Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu

Max Weber

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Yorumları ve İncelemeleri

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu yorumları ve incelemelerini, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
240 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
Max Weber tarafından telif edilen ve asıl ismi "The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism" olan eser modern kapitalizmin ilâsını ve Protestan ahlakının kapitalizmin terakkisine olan tesirini taharri ve mütalaa eden mühim bir çalışmadır. Max Weber, bu eserinde kapitalizmin ortaya çıkışını ve tevsî ve teşmilinde rol oynayan içtimai ve kültürel faktörleri taharri eder. Esas iddiası, Protestan ahlakının kapitalizmin teşekkülünde ve temadisinde mühim bir rol oynadığıdır. Weber Protestanlıkla irtibatlandirilan ahlaki değerlerin, ferdin çalışkanlık, tasarruf yapma ve iş ahlakı gibi tavırların şekillendirdiğini ve bunun da kapitalist ekonomik sistemle ahenk içinde olduğunu öne sürer. Kitap, ekonomik tarih, ilm-i içtimai ve din sosyolojisi alanlarında önemli bir eser olarak kabul edilir. Weber'in tahlili kapitalizmin yalnız iktisadî faktörlere değil, kültürel ve içtimai faktörlere de isnad ettiğini gösterir. "Max Weber ve Kapitalizmin Ruhu Üzerine Bir İnceleme," modern cemiyetin ve iktisadın terakkisini anlamak isteyenler için mühim ve kıymetli bir kaynaktır.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,239 okunma
358 syf.
·
Puan vermedi
·
37 günde okudu
Weber’e göre Din – Kapitalizm İlişkisi (Ömer YILDIRIM) felsefe.gen.tr Weber, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu’nın yayımlanmasından sonraki yıllarda, ekonomik bir sistem olarak kapitalizmin dünyanın bir başka yerinde ortaya çıkma ihtimalinin niçin düşük olduğunu göstermek üzere dinsel inançlar ve toplumsal yapı arasındaki ilişkiyi analiz
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Bilgesu Yayıncılık · 20111,239 okunma
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kişisel Not
Katoliklerin dünya görüşü kendini dünyadan izole ederek tam teslimiyet ile cennet yaşamına geçmeyi düşünmek...Kalvinizm ve Luther'in bu sofuluk üzerine gelişimi ve din üzerinden ortaya çıkan kapitalizm ayağı...Bu sadece Hristiyanlık içinde mi var? Tabi ki hayır.Şu an ki en büyük sistem islam üzerinden orta doğu da gerçekleşmektedir. Gelecekteki kendime not:bu kitabı 2028 de bir daha oku
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Dorlion Yayınları · 20191,239 okunma
·
Puan vermedi
Açıkçası bana dili fazla ağır geldi; bazı cümleler aşırı uzun ve yorucuydu (13-14 satırlık cümleler mevcuttu.) Varsa eğer daha basit çevirilerinin okunmasını tavsiye ederim ki hiç sanmıyorum. Çünkü Max Weber çok uzunca cümleler kuran birisi, e haliyle çeviri de o kadar kolay olmuyor ne yazık ki.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Bilgesu Yayıncılık · 20111,239 okunma
159 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere Weber kapitalizmi oluşturan ruhu protestan ahlakıyla ilişkilendiriyor. Kapitalist ruh, ticari atılımın ve para kazanma hırsıyla şekillenmiş yaşam biçiminin ahlaki olarak donatılmış bir eylem ilkesidir. Dolayısıyla protestan inancında bulunan kadercilik anlayışı olan dünyadaki statün ne olursa olsun çalışarak Tanrı’nın şanını yükseltmelisin ilkesi, kapitalizmin istediği üstün iş ahlakının, çalışkanlığın ve aklın bulunduğu toplumlarda gelişir. Kısacası Protestanlık şöyle der: bu dünyada zengin olan öteki dünyada da zengin olur. Luther’e göre dünyevi görevlerin yerine getirilmesi tanrıyı mutlu edecek tek yoldur. Kitapta protestanlığın çeşitli kollarına dair değinmeler de var ancak Weber en çok Kalvinizm üzerinde duruyor. Kalvinizm tamamen tanrıya güvenmeyi ve her şeyi tanrının isteğiyle gerçekleştiğine inanmayı, insanların kendi kurtuluşlarının tek yolu olduğunu vurgular. Velhasıl kelam: Protestanlık der ki, sürekli çalışkan olmak, vaktini boşa geçirmemek tanrının takdirini kazanmak için tek yoldur. Bu da mesleki iş bölümünü meşrulaştırır ve kutsallaştırır. Dolayısıyla çağdaş burjuvazi ve sermaye birikimi insanı sıkı çalışmaya iter bu sebeple paranın kazanılması ile sonuçlanan süreçte modern kapitalizm oluşur.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Ayraç Yayınevi · 20091,239 okunma
159 syf.
6/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Weber'in Yanılgısı
Weber bu eserinde protestanlıkta kişilerin seçilmiş olup olmadıklarına dair bir işaret olarak zengin olma, çok çalışma ve üretimin, tanrının şanını artırmaya hizmet edeceği inancı ile kapitalizmin batıdaki gelişimi arasındaki ilişkiyi inceliyor. Çalışma 'kapitalizm' ile ilgili günümüzdeki yaygın tüketim ve harcama algısından ziyade 'tasarruf ve sermaye birikimi' algısına dikkat çekerken bu durum asketik protestanlıkta mülk sahibi ve zengin olmanın zevkinin yasaklanması ve başta lüks olmak üzere tüketimin sınırlanması ile açıklanıyor. Protestan ahlakı ile kapitalist ruh arasında Weber tarafından öne sürülen pozitif besleyici ilişki, kapitalizmin bir üretim/tüketim döngüsü olduğu ve protestan ahlakının bir gereği olan tüketim arzusu yoksunluğunun üretimi ve dolayısıyla sermaye birikimini sınırlayacağı savı ile sakatlanırken Weber eserinde bu konu üzerinde pek de durmuyor. İster bilinçli ister bilinçsiz olsun bu göz ardı ediş, 'azami tasarruf ve asgari tüketim' ilkelerine sahip protestan ahlakının, esasen Hristiyanlığın diğer mezheplerine veya diğer dinlere mensup kişilerin tüketim arzularına bağlı bir kapitalist ruhtan beslendiği düşüncesini akla getiriyor. Weber'in tezi ile ilgili Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü kitabında ekonomik başarının dini görüşlerden ziyade kapsayıcı kurumlar ile doğrudan bağlantılı olduğu savunulmakta ve bu savunma uzun uzadıya örneklerle deteklenmektedir.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Ayraç Yayınevi · 20091,239 okunma
Reklam
365 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Güney ve Kuzey Avrupa Farkı
Sayfa 91 ve 92'de Güney ve Kuzey Avrupa'nın toplumsal ve ekonomik farkını ortaya koymuş aslında. Katolik Güney Avrupa bugün kıtada işsizliğin en yüksek olduğu bölge iken kuzeyde Alman disiplini dediğimiz göreve/işe tanrısal bir sadakat var. Tabi bu durumda Aristoteles ile İbn-i Haldun'un, yaşanılan bölgenin ikliminin, kişiliği ve toplumları etkilediği görüşünün de etkisi göz önünde bulundurulabilir.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20121,239 okunma
157 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kapitalizmin Doğuşu
Sosyolojinin en önemli eserlerinden olan Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu okurken keyif aldığım bir kitaptı. Kapitalizmin neden Batı'da ortaya çıktığını temellerdirerek ce "meslek" kavramına dayandırarak anlatan Weber'in ölümsüz ve klasik eseri okunması gereken bir eser.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Yarın Yayınları · 20191,239 okunma
247 syf.
7/10 puan verdi
Weber’in “işgücünün akılcı yapılanması” kavramıyla sıklıkla bahsettiği konunun aslında Batı’ya has veya Batı dışındaki dünyanın bihaber olduğunu belirttiği kapitalist üretim sisteminden başka bir kavram olmadığı görülüyor. Bununla beraber bu çalışmanın, yazarın hem iddialı, hem de tarifinin oldukça zor olduğunu belirttiği “kapitalizmin ruhu”
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,239 okunma
150 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sosyolojinin kurucularından Max Weber'in en önemli kitabı. Kitabın işlevi genel olarak şöyle özetlenebilir: Marksist toplumsal bakış, toplumsal değişikliğin sınıf çatışmaları ekseninde olacağını söylerken ve o dönem bu bakış gayet popüler iken Weber bu "diyalektik" okumanın karşısına "kültürel" okumayla karşı çıkar/katkı sağlar. ( Bu yorum farkıyla değişecektir.) Weber kültürel okuma yaparken Avrupa'daki dini görüşler üzerine eğilir. Özellikle protestanlığın kalvinizm dalı üstünde durur. Örneğin Protestanlıktaki kader ve çalışma anlayışını protestanların katoliklerle olan sermaye birikimini karşılaştırarak tanıtlar. Bunun gibi kültürel ögeleri göz önünde bulundurarak sosyolojiye büyük bir katkı sağlar ve bunun yolunu açar.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,239 okunma
61 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.