Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Postyapısalcılık

Catherine Belsey

Postyapısalcılık Sözleri ve Alıntıları

Postyapısalcılık sözleri ve alıntılarını, Postyapısalcılık kitap alıntılarını, Postyapısalcılık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Althusser'e göre özne hem tüm ideolojilerin hedef noktası, hem de yeniden oluşturulduğu bir yerdir. Onun gücünün geldiği yer şudur: ideoloji içseldir; bizler onun sonuçlarıyız; o “olağan" görüleni her doğrulayışımızda farkında olmadan bir alıntı yapmış oluruz.
Sayfa 55 - DostKitabı okudu
Kültür, öznelerinin ürettiği ya da yeniden oluşturduğu anlamlardan meydana gelir. Hatta onu çözümleme sürecimizde bile, aslında yaptığımız şey, kültürün içinde farklı bir konuma geçmek, yine onun sağladığı ya da buna itildiği bir uzamda bulunmaktır.
Sayfa 39 - DostKitabı okudu
Reklam
mevcut dünya düzeni içinde tüm sürgünlerin siyasi açıdan eşit olmadıklarını da belirtelim. Bazı halklar diğerlerinden çok daha fazla sürgündürler...
... "postyapısalcılık, bilinci esas kaynak kabul eden ve onu anlamlamanın bir sonucu olarak gören düşünceyi sorgular: anlamları ve farklılıkları bana göstererek düşünebilmemi mümkün kılan o büyük Öteki'ye müteşekkirim. Psikanaliz ise bilinç ve bilinçaltının bileşiminden oluşan ve farkında olmadığımız bambaşka amaçlar güden bir yapının varlığını öne sürerek skandalın boyutlarını genişletir. Özgür birey artık ne özgürdür, ne de bir bireydir."
İki insanın birlikteliği sonucunda doğduğumuz an salt insanızdır; kayıp fakat bütünüyle gerçek birer özneye dönüşmemiz kültürel yapının ve onun üzerimizde uyguladığı baskının bir sonucudur.
Postyapısalcılık, insan, dünya, anlam yaratma ve yeniden oluşturma arasındaki ilişkileri irdeleyen kurama, daha doğrusu bir grup kurama verilen addır.
Sayfa 13 - DostKitabı okudu
Reklam
Ölen bir yazarın dilini anlamak:
Eğer dile sahip değilsek, bizden önce varsa, dışarıdan edinilmişse ve şiir de dilden önce değil ama sonra gelen düşüncelerden kaynaklanmayan, dilin kendisinden gelen bir şeyse, kullanılan dilin belirli örneklerinin ne anlama geldiğini asla tam olarak bilemeyiz.
Postyapısalcılık öznel ve nesnel arasındaki geleneksel karşısavın artık geçerliliğini kaybettiğini iddia eder; çünkü özne, kendisi dışında oluşturulur. Madem özne bir oluşturma işlevinden yoksun, dolayısıyla onu düşüncelerinin kaynağı olarak da göremeyiz; işte, bu nedenle, öznel olanı ayrı bir yere koymak pek mantıklı olmaz. Nereden ve nasıl olduğunu hatırlamasak da sahip olduğumuz görüşleri mutlaka başka yerlerden ediniriz; hatta farklı görüşleri bir araya getirerek yepyeni bir yaklaşım sunan ilk kişi bile olsak bu durum değişmez. Aynı zamanda bütünüyle nesnel bir bilgiden de söz edemeyiz, çünkü bilgi mutlaka bir özneye ait olacaktır. Bir olgunun varlığı ise, insan ırkı yok olsa da sonsuza kadar sürebilir, ancak bu olguya dair bilgi, bilme eylemini gerçekleştirecek bir özne olmaksızın varolamaz. Öznellik, öznenin dışında oluşturulur; önce bildiklerinin nesnelliğini işgal eder.
Sayfa 101Kitabı okudu
Farklı uygulamalarla da olsa hem totalitarizm, hem de liberalizm müzakere yoluyla karşıt görüşleri ve ötekiyi yokederek bir mutabakat tesis etmeye çalışır. Jean-François Lyotard'a göre bu plan en baştan yanlıştır. Ona göre şayet bazı şeylerin daha iyiye gitmesini istiyorsak ihtiyacımız olan mutabakat değil, ihtilaftır. Mutabakat ancak yavan bir merkeziyetçilik getirir; uzlaşıya razı gelenleri aslında kimsenin tatmin edilemeyeceğine ve işlerin değiştirilemeyeceğine inandırır. Oysa düşünsel farklılıklar, yenilikçilik, bir şeyler üstüne kafa yormak ve çeşitlilik, işte bunların tümü süregiden kuralları ve gelenekleri değişime açar.
Sayfa 130 - DostKitabı okudu
Roland Barthes'e göre:
İdeal okur, bir birey, hatta gerçek bir kişi bile değildir; okur, "metni oluşturan tüm alıntıların kaydedildiği bir uzam"dır.
Sayfa 32 - DostKitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.