Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yüzyıl Sonra Düş ve Düşlerin Yorumu

Psikanaliz Yazıları 1

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Freud, düşlerin, düş düşüncelerinin kapsamı ve zenginliğine kıyasla kısa, verimsiz ve özetlenmiş şeyler olduğunu belirtir. Yoğunlaştırma işlemi yoluyla, gizli düş düşüncelerindeki birçok öğe, görünür içerikteki tek bir öğe tarafından temsil edilmektedir. Görünür düş içeriği ile gizli düş düşünceleri arasındaki ilişkiye yoğunlaştırma açısından baktığımızda, sürecin tek taraflı işlemediğini görürüz. Bir düşün öğeleri düş düşünceleriyle birçok kez belirlenmekle kalmamakta, tek tek düş düşünceleri de düşte çeşitli öğeler tarafından temsil edilmektedir.
Sayfa 18 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Ergenliği de iki dönem arasında bir geçiş zamanı olarak tanımlayabiliriz. Çocukluğun sıcaklığının, nirengi noktalarının netliğinin kaybedildiği 'karanlık' bir ergenlik. El yordamıyla ilerlenecektir. taki güneş doğana, erişkinliğin o sınırlanı belirli dünyası ortaya çıkana kadar.
Sayfa 48 - Ergenlik Bir Düş ZamanıKitabı okudu
Reklam
Jones, Freud'un düşlerin yorumuna ilgisinin iki noktadan başladığını belirtir: İlki, hastalarının, sıklıkla bir düş anlatımına içinde yer verdiğini gözlemlediği çağrışımlarını izlemesi, diğeri ise psikotik hastalarının istek doyurma özelliğinin belirgin olduğunu düşündüğü halüsinasyonlarıyla ilgili deneyimdir.
Sayfa 11 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Arapça bir kelime olan rüya kalbimizin dünya işleriyle meşguliyetinin durduğu anda başlayan bir süreç olmakla beraber, bize hayal gücümüzün de hiçbir zaman durmadığını hissettirir. Dünya işleriyle meşgulivetini bırakan kalp saf ve berrak olmaktadır: "İslam düşünürleri uyku ile ölüm arasında benzerlik kurmakta ve her ikisinin de bizlere geleceği gösterdiği ne inanmaktadırlar. Rüyayı gören kişinin gerçeklerle ilişkisi kesilmekte, ona kendi geleceği yani ileride başına gelecekler gösterilmektedir. Aynı ölüm yaklaştığında pek çok gerçeğin kişiye apaçık görünmesi gibi."
Sayfa 108 - İslam'da Rüya Yorumları Üzerine DüşüncelerKitabı okudu
Çocukluk yılları yalnız bellek yitimine uğramakla kalmaz, aynı zamanda dilsizdirler. Kişi dil düzenine, simgesel düzene girebilmek için dürtüleriyle eşanlama gelen çocukluğunun dilinden uzaklaşır. Bu dönemin sözcüklerini unutur. Diğer bir deyişle, öznenin simgesele erişmesi çocuksu dürtülerin bastırılmasından geçer.
Sayfa 125 - Çocuksunun GizemiKitabı okudu
Nevrotik hastalarda aktarım yorumu analistin kişiliğine her zaman yönelmeyebilir, zaten bu aktarımın tanımında da vardır. Hastanın gerçek hayatındaki birine verdiği tepkilerin terapide verdikleriyle benzerliği yorumlanır ve özellikle geçmişindeki önemli kişilere, ana babasına olan tepkileriyle olan benzerliklerin altı çizilir.
Sayfa 60 - Sınır Durumların Tedavisinde Bilinçdışının Keşfi ve Rüyalar, Rüyaların KullanımıKitabı okudu
Reklam
Yer değiştirme, vurgunun bir düş öğesinden diğerine değişmesidir. Bir düşün oluşumu sırasında ruhsal değeri yüksek olan temel öğeler, sanki değerleri azmış gibi ele alınabilmekte ve düşte, onların yerine, düş düşünceleri içinde değeri az olan başka öğeler geçebilmektedir. Böylece, düş düşüncesinin esası, düşte sadece geçici, dolaylı bir temsil olanağı bulurken, düş düşüncesinde küçük bir rol oynayan bir şey, sanki esas olanmış gibi öne itilmektedir.
Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.