Portakal

Ekim 2025
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

Portakal – Bir Yazarın Kendi Kitabının Dürüst İncelemesi
2025 54. kitabı
Bu kitabı yazarken büyük bir hikâye anlattığımı sanmadım. Aslında sadece içimde yıllardır susan bir şeyi duymaya çalıştım. Portakal; cesaretin değil, kaça kaça, saklana saklana bulunan bir cesaretin kitabı. İyileşmiş bir kadının değil, iyileşmeye çalışmaktan yorulmuş bir kadının hikâyesi. Birinin “güçlü ol” demesiyle değil, kimsenin görmediği yerde titreyerek toparlanmanın hikâyesi. Kitabın bir yerinde şöyle bir cümle yazdım: “Bazı hikâyeler insanı iyileştirmez; sadece ‘ben buradayım’ der.” Bugün hâlâ okuduğumda içimden bir şey kıpırdıyor. Çünkü o cümle bana ait değil, benim geçmişime ait. Portakal’da karakterlere süslü kahramanlıklar vermedim, mucize yaratmadım, kimseyi kurtarmadım. Bazen bir okur, “Neden bu kadar gerçek? Karakterler bizden biri gibi.” diye soruyor. Cevabı basit: Çünkü kurgu bile olsa gerçek duygudan kaçılmıyor. Bizden biri olmazsa gerçeklikten uzak olurdu. Yazar olarak kendime en dürüst cümlem de şu olurdu: “Portakal, yazarken beni iyileştirmedi. Ama sonunda içimde bir şeyin yerini değiştirdi.” Bu kitap herkesin hikâyesi değil. Ama kendi iç sesiyle kavga eden, geceleri düşünmekten yorgun düşen, çocukluğunu hâlâ sırtında taşıyan biri okursa… İncecik bir yerinden dokunur. Belki bu yüzden seviyorum Portakal’ı: Kusurlarıyla, acısıyla, aceleciliğiyle, yer yer suskunluğuyla. Aynı benim gibi. Not: Bu inceleme reklam değil. Bir yazarın kendi hikâyesiyle hesaplaşması. Zeynep Uzun
2025 3. kitabı
Zeynep Uzun’un Portakal romanı, bir kadının sessiz direnişini portakal kokusuyla anlatan iyileştirici bir hikâye. Her sayfası sabırla soyulan bir kabuk gibi; acıdan tatlıya, suskunluktan söze uzanıyor. Kokular, anılar ve kadınların iç sesi öylesine iç içe geçmiş ki, romanı bitirdiğinde burnunda hâlâ o turunç esintisi kalıyor. “Sabırla soy, ama artık kabuğu değil, kendi içini.”
Kalbe vuran kokular
2025 1. kitabı
Portakal beklediğimden daha gerçek çıktı. Kokuların arkasına saklanmış yaralar, sabırla açılan katmanlar… Bir roman değil, sessiz bir yüzleşme gibi.” ⸻ “Bazı kitaplar kokudan ibaret değildir… Portakal o ‘kokuyu’ kalbe sokuyor.”
2025 154. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 06:57
Portakal Zeynep Uzun Hayat bir portakal gibi: tatlı, ekşi, acı…” Selam kitap dostlarım, bugün sizlere Zeynep Uzun’un içimize işleyen romanı Portakal ile geldim. Hayatın her halini içinde taşıyan bir portakal düşünün… Tatlısı var, ekşisi var, acısı var. Tıpkı Handan gibi. Tıpkı hepimiz gibi. “Umut, bazen bir portakal çiçeğinde saklıdır.” Bu roman, kabukları sabırla soyuldukça kendini gösteren bir hikâyenin peşine düşürüyor bizi. Handan’ın içe gömülen sessizliği, yıllarca sakladığı fırtınanın tam ortasında bir itirafa dönüşüyor: “Ben bu hayatı istemiyorum.” Söyleyemedi belki yüksek sesle ama kelimelerin tuttuğu nefes bize duyuruyor her şeyi. Handan, sıkılmış bir portakal gibi… Kalbi başka konuşuyor, aklı başka. Bir yanında güvenli liman, diğer yanında kalbinin sesi. Ve kurulan tuzaklar, saklanan gerçekler, taşınamayan yükler… Zeynep Uzun, bu romanda süslü cümlelerin arkasına saklanmıyor; aksine, hayatın gerçeklerini bütün çıplaklığıyla önümüze koyuyor. Kokuların izi, hatıraların ağırlığı, çocuklukta kalan sesler… Ve bir kadının kendi sessizliğinden çıkıp ayağa kalkma hikâyesi. Portakal sadece bir sembol değil; dönüşümün, değişimin, iyileşmenin metaforu. Her bir diliminde acıtan, ferahlatan, düşündüren bir tat var. “Bir gün kokuların peşinden gideceğim,” diyor Handan. “Kendi yolumun kokusu… bu yasemin olacak.” Peki ya sen? Hayatın bugün hangi tada sahip? Tatlı mı , ekşi mi, yoksa acı mı?
2026 13. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 01:32
Portakal çiçeği ve yaseminin kokusu kitapta saklı . Handan ' ın suskunları , kabul edici yanı ve en sonunda yeni bir sayfa açıp İzmir de mutluluğa kanat çırpması . Sade , akıcı bir dille yazmış Zeynep Uzun su misali akıp gitti.