Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İknanın Gündelik Kullanımı ve Suistimali

Propaganda Çağı

Elliot Aronson

Propaganda Çağı Gönderileri

Propaganda Çağı kitaplarını, Propaganda Çağı sözleri ve alıntılarını, Propaganda Çağı yazarlarını, Propaganda Çağı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bize, kö­tülüğü yapanın başka biri olduğu fikri kadar kendimizi iyi hissetti­ren başka bir şey yoktur." Robert Lynd
Sayfa 72 - Propaganda Yayınları
Uyumsuzluğu azaltma gündelik hayatımızın bir parçasıdır; propagandacılar Rasyonelleştirme Kapanı diye adlandırılan şeyden yararlanırlar. Kapan şöyle çalışır. İlk önce propagandacı insanın kendine saygısını tehdit ederek uyumsuzluk hislerinin ortaya çıkmasını sağlar - Mesela insanı bir konuda suçlu hissettirerek, utanç veya yetersizlik duygularını uyandırarak yahut kişiyi iki yüzlü veya sözünü tutmayan birisi olarak göstererek. Sonra propagandacı bu durum için bir çözüm , bu uyumsuzluğu azaltacak bir yol önerir - uyumsuzluğun azalması propagandacıların aklında olan istek her ne ise onu uygulayarak gerçekleşecektir. O suçluluk duygusundan kurtulmanın, o utancı yok etmenin, o verdiğiniz sözü tutmanın ve yetersizlik hissinin tekrar inşasının yolu o yardım kuruluşlarına yardım etmek, o arabayı almak, o düşmandan nefret etmek, o siyasi lideri seçmektir.
Sayfa 51 - Paradigma Yayınları
Reklam
İnsan bir hareket tarzına ne kadar bağlılık duyuyorsa, bu hareket tarzını tehdit eden bilgiye karşı da o kadar direnç gösterir.
Sayfa 49 - Paradigma Yayınları
Doğ­ru şeyi yaptıklarından nasıl emin olabilirlerdi? Davranışlarının saçma olmadığına kendilerini nasıl inandırabilirlerdi? Elbette başka in­sanları buna inandırarak! İlk kehanetlerinin gerçekleşmemesinden sonra, yaptıkları fedakarlıkların bir hiç uğruna olmadığına kendileri­ni ikna edebilmek için başka takipçileri çekme yarışına girdiler; eğer başka insanları bu inançlarının dünyayı kurtardığına inandırabilir­lerse, kendi şüphelerinden kurtulabileceklerdi. Bu süreç esnasında inançlı insanlar olmaktan çıkarak partizanlara dönüştüler.
Sayfa 48 - Paradigma Yayınları
Albert Camus'ye göre biz insanlar bütün hayatımızı, kendimize ve başka insanlara hayatımızın saçma olmadığını kanıtlamaya çalışarak geçiren yaratıklarız.
Sayfa 46 - Paradigma Yayınları
Reklam
"Every day we are bombarded with one persuasive communication after another. These appeals persuade, not through the give-and-take of argument and debate, but through the manipulation of symbols and of our most basic human emotions." -A. R. Pratkanis "Her gün birbiri ardına ikna edici iletişim bombardımanına tutuluyoruz. Bu çağrılar, argüman ve tartışma yoluyla değil, sembollerin ve en temel insani duygularımızın manipülasyon yolu ile ikna ediliyor.”
Hitler ve Goebbels rejimi ambalajlamak üzere tarihî semboller ve anıtları kullanırdı. Hitler iktidara gelirken, insanın aklına Alman dinî reformcu Martin Luther’in Wittenberg şehrinde bir kilisenin kapısına yapıştırdığı Doksan-beş Tezini getiren, ”Yirmi-beş Tezini” açıkladı. Nazi sanat eserleri ve posterleri, rejimin tarihî kökleri olduğunu
-Eğer satıcıyla yaptığınız anlaşma gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir. Bir şey satın almadan önce kötü bir alışverişin işareti olan şu uyarı sinyallerine dikkat edin (1) Yaptığınız pazarlığın sadece ”bugün” geçerli olması; (2) satıcının az bir zahmete" karşılık olarak “bedava hediyeler” vaat etmesi; (3) bir malın birden kaybolup yerine ”biraz daha pahalı” (alçak top atma) ama ”çok daha” iyi bir malın belirivermesi; (4) satıcının toplam yapılacak ödemedense taksitlerin altını çizmesi; (5) bir ”tamirci”nin sahip olduğunuz bir şeyde hemen tamir edilmesi gereken ”tehlikeli" bir arıza keşfetmesi; (6) kontratı okumanıza çok az zaman tanınması yahut hiç tanınmaması; (7) satıcının soru sormanızdan dolayı sizi suçlu hissettirmesi veya ”Bana güvenmiyor musunuz?” diye sorması.5 -Kendinize hep şunu sorun: ”Diğer tarafın lehine argümanlar ne?” ”Benim (veya başka birinin) yanıldığını ispatlamak için ne gerek?” Bu bir duruşu sadece hoş olduğu veya hoşa gidecek tarzda sunulduğu için kabul etmekten kaçınmamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca tartışmayı teşvik edecek ve sonunda karar kılacağmız hareket tarzını yoluna koyacaktır.
Propogandayı Daha Başlarken Durdurmak için Neler Yapabiliriz? ... -İletinin kaynağının amacı ve güvenirliğini inceleyin. Şöyle sorular sorun: ”Neden bu insan bana bu bilgileri veriyor?” "Kaynak bundan ne çıkar elde edebilir?" "İleticinin gerçekten de ona inanmaya değecek bilgisi ve güvenirliği var mı, yoksa görüntüsü sahte mi?”
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.