışığın kuantum parçacıkları) inanılmaz bir hassasiyetle tek tek sayabilen bir cihaz geliştirildi. PEACOQ (Performance-Enhanced Array for Counting Optical Quanta) adlı dedektör, bir yangın hortumundan püskürtülen su damlacıklarını tek tek sayıyormuş gibi, her fotonun kendisine çarptığı kesin zamanı saniyenin 100 trilyonda biri hassasiyetinde belirleyebiliyor ve saniyede 1,5 milyar foton sayabiliyor. Bu hıza ulaşabilen başka bir dedektör yok.
Reklam
98 syf.
·
Puan vermedi
Yapay Zeka
Çok kapsamlı olan yapay zeka konusunu çok yüzelsel olarak anlatıldığını farkettim. Geleceğin meslekleri hakkında yorumlarını mantıklı bulmadım daha farklı yazılabilirdi fakat bu konuya yer verilip anlatılması güzel geleceğimiz bununla şekillenmekte.
Popular Science Türkiye - Sayı 134
Popular Science Türkiye - Sayı 134Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 202335 okunma
98 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Teknolojiye sırtını dönen asla kazanamaz!
Derginin bu sayısının Yapay Zekânın hayatımızdaki yerini, nerden geldiğini, nereye gidebileceğini tam olarak algılayabilmek adına okunması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca derginin bu sayısının editör yazısını bizzat ChatGPT yazmış. Dergiyi incelemek için uzun bir kaç satır yazayım desem benimde başlı başına bir dergi yazmam gerek sanırım. Çünkü içerik açısından çok zengin ve bu içerik zenginliği hayal gücünüzü etkinleştirip geleceğe dair kafanızda yepyeni soru işaretleri ve cevaplar oluşturuyor.
Popular Science Türkiye - Sayı 134
Popular Science Türkiye - Sayı 134Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 202335 okunma
İnsanların kendilerini yargılayacağından korkan kişiler, botlara insanlardan daha fazla güvenebilir.
İnsanlarda "kendini doğrulama önyargısı" vardır. Eğitimli doktorlar bile bundan kaçınmakta zorlanır. Yani cevap ararken, duymak istediğimiz ve/veya zaten öyle olduğunu düşündüğümüz şeylerle eşleşen bilgileri daha "doğru" olarak algılarız. Sonunda kendi kendimize koyduğumuz tanı da bu gibi kusurlu analizlerin bir sonucu olur.
64 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.